Δεκέμβριος, το όνομα του τελευταίου μήνα του χρόνου προέρχεται από το λατινικό decem, που σημαίνει “δέκα”. Όταν αργότερα προστέθηκαν στο αρχαίο ρωμαϊκό ημερολόγιο ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος, ο Δεκέμβριος και πάλι παρέμεινε ο τελευταίος μήνας του έτους ως 12ος πλέον, διατήρησε όμως την ονομασία του.

  • …το 1911 ο Νορβηγός, Roald Amundsen (1872-1928) γίνεται ο πρώτος άνθρωπος, που “πατάει” στο Νότιο Πόλο. Η αποστολή, της οποίας ηγούνταν, ξεπέρασε την βρετανική αποστολή υπό τον Robert F. Scott (1868-1912).
  • …το 164 π.Χ. ο Ιούδας Μακκαβαίος αναστηλώνει το Ναό του Σολομώντος στην Ιερουσαλήμ, ύστερα από τη νίκη των Εβραίων σε μάχη κατά του στρατού των Σελευκιδών και τον διωγμό τους από τη χώρα. Το γεγονός γιορτάζεται κάθε χρόνο και είναι η γνωστή γιορτή “Χανούκα“.
  • …το 1988 εκπέμπει για πρώτη φορά από τη Θεσσαλονίκη η ΕΤ-3, το τρίτο τηλεοπτικό κανάλι της ελληνικής δημόσιας τηλεόρασης.
  • …το 2000 η Δ.Ο.Ε. αφαιρεί τα μετάλλια της ισπανικής ομάδας μπάσκετ, όταν διαπιστώνεται πως δέκα από τους δώδεκα χρυσούς παραολυμπιονίκες των Αγώνων του Σύδνεϋ δεν είχαν καμία αναπηρία.
  • …το 2013 πεθαίνει ο Ιρλανδός ηθοποιός Peter O’ Toole (1932-2013), γνωστός από την ερμηνεία του στην ταινία “O Λόρενς της Αραβίας“.

 

Φωτογραφία: © National Library of Australia, Canberra (Roald Amundsen με την ομάδα του στο Νότιο Πόλο)