Λαχανικά Και Φρούτα Που Πρέπει Να Εντάξεις Στην Καθημερινότητά Σου

Υπάρχουν κάποια φρούτα και λαχανικά, που μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα στο ελληνικό τραπέζι, είναι ωστόσο πολύ θρεπτικά και κυρίως πολύ νόστιμα!

Το βασικό επιχείρημα όσων δεν πολυσυμπαθούν τα λαχανικά και τα φρούτα είναι ότι τα βρίσκουν άνοστα και γευστικά αδιάφορα. Κι όμως, υπάρχουν κάποια, που μπορεί να μην είναι πολύ γνωστά και ιδιαίτερα διαδεδομένα στο ελληνικό τραπέζι, είναι ωστόσο πολύ θρεπτικά και κυρίως πολύ νόστιμα. Ποια είναι αυτά; Ας τα δούμε!

1. Παντζάρια

Εξαιρετική πηγή φυτοθρεπτικών συστατικών, αντιφλεγμονώδη, βοηθούν στην αποτοξίνωση του οργανισμού.

Συνοδεύουν εξαιρετικά τις πράσινες σαλάτες, ενώ με λίγο γιαούρτι, ξύδι και καρύδια, μπορείς να φτιάξεις τη δική σου, πεντανόστιμη παντζαροσαλάτα.

2. Γλυκοπατάτες

Πλούσιες σε β-καροτένιο, μαγγάνιο και βιταμίνες C και Ε.

Δοκίμασε να τις φτιάξεις ψητές με διάφορα αρωματικά ή να τις κάνεις έναν βελούδινο πουρέ, ως εξαιρετικό συνοδευτικό του κρέατος ή του ψαριού σου.

3. Λαχανάκια Βρυξελλών

Σημαντική πηγή φυλλικού οξέος, καθώς και βιταμινών C και Κ, ενώ διαθέτουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

Μαγείρεψέ τα στον ατμό, μαζί με διάφορα άλλα λαχανικά (καρότα, κολοκυθάκια) και απόλαυσε μια ελαφριά σαλάτα.

4. Σέσκουλο

Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες, κάνει καλό στα οστά και στην αντιμετώπιση θρόμβων. Είναι, επίσης, πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, που προστατεύουν τα κύτταρα από τις τοξίνες.

Το καταναλώνεις είτε ωμό σε πράσινες σαλάτες είτε μαγειρεμένο μαζί με σπανάκι και αρωματικά.

5. Σελινόριζα

Πλούσια σε βιταμίνη Κ και κάλιο, βοηθά στη διατήρηση μιας ισορροπημένης αρτηριακής πίεσης και στην υγεία της καρδιάς μας.

Ταιριάζει πολύ στα μαγειρευτά φαγητά με κρέας και αυγολέμονο, τύπου φρικασέ. Μπορείς, όμως, να την απολαύσεις επίσης σε σαλάτες, φτιάχνοντας βελουτέ σούπες ή πουρέ.

6. Κολοκύθα

Νόστιμη και με λίγες θερμίδες, αυτή είναι η κολοκύθα με το υπέροχο πορτοκαλί χρώμα. Η υψηλή της περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, β-καροτίνη και βιταμίνη Α την καθιστούν σύμμαχο της καρδιάς.

Δοκίμασέ την ψητή με μοσχοκάρυδο ή δωσ’ της ρόλο πρωταγωνίστριας στη βελουτέ σούπα σου.

7. Αβοκάντο

Πλούσιο σε Ω3 λιπαρά οξέα, αλλά και σε βιταμίνες Κ, Β9, Ε, C και Β6, που ενισχύουν την καρδιά και το ανοσοποιητικό μας.

Δοκίμασέ το (αφού βεβαιωθείς ότι είναι απολύτως ώριμο) σκέτο με λίγες σταγόνες λάιμ, στα σάντουιτς αντί για μαγιονέζα ή βούτυρο, ως ντρέσινγκ σε πράσινες σαλάτες ή ως σάλτσα ζυμαρικών.

8. Μύρτιλλα

Οι υγιεινοί αυτοί καρποί έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, βιταμίνη C και Ε, προστατεύουν την καρδιά, τη μνήμη και το ουροποιητικό σύστημα.  

Δοκίμασε να φτιάξεις με αυτά νόστιμες μαρμελάδες, υγιεινά κέικ και μάφινς, αλλά και σπιτικές μπάρες δημητριακών.

9. Μάνγκο

Νόστιμο, αρωματικό, θρεπτικό και χορταστικό, πλούσιο σε β-καροτένιο, ισχυρό αντιοξειδωτικό και “εχθρός” του καρκίνου,  το μάνγκο αποτελεί ιδανική επιλογή για όλες τις ώρες της μέρας. 

Δοκιμάστε το σκέτο ως σνακ ή στο γιαούρτι σας.

10. Γκρέιπφρουτ

Η μεγάλη του περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, αλλά και το γεγονός ότι μειώνει την κακή χοληστερόλη και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, προλαμβάνοντας τον καρκίνο, το καθιστά την καλύτερη επιλογή για να ξεκινήσει κανείς τη μέρα του.

Ανάμιξε ίση ποσότητα πορτοκαλιού και γκρέιπφρουτ και απόλαυσε έναν σούπερ δυναμωτικό χυμό!

 

 

Φωτογραφία: freestockphotos.name