Τι συμβαίνει στη Μέση Ανατολή τα τελευταία χρόνια κι από πού φεύγουν να γλιτώσουν ορδές μεταναστών;

Εκρηκτική είναι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, με επίκεντρο τη Συρία, στην οποία από το 2011 μαίνεται ένας καταστρεπτικός εμφύλιος πόλεμος. Το πλούσιο σε πετρέλαιο υπέδαφος της Μέσης Ανατολής αποτελεί σημαντικό κίνητρο και δεν είναι τυχαίο ότι ήδη στην περιοχή βρίσκονται ισχυρές πολεμικές δυνάμεις των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Γαλλίας, της Αγγλίας, της Γερμανίας και ορισμένων άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Η Γαλλία, η Αγγλία και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες αποφάσισαν να ξεκινήσουν πολεμικές επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, μετά τις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι.

Οι εμπλεκόμενοι στις πολεμικές συγκρούσεις, στην ευρύτερη περιοχή της Συρίας και του Ιράκ στη Μέση Ανατολή, είναι πάρα πολλοί και κατά συνέπεια τα εδάφη πλέον έχουν διαιρεθεί σε μικρά “κομμάτια”, το πετρέλαιο των οποίων εκμεταλλεύονται οι εκάστοτε κάτοχοί τους κατά το δοκούν.

Συρία-map-Unique-life

Τα τελευταία χρόνια, η τιμή του πετρελαίου είχε ακολουθήσει μία ανοδική πορεία, φθάνοντας στην τιμή-ρεκόρ των 147 $ ανά βαρέλι, το 2008.

Εκείνη τη χρονιά η παγκόσμια οικονομία βρέθηκε αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία της, μετά τη μεγάλη ύφεση του 1929. Ειδικά μετά την 15η Σεπτεμβρίου του 2008 και την οριστική κατάρρευση της επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers (είχε ιδρυθεί το 1850).

Έτσι, δεν είναι δύσκολο να υποθέσουμε τι θα μπορούσε να συμβεί σήμερα εάν η τιμή του πετρελαίου αγγίξει ξανά ή ξεπεράσει το προηγούμενο ρεκόρ της, σαν αποτέλεσμα τυχόν “παρενεργειών” στην περίπτωση της κλιμάκωσης του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 19 Δεκεμβρίου ενέκρινε ομόφωνα οδικό χάρτη για την ειρήνη στη Συρία, χωρίς όμως να γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στον νυν πρόεδρο της χώρας, Μπασάρ Αλ Άσαντ. Το σχέδιο προβλέπει διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης-αντιπολίτευσης και κατάπαυση του πυρός από τον Ιανουάριο.

Τα βασικά στοιχεία της απόφασης 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας:

  • Εκεχειρία και επαφές για την πολιτική μετάβαση από τις αρχές Ιανουαρίου 2016.
  • Εκτός συνομιλιών οι “τρομοκρατικές οργανώσεις”, όπως το Μέτωπο Αλ Νούσρα και ο ISIS.
  • Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις, με αναφορά στη συμμαχία υπό τις ΗΠΑ, κατά αυτών των οργανώσεων.
  • Στις 18 Ιανουαρίου, ο ΓΓ του ΟΗΕ θα παρουσιάσει αναφορά για το πώς εξελίσσεται η εκεχειρία.
  • Νέα αξιόπιστη κυβέρνηση εντός 6 μηνών και εκλογές εντός 18 μηνών. Η πολιτική μετάβαση θα είναι υπό τη δικαιοδοσία της Συρίας.

 

Φωτογραφία: ibtimes.com