Η πόλη του Μάντσεστερ στη βορειοδυτική Αγγλία συνδέεται με τη θάλασσα της Ιρλανδίας, με ένα κανάλι εσωτερικής ναυσιπλοΐας μήκους 58 χιλιομέτρων.

Από τα μέσα του 1830, το Μάντσεστερ ήταν η καρδιά της βιομηχανικής επανάστασης, γνωστό και ως Cottonopolis εξαιτίας των πολλών εργοστασίων επεξεργασίας βαμβακιού, που εισαγόταν από τις αμερικανικές φυτείες. Τα πλοία σάλπαραν από τα λιμάνια της Αγγλίας, με γεμάτα τα αμπάρια τους όπλα, υφάσματα και ψεύτικα κοσμήματα, με τα οποία πλήρωναν το ανθρώπινο εμπόρευμα της Αφρικής. Όσοι σκλάβοι επιζούσαν εκθέτονταν στις αποικίες τους για να πουληθούν. Τα πλοία ξαναγύριζαν στην Αγγλία φορτωμένα με διάφορα προϊόντα, όπως ζάχαρη, βαμβάκι και καφέ.

Η κατασκευή του καναλιού πραγματοποιήθηκε μετά από πιέσεις της επιχειρηματικής κοινότητας του Μάντσεστερ, που ήθελε να αποφύγει την καταβολή υψηλών τελών για τη χρήση των ναυτικών αποβάθρων του Λίβερπουλ. Το έργο ξεκίνησε το 1887 και τα εγκαίνια του τότε μεγαλύτερου καναλιού εσωτερικής ναυσιπλοΐας στον κόσμο έγιναν το 1894. Το κανάλι έδωσε τη δυνατότητα στο Μάντσεστερ –αν και βρίσκεται 64 χιλιόμετρα μέσα στην ενδοχώρα– να αποκτήσει το τρίτο πιο πολυσύχναστο βρετανικό λιμάνι. 

manchesterhistory.net

Οι αλλαγές στους τρόπους ναυσιπλοΐας, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970, είχαν σαν αποτέλεσμα το κλείσιμο των τερματικών αποβάθρων στο Salford Quays του Μάντσεστερ. Παρόλα αυτά, η εταιρεία Peel Holdings, στην οποία ανήκει το λιμάνι του Μάντσεστερ, ανακοίνωσε πρόσφατα το επενδυτικό της σχέδιο, αξίας €50.000.000.000, για την ανάπτυξη ενός εμπορικού διακομιστικού κέντρου, με στόχο το λιμάνι να γίνει ξανά η πύλη της Βρετανίας στον Ατλαντικό Ωκεανό.

SALFORD airviews.info

Σήμερα, από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο, διοργανώνονται κρουαζιέρες κατά μήκος του καναλιού. Είναι μία διαδρομή μέσα στο χρόνο που αφηγείται την ιστορία της περιοχής, ξεκινώντας από το Salford Quays, όπου υπάρχουν πολλές ψυχαγωγικές επιλογές, όπως το Lowry, Imperial War Museum, Old Trafford Football Ground, Outlet Mall, κ.ά. Στη συνέχεια, ακολουθεί τη διαδρομή του ποταμού Irwell, περνώντας μέσα από υδατοφράκτες και γέφυρες ηλικίας πάνω των 100 χρόνων.

Διασχίζοντας τις ιστορικές κομητείες του Cheshire και Lancashire, μπορείτε να θαυμάστε ιστορικά κτίρια, το πρώτο βιομηχανικό πάρκο παγκοσμίως Trafford Park, το μοναδικό στον κόσμο πλωτό υδραγωγείο Barton και την ηρεμία της βρετανικής υπαίθρου. Η κρουαζιέρα, που διαρκεί 6 ώρες, καταλήγει στις εκβολές του ποταμού Mersey κοντά στο Λίβερπουλ. Στο Λίβερπουλ μπορείτε να επισκεφτείτε το Tate Liverpool, Albert Dock, Beatle Museum, Merseyside Maritime Museum και να κάνετε τα ψώνια σας στο Liverpool One

culture.org.uk

 

Φωτογραφίες: manchesterhistory.net, airviews.info, culture.org.uk, pilotmag.co.uk