Γνώρισα την Κυριακή Χαριτάκη μέσα από τη συνεργασία μας για το site για Μονογονείς, Singleparent.gr. Είναι ένας άνθρωπος, που δεν αφήνει τίποτα στην τύχη όσο προσωπικό κόπο και να απαιτεί αυτό, συνεπής και προσηλωμένη στο σκοπό της, που δεν είναι άλλος από το να προσφέρει όσο μεγαλύτερη βοήθεια μπορεί σε ανθρώπους, που είτε από επιλογή είτε λόγω συγκυριών μεγαλώνουν τα παιδιά τους μόνοι τους.

Με μεγάλη χαρά σας παρουσιάζουμε την Κυριακή Χαριτάκη.

Τι είναι το Singleparent και πώς προέκυψε;

Είναι ένα site που φιλοδοξεί να αποτελέσει μια μεγάλη αγκαλιά για όλους τους γονείς, που μεγαλώνουν τα παιδιά τους μόνοι, από διάφορες αιτίες (διαζύγιο, χηρεία, σπέρμα δότη κλπ.), καθώς και για όλες τις «διαφορετικες» μορφές οικογένειας (ομόφυλες, θετές, μικτές), αλλά και για τους γονείς που νιώθουν μόνοι ή μεγαλώνουν τα παιδιά τους μόνοι, μέσα στο γάμο.

Μέσα στο Singleparent.gr μπορεί κανείς να βρει απαντήσεις σε ερωτήματα, που αφορούν νομικά θέματα και θέματα ψυχολογίας-παιδοψυχολογίας, από ένα μεγάλο δίκτυο ειδικών συνεργατών (περισσότεροι από 40), όπως επίσης και ιστορίες ανθρώπων, με κοινά βιώματα και με στόχο να μοιραστούν τη γνώση τους αλλά και τη ζωή τους με ανθρώπους, που θα τους καταλάβουν.

Προκειμένου να βοηθήσουμε ακόμη πιο έμπρακτα τις μονογονεϊκές οικογένειες, έχουμε συμφωνήσει με τους επιστημονικούς συνεργάτες του site η πρώτη επίσκεψη των αναγνωστών μας να παρέχεται εντελώς δωρεάν. Σε τακτική βάση πραγματοποιούνται διαδικτυακές live συναντήσεις με τους επιστημονικούς μας συνεργάτες, κατά τη διάρκεια των οποίων οι αναγνώστες μας θέτουν ερωτήσεις ζωντανά, ενώ διοργανώνουμε ημερίδες, εκκλήσεις για συνανθρώπους μας, που έχουν ανάγκη και οτιδήποτε περνάει από το χέρι μας για να βοηθήσουμε τους μονογονείς.

Επιπλέον είναι σημαντικό να πούμε ότι πρόσφατα, προστέθηκε στη σελίδα μας και το Social.singleparent.gr, το «αδερφάκι» του Singleparent.gr, όπου μονογονείς γνωρίζουν  μονογονείς.  Φόρουμ συζητήσεων, χρονολόγιο, δημιουργία ομάδων, chatbox και προσθήκη νέων φλιλων είναι μόνο μερικές από τις δυνατότητες του, που έχει διαμορφωθεί  σύμφωνα με τις σύγχρονες απαιτήσεις της τεχνολογίας και αποτελείται από περίπου 1.800 μέλη. Είναι ένα φόρουμ εντελώς διαφορετικό από αυτό που έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα, στημένο επάνω σε πλατφόρμα Buddypress, που δίνει στον χρήστη πολλά περισσότερα εργαλεία για να κοινωνικοποιηθεί.

Η γενικότερη ιδέα για να δημιουργηθεί το site προέκυψε αφενός μεν από αντίστοιχη προσωπική εμπειρία μου στο παρελθόν, αφετέρου δε από την ανάγκη να δημιουργήσω κάτι που θα βοηθούσε κυρίως τους μονογονείς, σε μια χώρα που δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα για τη μονογονεϊκή οικογένεια.

Ποιος ο στόχος της δημιουργίας του; Ποια η φιλοσοφία του;

Στόχος και φιλοσοφία μας είναι να βοηθήσουμε τον γονιό που το παλεύει μόνος του, να ορθοποδήσει, να τα βγάλει πέρα με την τεράστια γραφειοκρατία, να πάρει μια επιστημονική άποψη για τα προβλήματά του και να κοινωνικοποιηθεί με άλλους μονογονείς ή γενικότερα γονείς που περνούν ή έχουν περάσει παρόμοιες καταστάσεις με εκείνον.

