Δεκέμβριος, το όνομα του τελευταίου μήνα του χρόνου προέρχεται από το λατινικό decem, που σημαίνει “δέκα”. Όταν αργότερα προστέθηκαν στο αρχαίο ρωμαϊκό ημερολόγιο ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος, ο Δεκέμβριος και πάλι παρέμεινε ο τελευταίος μήνας του έτους ως 12ος πλέον, διατήρησε όμως την ονομασία του.

  • …το 1939 κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους η θρυλική ταινία “Όσα Παίρνει Ο Άνεμος(Gone With The Wind) με πρωταγωνιστές τους Clark Gable (1901-1960) και Vivien Leigh (1913-1967).
  • …το 37 π.Χ. γεννιέται ο Νέρων (Τιβέριος Κλαύδιος Νέρων Δομιτιανός Καίσαρ, 37-68 π.Χ.), ο Ρωμαίος αυτοκράτορας (54-69 π.Χ.), που εικάζεται πως έβαλε φωτιά στη Ρώμη.
  • …το 1256 οι Μογγόλοι επιτίθενται στην ισλαμική νοτιοδυτική Ασία και καταλαμβάνουν το Φρούριο Αλαμούτ των Ασασίνων (στο σημερινό Ιράν).
  • …το 1832 γεννιέται ο Alexandre Gustave Eiffel (1832-1923), ο Γάλλος πολιτικός μηχανικός, που έδωσε το όνομά του στον περίφημο πύργο του Παρισιού. Την ίδια μέρα το 1966 πεθαίνει ο Walt Disney (1901-1966), ο δημιουργός του Μίκυ Μάους που είχε μια φοβία, δεν άντεχε τα ποντίκια.
  • …το 1995 το Ανώτατο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων εκδίδει τη γνωστή πλέον “Απόφαση Μπόσμαν“, σύμφωνα με την οποία οι επαγγελματίες αθλητές όλων των σπορ έχουν τη δυνατότητα να αλλάζουν εργοδότη, χωρίς τον περιορισμό των συνόρων, αλλά και των διατάξεων των ομοσπονδιών, που επέβαλαν περιορισμούς στις μετακινήσεις τους έως τότε. Ο κόσμος του ποδοσφαίρου δεν θα είναι ποτέ ξανά ο ίδιος.

Μην ξεχάσετε σήμερα τις Ελευθερίες και τους Λευτέρηδες…

 

Φωτογραφία: hollywoodreporter.com (Clark Gable και Vivien Leigh)​​