Η Κίνα των ξεχωριστών εμπειριών, των έντονων γεύσεων και των ιδιαίτερων ανθρώπων δεν μπορεί να αφήσει κανέναν αδιάφορο.

Η πρωτοχρονιά είναι η μεγαλύτερη γιορτή για τους Κινέζους. Το κινέζικο ημερολόγιο, όμως, είναι σεληνιακό κι έτσι η πρωτοχρονιά δεν είναι σταθερή γιορτή. Η Κινέζικη Πρωτοχρονιά φέτος εορτάζεται στις 8 Φεβρουαρίου. Ξεκινάει την πρώτη ημέρα της δεύτερης σελήνης μετά το χειμερινό ηλιοστάσιο. Επίσης, σημειώστε πως το 2016 είναι η χρονιά του πιθήκου στο κινέζικο ωροσκόπιο…

Η Κίνα των αντιθέσεων

…βλογημένη να ‘ναι τούτη η Κίνα, η μόνη σήμερα στον κόσμο, που μπορεί να σου δώσει από τώρα να μαντέψεις με υπερηφάνεια τη μελλούμενη, την πιο μακρινή ανθρωπότητα…

Νίκος Καζαντζάκης, 1935, από τα ταξίδια του στην Άπω Ανατολή

Ο πολιτισμός των Κινέζων είναι από τους αρχαιότερους και λαμπρότερους του κόσμου. Ίσως, από αυτή τη γωνιά της γης να ξεκίνησαν όλα πριν φτάσουν στα δικά μας μέρη, τη Μεσόγειο. Οι Κινέζοι:

  • επινόησαν σπουδαίους θεσμούς κοινωνικής διοίκησης και εκπαίδευσης,
  • ανέδειξαν μεγάλους φιλόσοφους (Λάο Τσε, Κομφούκιος, κ.ά.),
  • ανέπτυξαν τις τέχνες και τα γράμματα (αστρονομία, βοτανολογία, ιατρική, κτλ.) και
  • ανακάλυψαν το χαρτί, το μετάξι, τα χρώματα, την πυξίδα, κ.ά.

china-unique-lifeΠαραδοσιακή πόλη  Xitang

Η Κίνα των ξεχωριστών εμπειριών, των έντονων γεύσεων και των ιδιαίτερων ανθρώπων δεν μπορεί να αφήσει κανέναν αδιάφορο. Μια πρώτη επαφή με αυτή την απέραντη χώρα ίσως πρέπει να γίνει μέσω των αντιθέσεων. Μέσω της γνωριμίας, δηλαδή, με το Πεκίνο και τη Σανγκάη.

Πεκίνο, η πρωτεύουσα

Η ιστορία της πόλης αρχίζει περίπου τον 8ο αιώνα π.Χ., ενώ τον 12ο αιώνα γίνεται η αυτοκρατορική πρωτεύουσα της Κίνας. Σήμερα, με πληθυσμό 14 εκατομμυρίων, το Πεκίνο διαθέτει πλήθος πολιτιστικών μνημείων, όπως:

China-unique-lifeΠεκίνο, Θερινά  Ανάκτορα

Μια βόλτα στο κέντρο της πόλης μπορεί να σας βγάλει σε δρόμους με πανάρχαια παλαιοπωλεία, σε εμπορικά κέντρα, σε μικρά καταστήματα, όπου μπορείτε να δοκιμάσετε τι γεύση έχει ο σκορπιός ή το φίδι, αλλά και να αγοράσετε διάφορες ποικιλίες τσαγιού. 

Θέατρο-Shaolin-unique-lifeΠεκίνο, Θέατρο  Shaolin

Για πολλούς το Πεκίνο είναι μια πόλη-μουσείο, που όμως σιγά σιγά χάνει την παλιά παραδοσιακή του όψη. Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ένα σημαντικό μειονέκτημα της πρωτεύουσας της Κίνας. Ο ουρανός πολύ σπάνια έχει το γνωστό γαλάζιο του χρώμα, ενώ συνήθως κυριαρχεί η αίσθηση πως κυκλοφορείς μέσα σε ένα τεράστιο θερμοκήπιο.

Σανγκάη, η κοσμοπολίτισσα

Ένα ψαροχώρι του 11ου αιώνα κατάφερε να γίνει η μεγαλύτερη πόλη (18 εκατομμύρια κάτοικοι) και το σύγχρονο οικονομικό κέντρο της Κίνας.

Μουσείο Σανγκάης-1000  Βούδες-unique-lifeΜουσείο Σανγκάης, 1000  Βούδες, 557-583 μ.Χ.

Η ιστορία της Σανγκάη είναι συνδεδεμένη με πολέμους, επαναστάσεις, ανταρσίες και ίντριγκες. Η Σανγκάη:

  • ήταν το κέντρο των δύο πολέμων του οπίου (1839-1842 και 1856-1860),
  • υπήρξε πάντα φιλόξενη και κοσμοπολίτισσα (από τις πιο δημοφιλείς περιοχές της πόλης σήμερα είναι η “γαλλική συνοικία”, ενώ πριν από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο η Σανγκάη αποκαλούνταν η Νέα Υόρκη της Άπω Ανατολής),
  • δεν έγινε ποτέ αυτοκρατορικό κέντρο, αλλά εκεί ιδρύθηκε το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας,
  • είναι σήμερα η βιομηχανική και εμπορική κάρδια της Κίνας.

Προκυμαία-Bund-Σανγκάη-unique-lifeΠροκυμαία Bund,  Σανγκάη

Η προκυμαία Bund, ο ζωολογικός κήπος, το καταπληκτικό μουσείο της πόλης, η Όπερα, ο πεζόδρομος της λεωφόρου Nanjing Lu, το μοναστήρι του Βούδα από νεφρίτη, ο ναός με την επταώροφη παγόδα Longhua και οι εντυπωσιακοί ουρανοξύστες τολμούν να θέσουν το ερώτημα διαφορετικά, “είναι η Νέα Υόρκη σήμερα, η Σανγκάη της Δύσης;”.

Αντί επιλόγου

…η ευτυχία είναι τόσο σπάνια στον κόσμο. Οι ιδεολόγοι την τοποθετούν πολύ ψηλά, οι υλιστές πολύ χαμηλά. Και αυτή βρίσκεται δίπλα μας, υψηλή ίσα με το μπόι μας. Δεν είναι θυγατέρα του ουρανού ή της γης, είναι θυγατέρα του ανθρώπου…

Κομφούκιος, 552-479 π.Χ.

Ο Νίκος Καζαντζάκης πίστευε πως “ο Σωκράτης και ο Κομφούκιος, είναι δυο μάσκες που σκεπάζουν το ίδιο πρόσωπο, το φωτεινό πρόσωπο της ανθρώπινης λογικής“.

Χουανίινγκ Ντάο Τσονγκ Γκούο Λάι!

Καλώς ορίσατε στην Κίνα!

 

Φωτογραφίες: airfarespot.com, από το προσωπικό αρχείο του ©Στέφανου Δόδουρα