Με τη Μένια Κουκουγιάννη γνωριζόμαστε από παλιά. Τη θυμάμαι έγκυο στη Νεφέλη, την κόρη της και μετά με τη Νεφέλη μωρό, βρέφος. Είχαμε αραιώσει την επικοινωνία μας για κάποιο διάστημα και ξανασυνδεθήκαμε πριν δύο χρόνια περίπου, όταν μου έκανε πρόσκληση να γίνω μέλος στο μπλογκ της, που λέγεται karkinaki.gr

Έτσι έμαθα για την περιπέτεια της Νεφέλης και τη μάχη που δίνει με τον καρκίνο. Έτσι άρχισα να ενημερώνομαι πιο επιμελώς γύρω από το θέμα.

Συναντηθήκαμε με τη Μένια και συζητήσαμε για την εμπειρία της. Να τι είπαμε:

– Πώς δημιουργήθηκε www.karkinaki.gr; Ποιος είναι ο στόχος του;

Το www.karkinaki.gr  γεννήθηκε όταν η κόρη μου, 3,5 χρονών, διαγνώστηκε με λευχαιμία. Μετά το σοκ της διάγνωσης έπρεπε να αντιμετωπίσουμε ως οικογένεια πολλά προβλήματα, πρακτικά, καθημερινά, για τα οποία δεν σε προετοιμάζει ποτέ κανείς, αλλά οι λύσεις τους μπορούν να κάνουν αυτή την άσχημη καθημερινότητα λίγο πιο εύκολη. Έψαχνα βοήθεια για πολλά θέματα και δεν τη βρήκα. Αποφάσισα, λοιπόν, να αρχίσω να μοιράζομαι όσα θα μάθαινα από τη μέρα που αρρώστησε η Νεφέλη, με σκοπό να βοηθήσω, αλλά να βοηθηθώ και η ίδια.

– Υπάρχουν πράγματα στα οποία έχεις αλλάξει από τη στιγμή που διαγνώστηκε η Νεφέλη με λευχαιμία;

Σε όλα. Άλλαξε η ζωή μου, άλλαξα κι εγώ… αλλάζω συνέχεια…προς το καλύτερο, τελικά.

– Πώς αντιμετωπίζονται αυτά τα περιστατικά στα ελληνικά νοσοκομεία; Μπορεί να νιώθουν οι γονείς εμπιστοσύνη στους γιατρούς και στο νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων;

Τα τελευταία χρόνια, στη χώρα μας γίνεται επιστημονικό έργο σημαντικό και πολλά περιστατικά αντιμετωπίζονται με επιτυχία και εδώ. Εμείς εμπιστευτήκαμε τους γιατρούς από την πρώτη στιγμή.

– Ο περίγυρος, συγγενείς και φίλοι, πώς αντιδρούν στο άκουσμα των νέων για την ασθένεια του παιδιού;

Σοκάρονται θα έλεγα. Είναι κι αυτό από αυτά που δεν μπορεί να συμβαίνουν σε εμάς, αλλά που τελικά, κάθε οικογένεια έχει κάποια παρόμοια εμπειρία! Αμήχανα. Κανείς δεν ξέρει τι να σου πει, τι να σου ευχηθεί. Κάποιοι επιλέγουν να μην το αναφέρουν ξανά, να μη σε πάρουν τηλέφωνο να σου ευχηθούν «Καλή Χρονιά», να μη σε ρωτήσουν «τι κάνει το παιδί». Όχι γιατί δεν νοιάζονται, αλλά γιατί αν δεν μιλάμε γι αυτό, δεν συμβαίνει… δεν σας στενοχωρούμε… κ.ά.

– Υπάρχει κάτι που μπορεί να κάνει ο καθένας μας για να μπορέσει να συμβάλει στην όλη προσπάθεια της θεραπείας των παιδιών με καρκίνο;

Να γίνουμε όλοι εθελοντές αιμοδότες, να γίνουμε δότες μυελού των οστών.

– Το karkinaki έχει απήχηση;

Το karkinaki έχει αγαπηθεί από άλλους γονείς, που έζησαν τα ίδια. Δυστυχώς, κι από όσους περνάνε την πόρτα του νοσοκομείου, όπως εμείς, πριν 2 χρόνια. Έχει αγαπηθεί από τους συλλόγους, από τους γιατρούς μας, από τους φίλους και τους γνωστούς μας. Είναι το πρώτο site στην Ελλάδα, που μιλάει για τον παιδικό καρκίνο, για την καθημερινότητα αυτών των παιδιών και των οικογενειών τους, έτσι όπως είναι: άσχημη, αλλά με πολλές στιγμές αισιοδοξίας και νίκης.

– Μια ευχή;

Όσα παιδιά περνούν την πόρτα ενός νοσοκομείου, να γίνονται πάντα καλά.

φωτό karkinaki

 

 

Φωτογραφία: liveactionnews.org