Με Τη Yoga Ξαναβρίσκουμε Τον Εαυτό Μας, Γινόμαστε Καλύτεροι Άνθρωποι

Για τη Νίκη Πετρουλάκη και τον Νίκο Μανώλη, δύο από τους πιο σημαντικούς Yoga instructors στην Ελλάδα, η σχέση τους με τη Yoga είναι σχέση ζωής. Στη συνέντευξη που μας έδωσαν εξηγούν τι αγαπούν περισσότερο στην ψυχοσωματική αυτή πρακτική, αναλύουν τα πολλαπλά οφέλη της και μας κλείνουν ραντεβού στην Πάρο τον Σεπτέμβριο, σε ένα τριήμερο που συνδυάζει άσκηση και χαλάρωση, δίπλα στη θάλασσα.

Πώς μπήκε η Yoga στη ζωή σου και τι αγαπάς σε αυτή;

Νίκη Πετρουλάκη: Γιόγκα σημαίνει «ένωση» ή «σύνδεση». Είναι το σύστημα, η διαδικασία, η μέθοδος, οι τεχνικές και η πρακτική για να επιτευχθεί ο στόχος, που είναι η Ένωση, εννοώντας την Ολοκλήρωση, την Πληρότητα, την Πραγμάτωση του Ανώτερου Εαυτού. Εμένα προσωπικά με «τράβηξε», γιατί είναι μια ολοκληρωμένη μορφή άσκησης, που με κάνει να νιώθω «ένα» στο σημείο που το σώμα συνδέεται με τον νου και την ψυχή. Η γιόγκα δεν είναι μόνο ασκήσεις και asanas. Η πρακτική της περιλαμβάνει ζέσταμα, asanas, pranayama και διαλογισμό πάνω απ ‘όλα. Η γιόγκα με  κρατά υγιή και σε φόρμα. Με έκανε να γνωρίσω περισσότερο το σώμα μου, το μυαλό μου και την ψυχή μου, να δω κομμάτια του εαυτού μου που δεν μου αρέσουν και να τα αποδεχτώ. Να αλλάξω ό,τι μπορώ, σιγά σιγά, με υπομονή. Να δω πως όπως αντιμετωπίζω εμένα πάνω στο mat (σ.σ ειδικό στρώμα yoga) αντιμετωπίζω εμένα και μέσα στη ζωή μου. Κάθε φορά που βρίσκομαι στο mat είναι σαν να ξαναβρίσκω τον εαυτό μου. Η yoga για μένα είναι η ίδια η ζωή.

Νίκος Μανώλης: Η yoga μπήκε σχεδόν τυχαία στη ζωή μου. Πάντα ήμουν ένα πολύ αδύνατο, σχεδόν ασθενικό παιδί. Στα 11 ξεκίνησα καράτε και από τότε πάντα κάνω κάτι σχετικό με τη γυμναστική. Στα 18 ξεκίνησα προπόνηση με βάρη για να αποκτήσω μυϊκότητα και εκεί στο γυμναστήριο μπήκα μια μέρα από περιέργεια σε ένα μάθημα yoga. Αυτό ήταν! Δεν ξαναβγήκα. Η yoga μου ταίριαξε απόλυτα. Είδα σαν πρόκληση τις δύσκολες στάσεις και άρχισα να δουλεύω πάνω σε αυτές με πειθαρχία, υπομονή και επιμονή. Το σώμα μου ανταποκρίθηκε γρήγορα. Είναι ψυχοσωματική άσκηση, άρχισα να αισθάνομαι πιο δυνατός μέσα μου, να παίρνω επιβεβαίωση, να πιστεύω σε μένα. Κάθε μάθημα ήταν και μια συνεδρία ψυχανάλυσης. Συνηθίζω να λέω ότι η yoga είναι σαν ένας χορός του φωτός και του σκότους. Το φως είναι αυτό που μας φέρνει στο mat και το σκοτάδι είναι αυτό που ανακαλύπτουμε εκεί. Κάνω yoga γιατί με κάνει πιο ευτυχισμένο. Τελικά δεν κάνω yoga, τη yoga τη ζω… Στις κινήσεις του σώματος πάνω στο mat, στα χρώματα, στη θάλασσα, στα ταξίδια, στους φίλους, στη μουσική, στα φαγητά που μαγειρεύω και βάζω αγάπη, στα νυχτερινά μοναχικά μου μπάνια. Δεν κάνω yoga. Γίνομαι yoga. Γίνομαι καλύτερος άνθρωπος. 

