Τι θα επακολουθούσε στους τομείς της επιστημονικής και τεχνολογικής εξέλιξης, εάν ο Da Vinci είχε βρει χρηματοδότες;

Στο άκουσμα του ονόματος Leonardo Da Vinci, το μυαλό μας πάει συνήθως στην  “Mona Lisa“, τον “Μυστικό Δείπνο” και το βιβλίο του Dan Brown, “Ο κώδικας Da Vinci”. Όμως, αυτός ο συνειρμός αδικεί την πολύπλευρη προσωπικότητα και την ευφυΐα του Leonardo Da Vinci, ο οποίος αποτελεί την επιτομή του Αναγεννησιακού ανθρώπου.

Συνδυάζοντας την τέχνη με την επιστήμη

Το αναμφισβήτητο ταλέντο του μπορεί να ξεδιπλώθηκε πρώτα στη ζωγραφική (παρότι δημιούργησε λίγους πίνακες), αποκαλύπτοντας τόσο τη δεξιοτεχνία όσο και τη διάνοιά του, όμως το πολύπλευρο ταλέντο του  δεν μπορούσε να βρεί την ολοκλήρωση στη ζωγραφική.

Ως γνήσιος άνθρωπος της αναγέννησης υπήρξε ανήσυχο πνεύμα, που ερευνούσε και μάθαινε συνεχώς, ασχολούμενος με πολλούς διαφορετικούς τομείς, αφήνοντας πολλές φορές ημιτελή τα έργα του, επειδή ένιωθε ότι δεν μπορούσε να αγγίξει την τελειότητα που αποζητούσε. 

Leonardo-Da-Vinci-unique-life

Η συνεισφορά του ήταν τεράστια, σε τομείς όπως η αρχιτεκτονική, η γλυπτική, η μηχανική, η ιατρική (ανατομία), αλλά και γενικότερα οι επιστήμες. Η έρευνα του είχε ως αποτέλεσμα ένα μεγάλο όγκο χειρόγραφων σκίτσων, σχεδίων και σημειώσεων, οι οποίες μάλιστα, αφού ο Da Vinci ήταν αμφιδέξιος-αριστερόχειρας, είναι γραμμένες από τα αριστερά προς τα δεξιά.

Ο Άγνωστος Εφευρέτης

Πολλές από αυτές τις σημειώσεις είναι αναλυτικές καταγραφές εντυπωσιακών εφευρέσεων του, όπως:

  • οι πρώτοι φακοί επαφής,
  • πτητικές μηχανές, αποτέλεσμα χρόνιας έρευνας πάνω στα πτηνά και την αεροδυναμική, ανάμεσα στις οποίες το πρώτο ελικόπτερο, το πρώτο αλεξίπτωτο και το ορνιθόπτερο, μια πτητική μηχανή τύπου παρα-πέντε,
  • το πρώτο μηχανοκίνητο όχημα,
  • το ανεμόμετρο,
  • αναδιπλούμενες και περιστρεφόμενες κινητές γέφυρες,
  • πολεμικές μηχανές, ανάμεσα στις οποίες το πρώτο ρομπότ-ιππότης και το πρώτο τανκ,
  • μηχανισμοί αέναης κίνησης (Perpetual Motion), που αποτελούν τη βάση των σύγχρονων μηχανισμών,
  • στολή υποβρύχιας κατάδυσης και
  • το ποδήλατο

Leonardo-Da-Vinci-unique-life

Από τα παραπάνω είναι φανερό ότι ήταν κάτι παραπάνω από πρωτοπόρος, αλλά, δυστυχώς, ελάχιστα σχέδιά του βρήκαν χρηματοδότη, καθώς ήταν ιδιαιτέρως δαπανηρά. Παρόλα αυτά σχεδόν 500 χρόνια μετά τον θάνατό του, οι περισσότερες εφευρέσεις του έχουν υλοποιηθεί και μάλιστα πολλές από αυτές αποδείχθηκαν λειτουργικές (βλ.βίντεο). Από κοντά μπορεί κάποιος να τις δει στην περιοδεύουσα έκθεση, “Da Vinci The Genius”, ή στο Mουσείο Da Vinci, που βρίσκεται στη Ρώμη.

Και το ερώτημα παραμένει: Τι θα επακολουθούσε στους τομείς της επιστημονικής και τεχνολογικής εξέλιξης, εάν ο Da Vinci είχε βρει χρηματοδότες;

 

Πηγές: history.com, leonardodavincisinventions.com, leonardodavinci.net

Giorgio Vasari, Καλλιτέχνες της Αναγέννησης, Εκδόσεις Κανάκη, 1995

Φωτογραφίες: Leonardo Da Vinci (Annunciation), daylimail.co.uk, biography.com