Ειρήνη Κουρούβανη, Drops Of Breath: “Πάντα Ένιωθα Ότι Είμαστε Όλοι Ένα”

Ανυπομονώντας για την ημέρα έναρξης των παραστάσεων του «Drops of Breath», της πρώτης υποβρύχιας παράστασης στον κόσμο, που θα διεξαχθεί στο Σούνιο στις 25, 26 και 27 Σεπτεμβρίου, θέλαμε να μάθουμε περισσότερα. Όχι τόσο για αυτή καθεαυτή την παράσταση, αλλά για τους ανθρώπους, που την απαρτίζουν και εργάζονται πυρετωδώς γι αυτή, ξεκλέβοντας λίγα μυστικά και  λίγη από τη μαγεία της υποβρύχιας εμπειρίας.

Συνοδοιπόρος μας σε αυτήν την εξερεύνηση είναι η Ειρήνη Κουρούβανη, αθλήτρια του στίβου, της άρσης βαρών σε πάγκο και της ιστιοπλοΐας, με πολλές διακρίσεις, αλλά και πρωταθλήτριας χορεύτριας, η οποία είναι μέλος της ομάδας των performers με αναπηρία της παράστασης. 

Έχετε ασχοληθεί συστηματικά με την άρση βαρών, την ιστιοπλοΐα, τον στίβο, αλλά και τον χορό και μάλιστα σε επίπεδο πρωταθλητισμού. Ποιά ήταν τα ερεθίσματα που σας ώθησαν να ξεκινήσετε την ενασχόλησή σας;

Θα έλεγα πως το ένα έφερε το άλλο! Αρχικά ξεκίνησα να κάνω στίβο γιατί “τρελάθηκα” όταν είδα για πρώτη φορά αυτό το υπέροχο τρίτροχο αμαξίδιο που μοιάζει με ποδήλατο, αλλά όμως το οδηγείς με τα χέρια (χειρήλατο)! Όταν άρχισα να το χρησιμοποιώ εγώ απλώς να πραγματοποιήσω μια έντονη παιδική επιθυμία ήθελα! Αυτή που σε πιάνει εκεί κάπου στα 8 και θέλεις να ανέβεις στις 2 ρόδες και να κατακτήσεις όλον τον κόσμο. Στη συνέχεια, τα βάρη προέκυψαν με σκοπό να βελτιώσουν τη δύναμη μου και κατά συνέπεια και τις επιδόσεις μου στο στίβο. Και εκεί διαπιστώνω ότι σηκώνω άνετα το σωματικό μου βάρος. Σε 4 χρόνια θα φιλοξενούσαμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και ήταν μια καλή ευκαιρία να προετοιμαστώ και να δοκιμαστώ σε ένα καινούριο άθλημα (στο προηγούμενο είχα κλείσει ήδη δεκαετία). Εκεί που η Άρση Βαρών είχε κάνει τον κύκλο της, τελείως τυχαία ένας συναθλητής μου από τον χώρο της ιστιοπλοΐας μου πρότεινε να δοκιμάσω το καινούριο αυτό άθλημα. Ήμουν διστακτική, γιατί με το νερό δεν είχα και την καλύτερη σχέση, κολυμπούσα και κολυμπώ με μια σανίδα πάντα στο ένα μου χέρι! Το δοκίμασα, μου άρεσε και αφού είχα σκοπό να σταματήσω τα βάρη έπρεπε με κάτι να τα αντικαταστήσω! Όλα καλά με τον αθλητισμό λοιπόν… αλλά κάτι έλειπε, κάτι στην ενέργεια του σώματος μου, που δεν ολοκληρωνόταν και εκεί έρχεται ο Χορός και τα κουμπώνει όλα! Ενώ με τον αθλητισμό γυμναζόταν το πάνω μέρος του σώματος μου ξαφνικά με το χορό γυμνάζεται εξίσου όλο το σώμα. Ήταν η γέφυρα θα έλεγα ανάμεσα στο μέρος του σώματος με αναπηρία και σε αυτό με μη! 