Τι προσφέρει στον ασκούμενο;

Νίκη Πετρουλάκη: Στην αρχή, πολλοί άνθρωποι έλκονται από την ιδιότητα της γιόγκα να ανακουφίζει από το στρες. Όμως, η γιόγκα γενικότερα μπορεί να προσφέρει πολλά περισσότερα, καθώς επιδρά στους ενδοκρινείς αδένες κατά δύο τρόπους:

  • Αρχικά, αυξάνοντας τοπικά τη ροή του αίματος μέσα στην περιοχή των αδένων και των πλεγμάτων. Για παράδειγμα, η «Στήριξη κεφαλής – Sirsasana», η «λαμπάδα – Salamba Sarvagasana» ή η «στάση προσευχής – Balasana», αυξάνουν τη ροή του αίματος μέσα στην υπόφυση και την επίφυση, τονώνοντας την ενεργητικότητά τους. Η «λαμπάδα – Salamba Sarvagasana» και το «ψάρι – Matsyasana» τονώνουν τον θυρεοειδή. Έρευνες έχουν δείξει  ότι η θυροξίνη που περιέχεται στο Σινά αυξάνεται.
  • Στη συνέχεια, η «πραναγυάμα  -Pranayama» ή ο έλεγχος της βιοενέργειας μέσα από ελεγχόμενη αναπνοή, είναι ο δεύτερος τρόπος με τον οποίο επηρεάζεται το ενδοκρινικό σύστημα. Κάθε ενδοκρινής αδένας βρίσκεται σε στενή σχέση με ένα «Τσάκρα -Chakra» ή ενεργειακό κέντρο μέσα στο ενεργειακό (πρανικό) σώμα. Τονώνοντας τη ροή της ενέργειας μέσα  σ’ αυτό το ενεργειακό κέντρο, ο ανάλογος ενδοκρινής αδένας ενεργοποιείται και τείνει προς το να εναρμονιστεί-συντονιστεί-εξισορροπιστεί.

Κατά τη διαδικασία της ανάπτυξης της συνειδητότητας ενεργοποιούνται τα κέντρα, που βρίσκονται πιο ψηλά, αυτά της  καρδιάς, του λαιμού και του μετώπου, ενώ τα χαμηλότερα κέντρα διεγείρονται λιγότερο. Με αυτόν τον τρόπο η σεξουαλική και επιθετική ενέργεια μετατρέπονται σε διανοητική, ψυχική και πνευματική έκφραση. Η μέθοδος της Γιόγκα φέρνει μια αρμονία στο ενδοκρινικό σύστημα  κάθε ατόμου, ανάλογα  με το δικό του επίπεδο συνειδητότητας.

Niki 1JPG

Νίκος Μανώλης: Τα οφέλη για τον ασκούμενο είναι πολλά και σημαντικά.

  • Ξεκινώντας από το σώμα, ο ασκούμενος επιτυγχάνει  μυϊκή ενδυνάμωση, ευλυγισία, βελτίωση ισορροπίας, αναπνοής και καρδιοαναπνευστικού, αποκατάσταση τραυματισμών, αύξηση μεταβολισμού, καλύτερη λειτουργία των εσωτερικών οργάνων και αποτοξίνωση του οργανισμού.
  • Ωφελεί, όμως, ταυτόχρονα και την ψυχή του, καθώς η yoga συμβάλλει στην καταπολέμηση της κατάθλιψης, προσφέρει καλύτερη αίσθηση του εαυτού μας, τονώνει την αυτοπεποίθηση, μας μαθαίνει να αγαπάμε και να γνωρίζουμε το σώμα και τον εαυτό μας, ενώ καταπολεμά το άγχος και την αϋπνία, συντελώντας στην ευλυγισία μυαλού και πνεύματος .
  • Μην ξεχνάμε τέλος και τα ενεργειακά οφέλη, καθώς η yoga τονώνει την αύρα μας και αυξάνει τη ζωτική μας ενέργεια.

