Η αναπηρία αποτελεί κομμάτι όχι μόνο άσημων ανθρώπων, αλλά και διάσημων καλλιτεχνών. Καλλιτέχνες χωρίς όρια είναι εκείνοι που πέτυχαν, παραμερίζοντας το πρόβλημά τους.

Η πάσης φύσεως αναπηρία εκ γενετής ή αποκτηθείσα δεν σε κάνει λιγότερο ή περισσότερο άνθρωπο. Αν μη τι άλλο, τα καίρια σημεία μας είναι εκείνα που περισσότερο απ’ όλα μας κάνουν ανθρώπινους. Παράλληλα, αυτή η τρωτότητα είναι συχνά η αφετηρία της προσπάθειας για την εξέλιξη και τη βελτίωσή μας.

Η σκέψη αυτή και η θέληση είναι κινητήριες δυνάμεις πολλών ανθρώπων της τέχνης προς την επιτυχία. Ας δούμε μερικούς καλλιτέχνες με ιδιαιτερότητες που ξεχώρισαν.

  • Κινηματογράφος

Ο Ντάνιελ Ράντκλιφ, που αγαπήσαμε εξαιτίας του Harry Potter, έχει διαγνωστεί με δυσπραξία. Η αναπτυξιακή διαταραχή συντονισμού επηρεάζει κυρίως την κιναισθητικότητα και τον οπτικοακουστικό έλεγχο του ατόμου. Όπως έχει παραδεχτεί κι ο ίδιος, ορισμένες φορές γίνεται αδέξιος και δυσκολεύεται να δέσει ακόμα και τα κορδόνια του. Αναφέρει, επίσης, ότι έχει παρακολουθήσει θεραπεία και για την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Κοινός παρανομαστής του με τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο, ο οποίος στην ταινία The Aviator, υποδυόμενος ένα άτομο με ιδεοψυχαναγκασμούς, άφησε τη δική του ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή ανεξέλεγκτη για την καλύτερη απόδοση του ρόλου.

Ντάνιελ_Ράντκλιφ_Unique_lifeΝτάνιελ Ράντκλιφ

  • Ζωγραφική

Η Μεξικανή ζωγράφος Φρίντα Κάλο, γνωστή για τα αυτό-πορτραίτα και τα έντονα χρώματα, διαγνώστηκε σε ηλικία 6 ετών με πολιομυελίτιδα. Ως αποτέλεσμα το δεξί της πόδι ήταν πιο αδύνατο από το αριστερό. Έτσι προέκυψαν και οι  χαρακτηριστικές μακριές φούστες της. Συγχρόνως, είχε δισχιδή ράχη, που επηρέασε τη σπονδυλική ανάπτυξη και την κινητική της ικανότητα. Ταλαιπωρήθηκε εφ’ όρου ζωής και ορισμένες φορές ήταν νοσήλια για μήνες, εξαιτίας της αναπηρίας της. Ο πόνος της αποτυπωνόταν συχνά στα αυτό-πορτραίτα της, αλλά δεν σταμάτησε ποτέ να ζωγραφίζει.

Φρίντα_Κάλο_Unique_lifeΦρίντα Κάλο

  • Μουσική

Ως γνωστόν ο Μπετόβεν ήταν κωφός. Δεν ήταν, όμως, αυτό το μεγαλύτερό του πρόβλημα – που απέκτησε μετά τα 26 – όσο οι ψυχικές ασθένειες της διπολικής και της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής. Συχνά δυσκολευόταν να διαχειριστεί τις εναλλαγές διάθεσης μεταξύ υπομανίας και κατάθλιψης, αλλά και τις αυτοκτονικές ιδέες. Η προσωπικότητά του και οι φίλοι τον βοήθησαν, συμβάλλοντας στο να συνεχίσει το μουσικό του έργο.

Μπετόβεν_Unique_lifeΜπετόβεν

  • Λογοτεχνία

“Δεν βλέπω. Δεν ακούω. Δεν μιλάω.” είναι ο τίτλος γνωστής κωμωδίας. Η αμερικανίδα Έλεν Κέλερ, όμως, όντως δεν έκανε τίποτα από αυτά, από τη βρεφική ηλικία. Έσπασε το φράγμα της προσωπικής απομόνωσης, με τη βοήθεια της παιδαγωγού Άννι Σάλιβαν, που αντιμετώπιζε, επίσης, πρόβλημα όρασης. Η ζωή της  Κέλερ παρουσιάστηκε στην παράσταση και ταινία “Το θαύμα της Άννι Σάλιβαν”. H συγγραφέας βιβλίων, πολιτική ακτιβίστρια και λέκτορας, ταξίδεψε σε 39 χώρες, γνώρισε τους ανά περιόδους προέδρους της Αμερικής και ήταν φίλη με προσωπικότητες, όπως ο Τσάρλι Τσάπλιν, ο Μαρκ Τουέιν και ο Γκράχαμ Μπελ.

Έλεν_Κέλερ_Unique_lifeΈλεν Κέλερ

  • Χορός

Η Λίζα Μπούφανο ασχολείται με τον χορό, τη ζωγραφική και τη γλυπτική. Μία σοβαρή βακτηριακή λοίμωξη οδήγησε στον ακρωτηριασμό των ποδιών της στα 21έτη. Ωστόσο, συνεχίζει να χορεύει, χρησιμοποιώντας ξύλινα πόδια, που δίνουν ξεχωριστό στυλ στη σκηνική της παρουσία, κάνοντας τις παγκόσμιες παραστάσεις της αξέχαστες!  

Renegades, λοιπόν,”επαναστάτες της ζωής, όπως λέει το ομώνυμο τραγούδι, παρουσιάζοντας τις προκλήσεις της καθημερινότητας ανθρώπων με αναπηρία, όπως ο εκ γενετής τυφλός πιανίστας του συγκροτήματος X Ambassadors, Casey Harris!

Ας το ακούσουμε! 

 

 

Πηγή: disabled-world.com, listverse.com, dailymail.co.uk

Φωτογραφίες: digitaltrends.com (συγκρότημα X Ambassadors), nbcnewyork.com, telegraph.co.uk, hdwallpapersfit.com