Ο Stefano Boeri και η ομάδα του, κατασκεύασαν στην περιοχή Porta Nuova Isola, που βρίσκεται στο Μιλάνο της Ιταλίας, δύο καταπράσινους ουρανοξύστες, γνωστούς ως “κατακόρυφα δάση”.

Είναι γεγονός ότι οι αστικές μεγαλουπόλεις υποφέρουν από τη ρύπανση του περιβάλλοντος, ενώ στερούνται το οξυγόνο, λόγω του διοξειδίου του άνθρακα. Το πρόβλημα αυτό οδήγησε τον καινοτόμο αρχιτέκτονα, Stefano Boeri και την ομάδα του, να κατασκευάσουν στην περιοχή Porta Nuova Isola, που βρίσκεται στο Μιλάνο της Ιταλίας, δύο καταπράσινους ουρανοξύστες, γνωστούς ως “κατακόρυφα δάση” (Bosco Verticale).

Οι δύο αυτοί πύργοι έχουν ύψος 78 και 11 μέτρα αντίστοιχα. Στα μπαλκόνια τους έχουν φυτευτεί πάνω από 900 δέντρα, καταλαμβάνοντας έκταση 9.000 τετραγωνικών μέτρων. Πέρα από τα δέντρα υπάρχουν 5.000 θάμνοι και 11.000 φυτά.

Porta Nuova Isola- Unique life

Porta Nuova Isola

Εκτός από την απίστευτη αισθητική τους και το πράσινο υπερθέαμα, που προσφέρουν, τα δύο αυτά κατακόρυφα δάση βοηθούν δραστικά στη μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος, ενώ παγιδεύουν το διοξείδιο του άνθρακα, ελευθερώνοντας μέσω των φυτών και των δέντρων πολύτιμο οξυγόνο.

Για το καινοτομικό αυτό σχέδιο, αλλά και την υλοποίησή του, το αρχιτεκτονικό γραφείο Boeri Studio τιμήθηκε με το βραβείο “Council on Tall Buildings and Urban Habitat – CTBUH Annual Awards 2015” του αρμόδιου Συμβουλίου για τα ψηλά κτίρια και το αστικό περιβάλλον, ενώ παλιότερα είχε βραβευτεί και με το “International Highrise Award 2014” του Μουσείου Αρχιτεκτονικής της Φρανκφούρτης. 

Porta Nuova Isola- Unique life

Porta Nuova Isola

Η αξιέπαινη και πολυτάλαντη αρχιτεκτονική ομάδα δεν σταμάτησε εδώ όμως!

Ήδη ανοικοδομείται ένας νέος πύργος, ύψους 106 μέτρων, ο οποίος ονομάζεται “La Tour Des Cedres” (Πύργος των Κέδρων) και βρίσκεται στη Λωζάνη της Αυστραλίας. Με πάνω από 100 διαφορετικά είδη φυτών, που θα καλύπτουν περίπου 930 τετραγωνικά μέτρα, θα αποτελέσουν εκ νέου ένα πράσινο κι αισιόδοξο υπερθέαμα, με όλα τα οφέλη, που θα προκύψουν από την πυκνή βλάστηση του Κατακόρυφου Πύργου.

La Tour Des Cedres- Unique life

La Tour Des Cedres

Όμορφες καινοτομικές ιδέες από ικανούς και ταλαντούχους ανθρώπους, που βοηθούν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας, με αρμονική συνύπαρξη των ανθρώπων, των φυτών και των  πουλιών. Ας ελπίσουμε να γεννηθούν κι άλλες τέτοιες παρόμοιες, ώστε να μπορέσουμε κάποια στιγμή οι άνθρωποι της πόλης να αναπνέουμε τον αέρα, που μας αξίζει.

 

Φωτογραφίες: arup.com, inhabitat.com, architectureanddesign.com.au