Μεσαιωνικά Kάστρα Tης Ελλάδας

Μεσαιωνικά κάστρα και φρούρια, πέτρινοι πύργοι και τείχη συνθέτουν το σκηνικό μιας άλλης εποχής μέσα στο φυσικό τοπίο της ελληνικής υπαίθρου, με τα ενετικά και τα ιπποτικά κάστρα να παραμένουν ανεξίτηλα σημάδια της Μεσαιωνικής τέχνης.

Μετά τη Δ΄ Σταυροφορία, οι Ενετοί και οι Ιωαννίτες Ιππότες εγκαθίστανται σε περιοχές της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Αυτήν την περίοδο οι Ενετοί, ως δεινοί έμποροι, εκμεταλλεύονται τις ελλαδικές κτήσεις ως σταθμούς για το εμπόριο με την Ανατολή. Χτίζουν κάστρα στην Πελοπόννησο, στη Δυτική Στερεά Ελλάδα, στην Ήπειρο και στα νησιά του Ιονίου. Οι Ιωαννίτες Ιππότες καταλαμβάνουν τη Ρόδο και στη συνέχεια και τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα. Για την οργάνωση του κράτους τους ανέπτυξαν ένα δίκτυο οχυρών σε δέκα από τα δώδεκα νησιά, με κέντρο την πόλη της Ρόδου.

Ένα από τα βασικότερα λιμάνια της ανατολικής Μεσογείου ήταν αυτό της Κορώνης, όπου όλα τα πλοία υποχρεώνονταν να σταματήσουν για έλεγχο και ανεφοδιασμό. Κατά την εποχή της Α’ Ενετοκρατίας (13ος- 15ος αι.), η Κορώνη μαζί με τη Μεθώνη αναδείχθηκαν σε σημαντικά εμπορικά κέντρα και οχυρώθηκαν με κάστρα. Στην ανάγλυφη διακόσμηση της κεντρικής εισόδου του κάστρου της Μεθώνης εντυπωσιάζει το εντοιχισμένο λιοντάρι του Αγίου Μάρκου, σύμβολο της Ενετικής Δημοκρατίας, το οποίο διασώζεται σε 15 διαφορετικά σημεία του κάστρου.

1.greece.terrabook.com

Το Μπούρτζι εξασφάλιζε στο Ναύπλιο ισχυρή άμυνα απέναντι σε επιδρομές.  Ανεγέρθηκε από τους Ενετούς, μετά την αποχώρηση των Οθωμανών, το 1473. Αργότερα, όταν προστέθηκε στην οχύρωση της πόλης και το φρούριο του Παλαμηδίου, το Ναύπλιο είχε μια από τις πιο ισχυρές οχυρώσεις των Βαλκανίων. 

Οι συνεχείς αλλαγές κτήσης του κάστρου της Πάργας ανιχνεύονται στις αρχιτεκτονικές προσθήκες. Το λιοντάρι της Βενετίας πάνω από την κεντρική πύλη συνυπάρχει αρμονικά με το χαμάμ του Αλή Πασά, ο οποίος αγόρασε την πόλη από τους Άγγλους το 1818.

3.pargaideal.com

Τα τείχη της πόλης της Κέρκυρας, που ανεγέρθηκαν από τους Ενετούς, δημιούργησαν έναν αμυντικό κλοιό, με επίκεντρο τα δύο φρούρια, τo Castel Vecchio και το Castel Nuovo. Το Παλαιό Φρούριο (Castel Vecchio) στον ανατολικό λόφο χωρίζεται από την πόλη με μια τεχνητή τάφρο, την Contrafossa.

4

Στην πόλη της Ρόδου οι Ιωαννίτες ιππότες ενίσχυσαν την προϋπάρχουσα βυζαντινή οχύρωση, ενσωματώνοντας πολυάριθμους πύργους και προμαχώνες. Εντός της μεσαιωνικής πόλης σώζονται κοσμικά κτήρια, όπως το Μεγάλο Ιπποτικό Νοσοκομείο, το παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου και οι κατοικίες διαφόρων υπηκόων ιπποτών, οι οποίες πλαισιώνουν την Οδό των Ιπποτών.

5 gtp.gr

Εκτός των τειχών, ανακατασκεύασαν βυζαντινά κάστρα, όπως αυτά του Φαρακλού και της Λίνδου, τα οποία είχαν οπτική επαφή μεταξύ τους.

6

 

Φωτογραφίες: dimos-pylou-nestoros.gr, greece.terrabook.com, pargaideal.com, gtp.gr