Κυριακάτικη Ξενάγηση Στα Παραδοσιακά Χωριά Της Κύπρου

Η Κύπρος είναι ένας μαγευτικός προορισμός, γεμάτος φυσική ομορφιά. Γνωρίστε τα πιο γραφικά χωριά της Κύπρου που σέβονται την πολιτιστική τους κληρονομιά!

Τα τελευταία χρόνια, ορισμένα χωριά της Κύπρου στρέφονται προς τα “πίσω”. Δεν είναι η μιζέρια, ούτε η μοιρολατρία, αλλά η επανεκτίμηση του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου, που ώθησε κάποιες κοινότητες να “ξαναδιαβάσουν” το παρελθόν τους. Εκτός από τα λίγο-πολύ γνωστά χωριά (Λεύκαρα, Πλάτρες, τα παραδοσιακά πατατοχώρια κ.ά.), ξεχωρίσαμε τρία ακόμη για να σας παρουσιάσουμε.

Αγρός

Αγρός_Unique_life

Οι διαδρομές του κρασιού, οι πολλοί χώροι αρχαιολογικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, τα ειδικά μονοπάτια για περπάτημα και πεζοπορία, καθιστούν τον Αγρό ένα από τα πιο φημισμένα αξιοθέατα του νησιού. Τα τελευταία χρόνια, ο Αγρός γνωρίζει αξιόλογη ανάπτυξη, χωρίς να έχει χάσει τον παραδοσιακό του χαρακτήρα. Γιατί; Διότι για τους ντόπιους το ζητούμενο πλέον δεν είναι το άμεσο κέρδος, αλλά η ταυτότητα και η διαφορετικότητα.

Οι λόφοι γύρω από το χωριό είναι γεμάτοι άγριες τριανταφυλλιές. Οι καλλιεργητές χρησιμοποιούν το εκχύλισμά τους για να παράγουν έλαιο τριαντάφυλλου, ροδόσταγμα, λικέρ, μπράντι και βιολογικά καλλυντικά.

Τα αρωματικά φυτά είναι μια ευκαιρία επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Κύπρο της οικονομικής κρίσης, και στον Αγρό προωθούνται μέσω μιας μεγάλης ποικιλίας γαστρονομικών επιλογών που προσφέρει η κυπριακή κουζίνα, όπως:

 • το μαχαλεπί (άμυλο από ρύζι με σιρόπι ροδόνερου), κομπόστες, αλατισμένες και παστές λιχουδιές,
 • το χαλούμι, η αναρή και διάφορα γλυκά του κουταλιού,
 • ο παστουρμάς, τα καυτερά λουκάνικα, το χοιρομέρι (καπνιστό χοιρινό), η λούντζα (καπνιστό χοιρινό φιλέτο) και το μπέικον.

Άρσος

Άρσος_Unique_life

Το Άρσος απέχει περίπου 45 χλμ. από την Πάφο. Αν και το 40% της έκτασης του χωριού είναι αμπέλια- ανήκει, άλλωστε, στην περιφέρεια των Κρασοχωριών. Οι κάτοικοι προσπαθούν με νέες καινοτόμες ιδέες, κάτω από την ομπρέλα του ποιοτικού τουρισμού,  να βρουν διέξοδο από τις σημερινές προκλήσεις. Γιατί να επισκεφτεί κάποιος το Άρσος;

Για να θαυμάσει:

 • την εκκλησία του Αποστόλου Φιλίππου (13ος αιώνας) και το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης,
 • τα σπίτια λαϊκής αρχιτεκτονικής και τις χαρακτηριστικές βρύσες του χωριού,
 • τα οινοποιεία Νικολεττίνο και Λαόνα,
 • ένα από τα Μονοπάτια της Φύσης μέσα σε υπέροχη βλάστηση και
 • τα αγροτουριστικά καταλύματα, με τις διάφορες υπηρεσίες που προσφέρουν.

Όμοδος

Όμοδος_Unique_life

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ένωσης Τουριστικών Δημοσιογράφων και Ταξιδιωτικών Συγγραφέων (WFTJW) δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του πως δυο μέρη σε ολόκληρο τον κόσμο του έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση, το Μάτσου Πίτσου στο Περού και το χωριό Όμοδος της Κύπρου. Στο Όμοδος, που βρίσκεται 42 χλμ. βορειοδυτικά της Λεμεσού, ο επισκέπτης μπορεί να βρει μερικά από τα πιο γνωστά παραδοσιακά προϊόντα της Κύπρου, όπως:

 • κκιοφτέρκα, παλουζέ (μουσταλευριά) και σιουτζιούκο (παραδοσιακά γλυκά της Κύπρου που παράγονται άσπρα σταφύλια),
 • τα πασίγνωστα αρκατένα κουλλούρκα,
 • έψημα, ζιβανία και εξαιρετικής ποιότητας μοσχάτο κρασί,
 • οργανικά βότανα και φυσικά σαπούνια,
 • χειροποίητα κεντήματα, όπως κροσιέδες, πιπίλλες και δαντέλες.

Μέσα σε ένα μεταβαλλόμενο παγκόσμιο περιβάλλον, μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις επαναπροσδιορίζονται. Η σύγχρονη επιχειρηματικότητα, λοιπόν, οφείλει να δίνει μεγαλύτερη σημασία στη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά κάθε τόπου, αν θέλει να επιβιώσει και να μακροημερεύσει.

 

Φωτογραφίες: kiprinform.com, limassoltravelguide.com, allaboutlimassol.com, philenews.com