Ένα από τα πιο διάσημα πάρκα της γης, το παλαιότερο της Τανζανίας και το κέντρο του τουρισμού για την οικονομία της χώρας.

Δεν υπάρχει τίποτα πιο καθηλωτικό από την παρακολούθηση 1,5 εκατομμυρίου ζώων να διασχίζουν τις  πεδιάδες του εθνικού πάρκου Serengeti. Είναι ένα από τα πιο διάσημα πάρκα της γης, το παλαιότερο της Τανζανίας και το κέντρο του τουρισμού για την οικονομία της χώρας. Άλλες εποχές έχει ελάχιστα δέντρα και αποκτά  χαρακτηριστικά ερήμου και άλλες μετατρέπεται σε ένα τεράστιο λιβάδι, όπου εκατοντάδες χιλιάδες ζώα μεταναστεύουν ομαδικά σε αναζήτηση τροφής.

1

Η πορεία που ακολουθούν κατά τη μετανάστευσή τους έχει φορά αντίθετη από την κίνηση των δεικτών του ρολογιού. Από τον Δεκέμβριο ως τον Απρίλιο τα ζώα κινούνται από τα δάση του Βορρά προς τον Νότο. Είναι η εποχή των βροχών και το χορτάρι είναι πλούσιο. Είναι επίσης η εποχή της αναπαραγωγής για το 80% περίπου των ζώων.

Η μοναδικότητα αυτού του πάρκου έχει εμπνεύσει συγγραφείς, επιστήμονες, παραγωγούς ταινιών και φωτογράφους από όλον τον κόσμο.  Πάνω από 90.000 τουρίστες επισκέπτονται το πάρκο κάθε χρόνο, κάνοντας σαφάρι και απολαμβάνοντας την άγρια ζωή της Αφρικής.

2

Σήμερα, το Serengeti, η περιοχή Ngorongoro, και το Maasai Mara προστατεύουν τη μεγαλύτερη συλλογή της χερσαίας άγριας πανίδας στη γη και είναι από τα τελευταία μεγάλα μεταναστευτικά συστήματα που παραμένουν άθικτα.

Το Εθνικό Πάρκο της Τανζανίας και η πανίδα της Αφρικής απειλήθηκαν από ένα σχέδιο της κυβέρνησης για την κατασκευή αυτοκινητόδρομου. Με τον δρόμο πολλά ζώα θα σκοτώνονταν από τα διερχόμενα οχήματα και ο αέρας θα επιβαρυνόταν με μεγάλες ποσότητες σκόνης. Από την πλευρά της η κυβέρνηση τόνιζε ότι ο αυτοκινητόδρομος θα διευκόλυνε το εμπόριο, συνδέοντας το δυτικό με το ανατολικό τμήμα της χώρας.

3

Κατά της κατασκευής του αυτοκινητόδρομου είχαν ταχθεί μεταξύ άλλων:

  • το Αφρικανικό Δίκτυο για την Ευημερία της Άγριας Ζωής (ANAW)
  •  η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN)
  •  η Ζωολογική Εταιρεία της Φρανκφούρτης
  • το Ίδρυμα για την Αφρικανική Άγρια ζωή

Υποχωρώντας στις διεθνείς πιέσεις, η κυβέρνηση της Τανζανίας εγκατέλειψε τελικά τα σχέδια για την κατασκευή αυτοκινητόδρομου.

Η ζωή στην άγρια φύση, το πάρκο Serengeti και η διαδρομή πλήθους ζώων, που  ακολουθούν τη δική τους ελεύθερη διαδρομή, είναι ένα θεαματικό φαινόμενο, που μπορείτε να απολαύσετε μέσα από το μοναδικό ντοκιμαντέρ του National Geographic.

 

 

Πηγές: serengeti.org, news.in.gr

Φωτογραφίες: cntraveller.com, swaindestinations.com, nomadtours.co.za