Το έθιμο της “φάρσας”, της πρωταπριλιάς δηλαδή, μάλλον έχει τις ρίζες του στη Γαλλία. Το 1564, ο Κάρολος Θ’ μετέθεσε την πρώτη ημέρα του έτους στην 1η Ιανουαρίου για να συμβαδίζει με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό δυσαρέστησε αρκετούς, οι οποίοι κάθε χρόνο την πρώτη ημέρα του μήνα έστελναν ψεύτικα πρωτοχρονιάτικα δώρα στους “νεοημερολογίτες” της εποχής.

  • …το 1821 ως αντίποινα για τον ξεσηκωμό των Ελλήνων, οι Οθωμανοί απαγχονίζουν τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, Γρηγόριο Ε’ (1746-1821), στην είσοδο του Πατριαρχείου.
  • …το 1847 έρχεται στον κόσμο ο Joseph Pulitzer (1847-1911). Ο Αμερικανός δημοσιογράφος και εκδότης έγινε γνωστός για τη θέσπιση των δημοσιογραφικών και λογοτεχνικών βραβείων με το επώνυμό του, αλλά θεωρείται επίσης εκ των ιδρυτών της “κίτρινης δημοσιογραφίας”.
  • …το 1896 ο Σπύρος Λούης, ένας νερουλάς από το Μαρούσι, κερδίζει τον Μαραθώνιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.
  • …το 1919 δολοφονείται ο ηγέτης των ανταρτών της Μεξικάνικης Αγροτικής Επανάστασης, Emiliano Zapata Salazar (1879-1919). Ο Zapata συνήθιζε να λέει πως “είναι καλύτερα να πεθάνεις όρθιος, παρά να ζεις γονατισμένος”.
  • …το 1986 γεννήθηκε το πρώτο παιδί στον κόσμο, που προήλθε από απόψυξη ωαρίου και εν συνεχεία γονιμοποίησής του σε ειδικό εργαστήριο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

 

ΦωτογραφίαΣπύρος Λούης