…με γυροφέρνει η άνοιξη… γράφει η Κική Δημουλά στο ποίημά της “Μεσιτείες”. …άνοιξη παρά τέταρτο…  λέει ο Οδυσσέας Ελύτης. Υπομονή λίγες ημέρες ακόμα. Μπαίνουμε στο δεύτερο δεκαήμερο του Μαρτίου και η Άνοιξη είναι προ των πυλών.

  • …το 1910 στα ναυπηγεία Ορλάντο, στο Λιβόρνο της Ιταλίας, καθελκύεται το ελληνικό θωρηκτό, Γεώργιος Αβέρωφ, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στους Βαλκανικούς Πολέμους και στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σήμερα λειτουργεί ως πλωτό μουσείο του Πολεμικού Ναυτικού, στη Μαρίνα του Φλοίσβου.
  • …το 1938 προβάλλεται το πρώτο δελτίο ειδήσεων από το BBC, το οποίο περιλαμβάνει μόνο ήχο.
  • …το 1947 ο Αμερικανός Πρόεδρος, Harry Truman (1884-1972), παρουσιάζει το σχέδιό του για την καταπολέμηση του κομμουνισμού. Στην Ελλάδα το Δόγμα Τρούμαν έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην έκβαση του εμφυλίου πολέμου.
  • …το 1987 με αφορμή το νομοσχέδιο, που κατέθεσε ο υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Αντώνης Τρίτσης (1937-1992) και θέτει υπό κρατικό έλεγχο την εκκλησιαστική περιουσία, ξεσπά κρίση στις σχέσεις Κυβέρνησης και Εκκλησίας, με “χαμένη” την πρώτη.
  • …το 2000 ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ (1920-2005) ζητάει δημόσια συγγνώμη από όλους όσους κατά το παρελθόν “υπέστησαν διώξεις στο όνομα του Χριστιανισμού”.

Ξεκινάει το τριήμερο της Αποκριάς και οι καρναβαλιστές σε όλη τη χώρα προετοιμάζονται…

 

Φωτογραφία: Harry Truman