Σε τι διαφέρει από τα υπόλοιπα είδη άθλησης;

Νίκος Μανώλης: Η διαφορά με τα υπόλοιπα είδη άσκησης είναι πως η yoga είναι ψυχοσωματική άσκηση. Με έναν περίεργο τρόπο, ξεκινώντας να κάνεις τις ασάνες «νιώθεις», «βλέπεις», «ακούς» το μέσα σου. Είναι κάτι πέρα από τις κινήσεις του σώματος. Η συμμετοχή της αναπνοής είναι που το κάνει διαφορετικό. Ακολουθείς την αναπνοή σου και ακούς την αναπνοή σου στις στάσεις. Είσαι παρών με όλη σου την υπόσταση, υλική, ψυχική, συναισθηματική. Πολλές φορές οι μύες αποθηκεύουν συγκρατημένα αρνητικά συναισθήματα (π.χ. καμπούρα στην πλάτη, πεσμένοι ώμοι) και ένα άνοιγμα και μόνο αρκεί για να απελευθερωθούν.

Ποιο είδος της προτιμάς και γιατί;

Νίκος Μανώλης: Δεν ξεχωρίζω κανένα είδος. Είναι όλα yoga. Ανάλογα με τη διάθεση και τους μαθητές μπορεί ένα μάθημα να είναι πιο αργό ή πιο γρήγορο, δύσκολο ή εύκολο. Όταν διδάσκω δίνω έμφαση πρώτα στις ανάγκες των μαθητών, ενώ στην προσωπική μου πρακτική  στις δικές μου. Μένω πιστός, όμως, στη σωστή ευθυγράμμιση και στην αναπνοή.

IMG_0560

Δώσε μας μια ιδέα από το τι πρόκειται να ζήσουν όσοι παρακολουθήσουν το 3ήμερο σεμινάριο yoga στην Πάρο!

Νίκη Πετρουλάκη: Σε αυτό το τριήμερο ο καθένας από εμάς θα ξεφύγει για λίγο από την καθημερινότητά του, κάνοντας εναλλακτικές διακοπές. Η συναναστροφή μας με άλλους ανθρώπους, με τους οποίους μας συνδέει το κοινό ενδιαφέρον να φροντίσουμε το σώμα και το πνεύμα μας, θα μας οδηγήσει στην κάθαρση από ό,τι μας βαραίνει. Σε μια εποχή, όπου όλοι έχουμε γίνει ξένοι, η Yoga μας ενώνει και μας κάνει να αισθανθούμε μια παρέα, μια οικογένεια.

Νίκος Μανώλης: Στην Πάρο θα είμαστε μια παρέα με κοινό στοιχείο την αγάπη μας για τη yoga, τα ταξίδια, τη θάλασσα και όλα αυτά θα τα συνδυάσουμε με ωραίο φαγητό και γέλιο! Θα κάνουμε yoga δύο φορές την ημέρα (προαιρετικά!), θα έχουμε ελεύθερο χρόνο για ξεκούραση και θάλασσα, θα γνωριστούμε καλύτερα μεταξύ μας. Μου αρέσουν τα retreat, γιατί γνωρίζουμε ανθρώπους καινούριους, συζητάμε, μαθαίνουμε ο ένας από τον άλλον, δημιουργούνται καινούριες φιλίες και παρέες.

Πού μπορούμε να σας βρούμε στην Αθήνα;

Ν.Π/Ν. Μ.: Στην Αθήνα θα μας βρείτε στο Power House Project by Nicki Petroulaki στη Γλυφάδα. Ένας χώρος, που είναι το «σπίτι» μας για τις πρακτικές μας!

image1 2

 

Φωτογραφίες: από το προσωπικό αρχείο της Νίκης Πετρουλάκη και του Νίκου Μανώλη