Έχεις δει ανταπόκριση;

Τεράστια! Και ευχαριστώ πάρα πολύ όλον τον κόσμο για τη στήριξη και τη βοήθειά του, όπως επίσης και όλους τους συνεργάτες μας, που είναι η βάση αυτού του οικοδομήματος, η ρίζα.

Στηρίζεται σε κάποιους φορείς;

Δεν στηρίζεται σε κανένα φορέα, είναι καθαρά ιδιωτική πρωτοβουλία.

Πόσοι άνθρωποι ασχολείστε με αυτό;

Μαζί με τους ειδικούς ασχολούμαστε περίπου 50 άτομα.

Θα έλεγες ότι είναι η δουλειά σου ή εξυπηρετεί και άλλες ανάγκες σου; Πώς το βλέπεις τώρα μετά από τον καιρό που ασχολείσαι και την εμπειρία που έχεις αποκομίσει;

Το Singleparent.gr είναι πλέον η κύρια δουλειά μου. αλλά δεν το βλέπω σαν δουλειά, με την έννοια της εργασίας.  Αν το έβλεπα σαν δουλειά το λάπτοπ θα έκλεινε στις 5 και θα άνοιγε πάλι την επόμενη μέρα στις 9 το πρωί. Αντιθέτως, τώρα το λαπτοπ είναι μονίμως ανοιχτό, Σαββατοκύριακα, γιορτές και αργίες, όχι από υποχρέωση, αλλά από αγάπη και φυσικά μεγάλη ευθύνη, που νιώθω πως έχω απέναντι σε όλον αυτόν τον κόσμο. Πρώτη φορά στη ζωή μου κάνω κάτι που αγαπώ τόσο πολύ. Είναι το δεύτερο παιδί μου!

IMG_1JPG

Πρόσφατα είχατε και μια διάκριση. Θέλεις να μας μιλήσεις γι’ αυτό;

Ναι βεβαίως! Πρόσφατα βραβευθήκαμε ως το καλύτερο family site στα Digital Media Awards 2015 και ευχαριστούμε πάρα πολύ την κριτική επιτροπή, αλλά και την Boussias Communications, που ήταν και η διοργανώτρια εταιρία. Ήταν μια πολύ σημαντική διάκριση για εμάς, αν σκεφτείς πως είμαστε στον αέρα ούτε 2 χρόνια και χωρίς να έχουμε κάνει καμία προωθητική ενέργεια. Οι άνθρωποι το στηρίζουν και τους ευχαριστώ πάρα πολύ που αγαπούν το «παιδί» μου!

Πώς φαντάζεσαι την πορεία του μελλοντικά; Υπάρχουν νέες ιδέες, σκέψεις για την εξέλιξή του;

Άπειρες ιδέες και σκέψεις. Ήδη το βλέπετε εντελώς ανανεωμένο! Αυτό που σίγουρα θέλω και θα κάνω τα πάντα για να το πετύχω, είναι να εφεύρουμε περισσότερους τρόπους για να στηρίξουμε περισσότερους μονογονείς. Έρχονται ακόμη πιο δύσκολοι καιροί, οπότε υπάρχει ένας λόγος παραπάνω να θέλουμε να κινηθούμε προς αυτή τη κατεύθυνση.

Έχεις κάποιο μότο ζωής που ακολουθείς;

Όχι, αλλά έχω σαν όπλο μου το χιούμορ. Με έχει σώσει από πάρα πολλές δυσκολίες, είναι η άμυνά μου.

Μια ευχή σου για τους αναγνώστες μας;

Να χαλαρώσουν. Μπαίνεις στο ίντερνετ ή στο λεωφορείο και είναι όλοι σχεδόν στην τσίτα, έτοιμοι για καυγά. Τι νόημα έχει να περνάς τη ζωή σου με πίεση 25; Έτσι ήμουν κι εγώ κάποτε και το πλήρωσα, έχασα πολλά από τη λάθος στάση ζωής που είχα. Αυτό εύχομαι σε όλο τον κόσμο, λιγότερες απώλειες. Κι αν έρθουν κάποιες, να είναι μόνο για καλό!

060_MONOGONEIKH

Φωτογραφίες: από το προσωπικό αρχείο της ©Κυριακής Χαριτάκη