Ο Φεβρουάριος είναι ο μικρότερος μήνας του χρόνου. Ξέρετε γιατί; Υπάρχουν πολλά παραμύθια με τον Χρόνο και τα παιδιά του (Μήνες), αλλά ορισμένοι κατηγορούν τον Ιούλιο Καίσαρα για τις λειψές ημέρες του Φεβρουαρίου…

  • …το 1861 διεξάγεται στην Αγγλία ο πρώτος ποδοσφαιρικός αγώνας στην ιστορία, μεταξύ της Sheffield FC και της Hallam FC.
  • …το 1908 ξεκινάει ο μακρύτερος αγώνας αυτοκινήτων, από τη Νέα Υόρκη στο Παρίσι. Τα έξι αυτοκίνητα, που συμμετείχαν στον αγώνα, πήγαν με πλοίο από το Σαν Φρανσίσκο στην Ιαπωνία και στη Ρωσία. Νικητής αναδείχτηκε ο Αμερικανός, George Schuster (1873-1972).
  • …το 1933 γεννιέται ο διεθνούς φήμης  Έλληνας σκηνοθέτης, Κώστας Γαβράς. Η πολυσυζητημένη ταινία “Ζ“, βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Βασίλη Βασιλικού, αναφέρεται στη  δολοφονία του βουλευτή, Γρηγόρη Λαμπράκη (1912-1963).
  • …το 2004 βαρύ ψύχος πλήττει ολόκληρη την Ευρώπη. Στην Ελλάδα, οι μετεωρολόγοι μιλούν για τη χειρότερη κακοκαιρία των τελευταίων 100 χρόνων.
  • …το 2015 ολοκληρώνεται η Συμφωνία του Μινσκ, ανάμεσα σε φιλορώσους αντάρτες και την Ουκρανική Κυβέρνηση, που προβλέπει κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στις δύο πλευρές. Η σύρραξη, που διήρκησε σχεδόν ένα χρόνο, προκάλεσε το θάνατο 10.000 ανθρώπων περίπου.

Παγκόσμια Ημέρα της Ερυθράς Χειρός, όνομα που προήλθε από το σύμβολο της κόκκινης παλάμης, το οποίο υποδηλώνει το τέλος της ανοχής στη στρατολόγηση παιδιών σε πολέμους.

Φωτογραφία: avgi.gr