Κλιματική Αλλαγή – Επιπτώσεις Στην Υγεία Και Τη Διατροφή

Λέγεται ότι η κλιματική αλλαγή θα έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις, που θα γίνουν ορατές σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη. Το θέμα, όμως, είναι ότι η κλιματική αλλαγή συμβαίνει τώρα και ήδη μας επηρεάζει!

Λέγεται ότι η κλιματική αλλαγή θα έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις, που θα γίνουν ορατές σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη. Το θέμα, όμως, είναι ότι δεν θα μας επηρεάσει αρνητικά κάποτε στο εγγύς μέλλον. Μας επηρεάζει ήδη. Η κλιματική αλλαγή συμβαίνει, τώρα!

Δημόσια Υγεία Και Ποιότητα Διατροφής

Η σωματική και η ψυχική υγεία του πληθυσμού θα επηρεαστούν δραματικά, ενώ οι τροφές που θα λαμβάνουμε θα είναι όλο και λιγότερο θρεπτικές.

Αυτό είναι με δυο λόγια το πόρισμα μιας νέας έρευνας, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό των US Environmental Protection Agency, Department of Health and Human Services και National Oceanic and Atmospheric Administration, σχετικά με τους κινδύνους της δημόσιας υγείας από την επαυξανόμενη κλιματική αλλαγή.

Σίγουρα αυτό δεν είναι κάτι που το ακούμε πρώτη φορά. Δεν φαίνεται, όμως, να το έχουμε εμπεδώσει και να έχουμε αντιληφθεί τις συνέπειες των πράξεων μας.

Δεν είναι σενάριο φαντασίας. Οι αντιδράσεις είναι αλυσιδωτές.

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες, η άνοδος της στάθμης των ωκεανών, το λιώσιμο των πάγων και τα –ολοένα και συχνότερα– έντονα καιρικά φαινόμενα (π.χ. καύσωνες, πυρκαγιές, πλημμύρες κλπ.) αναμένεται να επηρεάσουν την ποιότητα του αέρα, την ποσότητα και την ποιότητα των υδάτων, αρκετά είδη χλωρίδας και πανίδας και, εν τέλει , την παραγωγή των τροφίμων.

poverty-climate-change-unique-life

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

Οι αυξανόμενες συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα θα μειώσουν τη θρεπτική αξία συγκεκριμένων καλλιεργειών, όπως το σιτάρι και το ρύζι. Οι υψηλές θερμοκρασίες και τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να αυξήσουν τον κίνδυνο ασθενειών, που σχετίζονται με τα τρόφιμα, όπως η σαλμονέλα και ο νοροϊός (norovirus, γαστρεντερίτιδα).

Σαν συνέπεια όλων των παραπάνω, πολλά πορίσματα ειδικών προειδοποιούν πως τα επόμενα χρόνια αναμένεται να υπάρξει αύξηση ασθενειών, που υπάγονται στις παρακάτω κατηγορίες:

  • Άσθμα και αναπνευστικές αλλεργίες.
  • Νεοπλάσματα.
  • Καρδιοαναπνευστικά προβλήματα και λοιμώξεις.
  • Θνησιμότητα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
  • Επιπλοκές στην ανθρώπινη ανάπτυξη.
  • Άγχος και νευρολογικές διαταραχές.
  • Ασθένειες που οφείλονται στη μόλυνση του νερού.

Το μέλλον…

Τα παιδιά, τα άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας, οι ηλικιωμένοι, τα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού, οι κάτοικοι απομακρυσμένων και νησιωτικών περιοχών ανήκουν στις πλέον ευάλωτες ομάδες, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Το πρόβλημα είναι σύνθετο και δεν είναι περιβαλλοντολογικό. Εδώ ανεγείρονται ζητήματα υγείας και ευημερίας.  Όσο σύνθετο κι αν είναι, όμως, ένα πρόβλημα πρέπει να εκτιμηθεί σωστά και να αντιμετωπιστεί.

Οι δημόσιες υπηρεσίες υγείας πρέπει να ενισχυθούν και να προσαρμοστούν στα καινούργια δεδομένα. Οι πολιτικοί ηγέτες πρέπει να δώσουν σαφέστερες και ρεαλιστικότερες απαντήσεις. Οι πολίτες πρέπει να δραστηριοποιηθούν και να αλλάξουν ή να βελτιώσουν τις συνήθειές τους. Όλοι πρέπει να γίνουμε λίγο περισσότερο υπεύθυνοι.

Η κλιματική αλλαγή είναι ήδη σε εξέλιξη. Και δεν πρόκειται να σταματήσει από τη μια μέρα στην άλλη.

Χρειάζεται κοινή δέσμευση, κοινό όραμα και σοφές στρατηγικές τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. 

 

 

Φωτογραφίες: eco-business.com, news.nationalgeographic.com ©AKSHAY GUPTA, PACIFIC PRESS