Τα λόγια τους αποτυπώνουν το μεγαλείο της ψυχής τους – Χρόνια Πολλά!

Σήμερα γιορτάζει η Ελλάδα κι ο Χριστιανισμός, καθώς πέρα από τον εορτασμό της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, γιορτάζουμε και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Μάλιστα, οι ήρωες της επανάστασης βασίστηκαν στην πίστη και στην αγάπη προς την πατρίδα, χρησιμοποιώντας τις ως βασικά όπλα ενάντια στον τουρκικό ζυγό. Με σκληρούς αγώνες κι αυτοθυσία, η ελευθερία κατακτήθηκε και τα ονόματα των ηρώων χαράχτηκαν ανεξίτηλα στη Νεότερη Ελληνική Ιστορία.

Σπουδαίες προσωπικότητες και ηρωικοί πολεμιστές εμπνέουν ακόμη και σήμερα, με τους άθλους, αλλά και με τα λόγια τους. Ας δούμε ορισμένα αποφθέγματα Ελλήνων ηρώων του 1821, τα οποία αποτυπώνουν το μεγαλείο της ψυχής και της γενναιοδωρίας τους, τον ηρωισμό τους και το πολεμικό τους σθένος:

 “Ο Θεός έβαλε την υπογραφή του για τη λευτεριά της Ελλάδας και δεν την παίρνει πίσω.”

“Φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους.” 

Θεόδωρος-Κολοκοτρώνης-unique-life

“Ξέρετε πότε να λέγει ο καθείς “εγώ”; Όταν αγωνιστεί μόνος του και φκιάσει ή χαλάσει, να λέγει “εγώ”· όταν όμως αγωνίζονται πολλοί και φκιάνουν, τότε να λένε “εμείς”. Είμαστε εις το “εμείς” κι όχι εις το “εγώ”. Και εις το εξής να μάθομεν γνώση, αν θέλομεν να φκιάσομεν χωριόν, να ζήσομεν όλοι μαζί.” (Θεόδωρος Κολοκοτρώνης)

Ιωάννης-Μακρυγιάννης-unique-life

“Εγώ Γραικός γεννήθηκα, Γραικός θε να πεθάνω.” (Ιωάννης Μακρυγιάννης)

Αθανάσιος-Διάκος-unique-life

 “Είναι καιρός να αποτινάξωμεν τον αφόρητον τούτον Ζυγόν, να ελευθερώσωμεν την Πατρίδα, να κρημνίσωμεν από τα νέφη την ημισέληνον να υψώσωμεν το σημείον, δι’ ου πάντοτε νικώμεν! λέγω τον Σταυρόν … Εις τα όπλα λοιπόν φίλοι, η Πατρίς Μάς Προσκαλεί!”, (Αθανάσιος Διάκος)

Αλέξανδρος-Υψηλάντης-unique-life

Όσα χρόνια κι αν περάσουν, πάντοτε το αθάνατο 1821 θα αποτελεί φάρο εθνικής υπερηφάνειας. Ίσως τα λόγια αυτών των ανθρώπων να αποτελέσουν έμπνευση και για εμάς. Στη σύγχρονη κοινωνία, η ανάγκη για ομόνοια και συναδέλφωση είναι μεγαλύτερη από ποτέ… (Αλέξανδρος Υψηλάντης)

 

Φωτογραφίες: crashonline.gr, hellasforce.files.wordpress.com, tribune.gr simeiakairwn.files.wordpress.com, anoixtosxoleio.weebly.com, greekhistoryandprehistory.blogspot.com