«Αν ήμουνα του φεγγαριού μαλαματένια αχτίδα

Θα χώνευα κρυφά κρυφά μες στα μαλλιά σου

Τα χρυσά

Να γένω μια πλεξίδα»

Αριστοτέλης Βαλαωρίτης

Η Σελήνη είναι το θηλυκό αστέρι, που συνδέθηκε με πολλές παραδόσεις και ταυτίστηκε κατά καιρούς με διάφορες θεές και θεούς της εκάστοτε μυθολογίας.  Το όνομά της, ετυμολογείται από το σέλας (φως) και περιγράφεται συνήθως λογοτεχνικά, ως μια εντυπωσιακή γυναίκα με χλωμό πρόσωπο και ασημένια μαλλιά.

Πάμπολλοι γοητευτικοί μύθοι  και δοξασίες δημιουργήθηκαν για το μαγευτικό φαινόμενο. Η Σελήνη παρουσιάζεται άλλοτε ως μισητή αδερφή του Ήλιου, με τον οποίο δε συναντιούνται ποτέ, άλλοτε ως μυστηριακή ερωμένη μυθολογικών ηρώων ή ακόμα και ως η μεταθανάτια κατοικία των ανθρώπων.

Κάθε μήνα, μετά από αδιάκοπα ταξίδια στον νυχτερινό ουρανό, το ολόγιομο φεγγάρι κάνει την εμφάνισή του, παρασύροντας τις αισθήσεις. Η πιο εντυπωσιακή, όμως, πανσέληνος του έτους, είναι αναμφισβήτητα αυτή του Αυγούστου, στην εκπνοή του καλοκαιριού.

Απ’ όποιο σημείο κι αν βρίσκεται κανείς μπορεί να απολαύσει το φεγγάρι, όμως, για πιο ξεχωριστές στιγμές υπό το σεληνόφως, υπάρχουν κάποιες ιδιαίτερες τοποθεσίες.

Στην πρωτεύουσα, δεσπόζουσα θέση κατέχουν οι αρχαιολογικοί χώροι, που μένουν ανοιχτοί ως αργά, με προεξέχοντες τον ιερό βράχο της Ακρόπολης και τον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, από όπου παρακολουθούμε το φεγγάρι να «βουτά» στα νερά του Σαρωνικού. Όμορφη πρόταση είναι επίσης τα βραχάκια του Θησείου, ο λόφος του Στρέφη ή η Πνύκα, όπου ο φωτισμός είναι χαμηλός και ενδείκνυται για τέτοιες περιστάσεις. Από τον Λυκαβηττό, το Αττικό Άλσος και τον περιφερειακό δρόμο Γαλατσίου, βλέπει κανείς ολόκληρη την Αθήνα να λούζεται από το φως του αυγουστιάτικου φεγγαριού. Ταράτσες με ικανοποιητική θέα, υπάρχουν πάμπολλες, μερικές εξ αυτών, της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, του Χίλτον και όλων των μαγαζιών πέριξ του ιστορικού κέντρου.

Αν πάλι, βρίσκεστε σε άλλες πόλεις ή κάποιο νησί, αναζητήστε τα σημεία, που προσφέρουν θέα που κόβει την ανάσα. Αρχαιολογικοί τόποι, ξωκλήσια, κάστρα, σοκάκια και ιδιαίτερα σημεία πάνω στο κύμα, θα αποτελέσουν μία μοναδική εμπειρία για εσάς.

 

 

Φωτογραφία: onartransfer.com