Κωνσταντινούπολη: Η Πόλη Με Το Ένδοξο Παρελθόν Και Τη Διηπειρωτική Θέση

Η Κωνσταντινούπολη είναι διηπειρωτική πόλη στην Ευρασία, με το ιστορικό και εμπορικό της κέντρο να βρίσκεται στην ευρωπαϊκή πλευρά και περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού της να ζει στην ασιατική πλευρά. Με συνολικό πληθυσμό 14,38 εκατομμύρια κατοίκους, η Πόλη αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους αστικούς οικισμούς στην Ευρώπη και τον μεγαλύτερο στη Μέση Ανατολή. Η Κωνσταντινούπολη διατήρησε την ονομασία της ακόμη και μετά την κατάκτησή της από τους Οθωμανούς το 1453 έως τα χρόνια της σύγχρονης Τουρκίας (1930). Έκτοτε οι Τούρκοι, υπό την επιρροή του μουσουλμανικού φανατισμού και με πρόδηλο στόχο να οικειοποιηθούν κάτι που δεν τους ανήκει, την ονόμασαν Ιστανμπούλ. Έτσι, όταν πηγαίνουμε στην Πόλη δεν πρέπει να ξεχνάμε τη διαφορά νοοτροπίας, κουλτούρας και θρησκείας. Η επίδραση του Ισλάμ άλλωστε είναι διάχυτη, μολονότι η κατανάλωση αλκοόλ είναι ελεύθερη.

Όσον αφορά το φαγητό, η Κωνσταντινούπολη προσφέρει πλήθος επιλογών, που θα ικανοποιήσουν ακόμη και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Κι αυτό γιατί η Τουρκία φημίζεται για την κουζίνα της, η οποία διακρίνεται για τις αλμυρές γεύσεις της και την εκτεταμένη αξιοποίηση των λαχανικών. Εστιατόρια υπάρχουν για όλα τα γούστα και όλα τα βαλάντια. Για παράδειγμα, στο Sultanahmet στο τουριστικό κέντρο της πόλης, βρίσκονται εστιατόρια με υψηλότερες τιμές, που έχουν σκοπό να προσελκύσουν τουρίστες, ενώ πολλές επιλογές υπάρχουν επιπλέον σε γειτονικές περιοχές, από την γέφυρα του Γαλατά και τον Κεράτιο κόλπο. 

sultan-991643247Sultanahmet

Ποιά είναι όμως τα μέρη που πρέπει να επισκεφθεί όποιος πάει στην Κωνσταντινούπολη; 

Πρώτον, η Αγιά Σοφιά. Όντας κτισμένη στον πρώτο λόφο της Πόλης, η ξακουστή εκκλησία του χριστιανισμού στέκει εκεί από τον 6ο αιώνα όταν θεμελιώθηκε -επί βασιλείας Ιουστινιανού– από τους μηχανικούς, Ανθέμιο και Ισίδωρο. Δεύτερον, το Μεγάλο Παζάρι (Grand Bazaar). Χτισμένο από το 1461 το Καπαλί Τσαρσί αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες στεγασμένες αγορές του κόσμου, με πάνω από 58 οδούς και 1.200 μαγαζιά. 

Agia SofiaΑγιά Σοφία

Φυσικά μια μεγάλη πόλη σαν την Κωνσταντινούπολη έχει δεκάδες άλλα μέρη που μπορεί να επισκεφτεί κανείς, ενώ για εμάς τους Έλληνες, αλλά και τους χριστιανούς εν γένει, ειδικό ενδιαφέρον παρουσιάζει μια επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, στην Ιερά μονή Αγίου Γεωργίου Κουδουνά (μία από τις παλιότερες των Πριγκηποννήσων), στην Παναγία των Βλαχερνών και στην Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή, στην οποία θα βρείτε και το διάσημο αγίασμα.  

Εν κατακλείδι, στα κυριότερα μέρη ,που μπορεί να επισκεφτεί κάποιος στην Κωνσταντινούπολη, περιλαμβάνονται επίσης η πλατεία Ταξίμ, το Μπλε Τζαμί, ο Βόσπορος, το Τοπ Καπί, ο Βυζαντινός Ιππόδρομος, τα Τείχη της Πόλης, η Γέφυρα και ο Πύργος του Γαλατά, η Αγορά Μπαχαρικών (Spice Bazaar), το Ντολμά Μπαχτσέ.

 

Φωτογραφίες: top-img.com