Κλιματική Αλλαγή Και Ενεργειακός Προσανατολισμός

Οι προϋποθέσεις για ριζική αλλαγή των μοντέλων παραγωγής και κατανάλωσης αποτελούν ζητούμενο και στοίχημα, που πρέπει να κερδίσει κάθε τοπική κοινωνία.

Στις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη, μέλη της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace ανέβηκαν σε πύργο ψύξης του ατμοηλεκτρικού σταθμού του Αγίου Δημητρίου στην Κοζάνη. Οι 13 ακτιβιστές κρεμάστηκαν με σχοινιά σε ύψος 130 μέτρων, ζωγράφισαν στον πύργο ψύξης το σύνθημα Go Solar και συνελήφθησαν μετά από 14 ώρες.

Ήταν μια ενέργεια που έγινε στο πλαίσιο πολλών κινητοποιήσεων παγκοσμίως, λίγο πριν την ολοκλήρωση της Διάσκεψης του Ο.Η.Ε. για το Κλίμα στο Παρίσι, με σκοπό την προβολή του θέματος της κλιματικής αλλαγής. Με λίγα λόγια, η Greenpeace κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, που αποσκοπούν στη μείωση της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη και τη στροφή προς τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

Τι θυμόμαστε τώρα…

Γιατί έγινε αυτή η δράση στην περιοχή της Κοζάνης; Ποιος είναι ο μεγάλος αντίπαλος και ποια τα επόμενα βήματα;

Η κίνηση αυτή έγινε στην περιοχή της Κοζάνης, γιατί για πολλούς εκεί βρίσκεται το ενεργειακό κέντρο της χώρας. Επιπλέον, η Δ.Ε.Η. πάντα φάνταζε σαν τον μεγάλο, δύσκολο και απλησίαστο αντίπαλο.

Greenpeace-Κοζάνη-UNIQUE-LIFE

Ίσως, αυτή να είναι η εύκολη και σύντομη απάντηση. Αλλά δίπλα σε αυτήν την απάντηση, ορισμένοι από εμάς μπορεί να ξαναθυμηθούμε:

  • την Ελλάδα του ήλιου, του νερού και του ανέμου, που ακόμα βασίζεται, σε μεγάλο ποσοστό, στα ορυκτά καύσιμα,
  • το μεγάλο όραμα της Δ.Ε.Η. και της τότε κυβέρνησης για τη δημιουργία του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου του κόσμου στη Δυτική Μακεδονία,
  • την πληθώρα των ανεμογεννητριών και των φωτοβολταϊκών σε στέγες, κορυφογραμμές, κάμπους και χωράφια και
  • τον απότομο περιορισμό των παραπάνω, όταν σταμάτησαν να αποδίδουν τα προσδοκώμενα οικονομικά οφέλη.

Είναι αλήθεια πως για πάνω από 5 δεκαετίες η παρουσία της Δ.Ε.Η. στην περιοχή της Κοζάνης συνδυάστηκε με πολλαπλά κοινωνικο-οικονομικά οφέλη. Αυτή είναι η αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα.

Σύμφωνα με την ίδια την επιχείρηση, τα λιγνιτωρυχεία της Δ.Ε.Η. εξασφαλίζουν το σημαντικότερο για την ελληνική οικονομία ενεργειακό καύσιμο, τον λιγνίτη, όπου βασίστηκε ο εξηλεκτρισμός της χώρας. Η Ελλάδα κατέχει τη και θέση σε παραγωγή λιγνίτη στην Ε.Ε. και στον κόσμο, αντίστοιχα.

Γιατί; Γιατί, εν έτει 2016, ο λιγνίτης να είναι το σημαντικότερο καύσιμο για την Ελλάδα;

Go Planning before you Go Solar

Πριν βιαστούμε να απαντήσουμε θα πρέπει να κατανοήσουμε πως η επιμονή στη “μαύρη” ενέργεια οδηγεί πλέον σε επικίνδυνες καταστάσεις, όπως ατμοσφαιρική ρύπανση, προβλήματα υγείας, κοινωνική εξαθλίωση κ.ά., προσφέροντας λύσεις με ημερομηνία λήξης. Όμως, η επιλογή της “πράσινης” κατεύθυνσης στον ενεργειακό τομέα δεν σημαίνει απαραίτητα την καταστροφή του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου κάποιας περιοχής.

Οι προϋποθέσεις για ριζική αλλαγή των μοντέλων παραγωγής και κατανάλωσης και η δυνατότητα επαναπροσανατολισμού της παιδείας και της έρευνας αποτελούν ζητούμενο και στοίχημα, που πρέπει να κερδίσει κάθε τοπική κοινωνία, η οποία αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα. Και εδώ, για παράδειγμα, η Δ.Ε.Η. μπορεί να είναι σύμμαχος και όχι αντίπαλος. Το πρότυπο, δε, αυτό ανάπτυξης έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο, την ευημερία και ποιότητα ζωής του και απαιτεί όραμα, κοινωνική συνοχή, συστηματική δουλειά και… υπομονή.

 

Φωτογραφίες: ert.gr, tanea.gr