Είσαι Γυναίκα Και Σ’ Ενδιαφέρει Ο Χώρος Της Τεχνολογίας; “Code It Like A Girl”!

Ο προγραμματισμός είναι η νέα “lingua franca”, μια παγκόσμια γλώσσα, που προσφέρει άπειρες δυνατότητες για εξερεύνηση και δημιουργία. Σε λίγα χρόνια όλοι θα πρέπει να αναγνωρίζουμε βασικά κομμάτια κώδικα.

Πριν από 1,5 χρόνο η Αναστασία Σιάπκα, μαζί με τη συμφοιτήτριά της στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ, Μαρία Δερμεντζή, δημιούργησαν μια κοινωνική επιχείρηση, απευθυνόμενη σε γυναίκες, με στόχο την εξοικείωσή τους με τον προγραμματισμό και την τεχνολογία. Το εγχείρημά τους βαπτίστηκε “Code it like a girl” και μέσα από τα εργαστήρια, που διοργανώνουν, βοηθούν τις γυναίκες να αποκτήσουν πολύτιμες τεχνολογικές γνώσεις και δεξιότητες, αλλά και να γεφυρώσουν το χάσμα εκπροσώπησής τους στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών.

Η μόλις 21 ετών Αναστασία μάς συστήνει τον πρωτοποριακό αυτό οργανισμό, εξηγεί γιατί ο κλάδος της Τεχνολογίας υποεκπροσωπείται από γυναίκες και προτρέπει τους νέους να ασχοληθούν με αυτόν, ως απάντηση στην κρίση.

Anastasia-Siapka-unique-life

Γιατί οι περισσότερες γυναίκες που αποφασίζουν να σπουδάσουν πληροφορική, καταλήγουν τελικά να ασχολούνται επαγγελματικά με κάτι άλλο;

Είναι παράδοξο το γεγονός ότι ενώ ο κλάδος της Τεχνολογίας προσφέρει πολλές θέσεις εργασίας, εντούτοις συναντάμε μια υποεκπροσώπηση των γυναικών σε αυτόν.

Τα στατιστικά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μιλάνε από μόνα τους: Από το σύνολο των εργαζομένων στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών στην Ευρώπη μόνο το 30% είναι γυναίκες. Οι γυναίκες όχι μόνο δεν επιλέγουν συχνά σπουδές πληροφορικής, αλλά ακόμα και όσες επιλέγουν αυτή την πορεία, εγκαταλείπουν τον κλάδο στα μέσα της σταδιοδρομίας τους. 

Το σημερινό ανδροκρατούμενο περιβάλλον στον χώρο είναι ένα περίεργο φαινόμενο, καθώς στο παρελθόν υπήρχαν περισσότερες γυναίκες, που ασχολούνταν με το αντικείμενο, από όσες σήμερα. Αυτό οφείλεται τόσο στα στερεότυπα όπως για παράδειγμα η επικρατούσα αντίληψη ότι οι γυναίκες έχουν κλίση στις θεωρητικές επιστήμες, ενώ οι άντρες στις θετικές/τεχνολογικές, όσο και στη συμπεριφορά που συναντά μια γυναίκα στον εργασιακό χώρο, καθώς ακόμα και στην περίπτωση που διαθέτει μεταπτυχιακό στον κλάδο της Τεχνολογίας, όταν ψάξει για δουλειά θα αντιμετωπιστεί με καχυποψία.

Ενδιαφέρουσα είναι η έρευνα Elephant in the Valley, που πραγματοποιήθηκε σε γυναίκες που εργάζονται στη Silicon Valley. To 84% από αυτές δήλωσε ότι έχουν κατηγορηθεί πως είναι “πολύ επιθετικές”, ενώ ένα 47% ότι τους έχει ζητηθεί να κάνουν δουλειές χαμηλότερης σημασίας από αυτές της αρμοδιότητας τους, π.χ. να κρατήσουν σημειώσεις σ’ ένα meeting, κάτι το οποίο δεν ζητήθηκε ποτέ από άνδρες συναδέλφους τους.

Για να αντιμετωπιστούν αυτά τα φαινόμενα χρειάζεται μεγαλύτερη ενημέρωση για τις δυνατότητες, αλλά και τα προβλήματα, που συναντάει μια γυναίκα στον χώρο της Τεχνολογίας. Εξίσου σημαντικό είναι να υπάρξει μεγαλύτερη προβολή γυναικών, που έχουν επιλέξει τεχνολογικά επαγγέλματα, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά διάφορα εμπόδια, ώστε και άλλες να εμπνευστούν και να ακολουθήσουν.

Αν σε εταιρείες όπως η Silicon Valley, που εδρεύουν στη μητρόπολη της τεχνολογίας και της εξέλιξης, συμβαίνουν τέτοια φαινόμενα, μπορούμε εύκολα να φανταστούμε τι θα συμβαίνει σε μικρότερες εταιρείες και γιατί οι εργαζόμενες απογοητεύονται και εγκαταλείπουν τον κλάδο.

