Ο Φεβρουάριος είναι ο μικρότερος μήνας του χρόνου. Ξέρετε γιατί; Υπάρχουν πολλά παραμύθια με τον Χρόνο και τα παιδιά του (Μήνες), αλλά ορισμένοι κατηγορούν τον Ιούλιο Καίσαρα για τις λειψές ημέρες του Φεβρουαρίου…

  • …το 1844 η Ελληνική Βουλή ψηφίζει το πρώτο Σύνταγμα της χώρας, σύμφωνα με το οποίο καθιερώνεται η συνταγματική μοναρχία.
  • …το 1878 υπογράφεται η Συνθήκη του Αγ. Στεφάνου (προάστιο της Κωνσταντινούπολης), σύμφωνα με την οποία σχηματιζόταν η Μεγάλη Βουλγαρία με τις προσθήκες ελληνικών περιοχών της Μακεδονίας και της Θράκης. Η Συνθήκη αυτή ανατράπηκε τον ίδιο χρόνο με τη Συνθήκη του Βερολίνου.
  • …το 1910 πραγματοποιείται ο πρώτος αγώνας ποδοσφαίρου στο γήπεδο του Old Trafford. Πρόκειται, ουσιαστικά, για τα εγκαίνια του γηπέδου, που σήμερα είναι επίσης γνωστό και ως “Θέατρο των Ονείρων”, ενώ στον αγώνα η Liverpool επικράτησε της Manchester United με 3-4.
  • …το 1959 υπογράφεται στο Λονδίνο, μεταξύ Μεγ. Βρετανίας, Ελλάδας και Τουρκίας, η συνθήκη ιδρύσεως ανεξάρτητου κυπριακού κράτους.
  • …το 1962 πεθαίνει στις Η.Π.Α. ο κορυφαίος, ίσως, Έλληνας όλων των εποχών, ο γιατρός, Γεώργιος Παπανικολάου (1883-1962). Ο άνθρωπος, που δημιούργησε το περίφημο ΤΕΣΤ-ΠΑΠ, δηλαδή τον πρώιμο εντοπισμό του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

 

ΦωτογραφίαΓεώργιος Παπανικολάου