Του Γενάρη το φεγγάρι λάμπει σα μαργαριτάρι, λέει μια παροιμία. Συνήθως, στο δεύτερο δεκαήμερο του μήνα, ο καιρός βελτιώνεται και υπάρχει ένα μικρό διάλειμμα από το τσουχτερό κρύο του χειμώνα. Είναι οι γνωστές “αλκυονίδες” μέρες, ονομασία που πήραν από την Αλκυόνα, το ψαροπούλι, που σύμφωνα με τον μύθο, κλωσά τα αυγά του αυτές τις ημέρες.

  • …το 1915 γεννιέται στα Τρίκαλα ο λαϊκός μουσικοσυνθέτης, Βασίλης Τσιτσάνης. Ο Τσιτσάνης πέθανε, στο Λονδίνο το 1984, την ημέρα των γενεθλίων του.  
  • …το 1923 καθιερώνεται στην Ελλάδα το Γρηγοριανό ημερολόγιο.
  • …το 1953 το Μπουένος Άιρες φιλοξενεί αγώνα της Formula 1. Το γεγονός είναι πρωτόγνωρο για τη Λατινική Αμερική, η είσοδος είναι ελεύθερη και τα πλήθη συρρέουν. Κατά τη διάρκεια του αγώνα, το αυτοκίνητο της Ferrari βγαίνει από την πορεία του, παρασύρει και σκοτώνει 10 άτομα, ενώ τραυματίζει σοβαρά άλλα 40.
  • …το 1979 πεθαίνει ο μεγαλοβιομήχανος, Πρόδρομος Μποδοσάκης-Αθανασιάδης (1890-1979), μία, ίσως, αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, αφού για πολλούς θεωρείται εθνικός ευεργέτης και, κατά άλλους, άνθρωπος με ύποπτες επιχειρηματικές δραστηριότητες.
  • …το 2000 ο πάλαι ποτέ σταρ του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, Ντιέγκο Μαραντόνα, οδηγείται σε κλινική αποτοξίνωσης της Αβάνας, στην Κούβα.

Σήμερα γιορτάζει ο Θανάσης, η Αθανασία και ο Κύριλλος.

 

ΦωτογραφίαΠρόδρομος Μποδοσάκης-Αθανασιάδης