Πώς προέκυψε ως ιδέα το “Code it like a girl“; Ενάμιση χρόνο μετά έχει αλλάξει κάτι στο τοπίο; 

Η ιδέα για τη δημιουργία του “Code It Like a Girl” προέκυψε από την ανάγκη μας να φτιάξουμε το δικό μας site. Με τη βοήθεια online οδηγιών, προσπαθήσαμε μόνες μας να μπούμε στον κόσμο του προγραμματισμού. Όμως, ήρθαμε αντιμέτωπες με δύο βασικά προβλήματα: Το πρώτο, ήταν η έλλειψη της φυσικής παρουσίας ενός ατόμου, που θα μας βοηθούσε να βρούμε ευκολότερα απαντήσεις στα ερωτήματα μας. Το δεύτερο πρόβλημα ήταν η έλλειψη διδακτικού υλικού στα ελληνικά. Οπότε, βλέποντας το κενό στη δική μας πραγματικότητα, αποφασίσαμε να φτιάξουμε το “Code It Like a Girl”, που είναι και ο πρώτος οργανισμός τέτοιου τύπου στην Ελλάδα.

code-it-like-girl-unique-life

Το “Code It Like a Girl” ξεκίνησε με την επίσημη μορφή του τον Αύγουστο του 201,4 στη Θεσσαλονίκη και δύο μήνες μετά ξεκίνησε η ομάδα της Αθήνας. Την ομάδα μας στελεχώνουν περίπου 50 άτομα. Έχουν γίνει σεμινάρια HTML και CSS, Python και σε συνεργασία με τη Microsoft διοργανώσαμε μια σειρά βιωματικών εργαστηρίων, τα οποία απευθύνονται σε μαθητές ηλικίας άνω των 8 ετών.

Όντας και οι δυο μας αυτοδίδακτες στον τομέα του προγραμματισμού, μπορούμε ως οργανισμός να μπούμε εύκολα στη θέση μιας αρχάριας, που τώρα κάνει τα πρώτα της βήματα στον τομέα και να καταλάβουμε τις ανάγκες ή τα προβλήματα, που ενδεχομένως αντιμετωπίζει. Γι’ αυτό και μέσα από workshops και εκδηλώσεις θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον έμπνευσης και γνώσης, όπου γυναίκες, ανεξαρτήτως ηλικίας και εμπειρίας, θα εξοικειωθούν και θα νιώθουν άνετα να πειραματιστούν με τον προγραμματισμό, ώστε να τον αξιοποιήσουν στην επαγγελματική και προσωπική τους εξέλιξη. Η εκπαιδευτική μας καινοτομία συνίσταται στην project based μεθοδολογία. Αυτό σημαίνει ότι, πέρα από την απαραίτητη θεωρία, οι συμμετέχουσες έως το πέρας του εργαστηρίου έχουν ολοκληρώσει ένα πραγματικό, προσωπικό project, αξιοποιώντας όλα αυτά που μαθαίνουν. Στην τόσο μικρή χρονικά παρουσία μας 209 γυναίκες και δεκάδες παιδιά έχουν διδαχθεί προγραμματισμό και έχουν δημιουργήσει τα δικά τους projects.

Οι γυναίκες αισθάνονται ενδυναμωμένες μετά τα εργαστήριά μας και αξιοποιούν τις νέες τεχνολογικές δεξιότητές τους για να ενισχύσουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες ή για να κάνουν στροφή στην καριέρα τους. Άλλες πάλι, χρησιμοποιούν την εμπειρία αυτή για να εισαχθούν σε ανάλογα μεταπτυχιακά.

Code-it-like-girl-unique-life

Εν καιρώ κρίσης, θα προτρέπατε κάποιον/α να ασχοληθεί με την Τεχνολογία;

Με τη ζήτηση στο επάγγελμα ολοένα να αυξάνεται (900.000 θέσεις στην Ευρώπη μέχρι το 2020) η ενασχόληση των γυναικών με αυτό θα έλυνε σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα της ανεργίας.

Δίνεται μάλιστα η δυνατότητα στον εργαζόμενο στον προγραμματισμό ή στο web design να επιλέξει όχι μόνο σε ποια εταιρεία τον συμφέρει να εργαστεί, αλλά και σε ποια χώρα! Κάτι που για επαγγελματίες σε άλλους χώρους ακούγεται σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Ένα από τα θετικά στον χώρο της τεχνολογίας είναι ότι όλος ο κλάδος μιλάει την παγκόσμια γλώσσα του προγραμματισμού. Σε συνδυασμό με την καλή γνώση αγγλικών, εταιρείες απ’ όλο τον πλανήτη είναι εν δυνάμει εργοδότες. Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα να δουλεύει κάποιος από το σπίτι του, που μπορεί να είναι στην Ελλάδα, για λογαριασμό μιας εταιρείας, που εδρεύει στην Ολλανδία.

Ο προγραμματισμός είναι η νέα “lingua franca”, μια παγκόσμια γλώσσα, που προσφέρει άπειρες δυνατότητες για εξερεύνηση και δημιουργία. Μπορεί κάποιος να χρειαστεί τον προγραμματισμό για να προωθήσει τη δουλειά του. Επιπλέον, σύντομα -και με την εξέλιξη της τεχνολογίας- όλα τα επαγγέλματα θα χρειάζονται βασικές γνώσεις για τον χειρισμό προγραμμάτων και εφαρμογών. Όπως τώρα θεωρείται δεδομένο ότι όλοι θα πρέπει να γνωρίζουμε βασικά αγγλικά έτσι σε λίγα χρόνια όλοι θα πρέπει να αναγνωρίζουμε βασικά κομμάτια κώδικα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που στις ΗΠΑ ο προγραμματισμός έχει ήδη μπει στα σχολεία ως κανονικό μάθημα.


 


Website: www.codeitlikeagirl.com
Facebook: https://www.facebook.com/codeitlikeagirl
Twitter: https://www.twitter.com/codeitlikeagirl
Instagram: https://www.instagram.com/codeitlikeagirl
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCl2m5uu5jkahJlOWzQbccIw