1 (5)

Το Drops of Breath είναι ένα project, που κατά κάποιον τρόπο συνδυάζει κάποιες από τις μέχρι τώρα εμπειρίες σας. Πώς προέκυψε η συμμετοχή σας στην παράσταση και ποιο στοιχείο της ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να πάρετε μέρος;

Πράγματι το Drops of Breath ήρθε στη ζωή μου την πιο κατάλληλη περίοδο και συνδυάζει όχι κάποιες, αλλά τις περισσότερες θα έλεγα, από τις μέχρι τώρα εμπειρίες μου. Είχα συνεργαστεί στο παρελθόν με την Sophie Bulbulyan για το Φεστιβάλ “Αnamesa” και μου πρότεινε να πάρω μέρος. Είπα ΝΑΙ γιατί την εκτιμώ πολύ, θεώρησα τιμή μου την πρότασή της, η ιδέα ήταν καταπληκτική και σκέφτηκα ότι πρέπει και εγώ με τον τρόπο μου να το υποστηρίξω όλο αυτό! Και τώρα πώς θα αντεπεξέλθω; Με απασχολούσε πάρα πολύ, μου φάνταζε ακατόρθωτο και είπα το πολύ-πολύ αν δουν ότι δεν τα καταφέρνω, όπως πίστευα, θα εκτιμήσουν τουλάχιστον ότι είχα όλη την καλή διάθεση.

Αληθεύει ότι κάτω από το νερό όλοι αντιμετωπίζουν τις ίδιες δυσκολίες σε σχέση με την άνωση, την πίεση και την πλευστότητα; Πόσο μπορεί, τελικά, κάποιος να ελέγξει το σώμα του κάτω από το νερό;

Αληθεύει! Αρκεί να ηρεμήσει, να νιώσει την ποιότητα της αναπνοής του, να αποκρυπτογραφήσει όλο της το λεξιλόγιο και μετά σιγά-σιγά να αρχίσει να το χρησιμοποιεί. Και τότε θα δει ότι μπορεί να αιωρείται λες και είναι στο διάστημα!

Ποιά είναι η αίσθηση και τα συναισθήματα, που βιώνετε κάτω από το νερό, κατά τη διάρκεια της παράστασης; Με τι μπορεί να συγκριθεί αυτή η εμπειρία (αν μπορεί);

Και εκεί που θεωρούσα ότι η κατάδυση είναι κάτι έξω από εμένα βρίσκομαι εδώ και 10 μήνες μαγεμένη, γιατί διαπιστώνω ότι δεν θα μπορούσα να συναντήσω καλύτερο πλαίσιο γνωριμίας με την ίδια μου την ύπαρξη. Εκεί κάτω είναι όλα τόσο ελεύθερα, χαλαρά, σιωπηλά, φωτεινά, έρχεσαι να γνωρίσεις ένα μέρος της γης με σοφά μυστικά. Και εσύ ο ίδιος αισθάνεσαι να γίνεσαι κάτι πολύ ξεχωριστό εκεί κάτω. Εγώ μέσα στο βυθό ένιωσα να περπατάω, να πετάω, να χορεύω με μια άλλη δυνατότητα και χωρίς να έχω ένα πάτωμα να με περιορίζει, αλλά κυρίως χωρίς να έχω μια αναπηρία να με περιορίζει!

Πώς είναι η συνεργασία μέσα στην τόσο ετερόκλητη -ηλικιακά, σωματικά και πολιτιστικά- ομάδα του Drops of Breath;

Απόλυτα ομαλή, ενδιαφέρουσα, προκλητική.

2

Πώς προσεγγίζετε προσωπικά το μήνυμα της παράστασης “είμαστε όλοι ένα” και ποιο είναι το μήνυμα ή και το συναίσθημα, που θα θέλατε εσείς να περάσει η παράσταση στους θεατές;

Εγώ πάντα στη ζωή μου ένιωθα ότι “είμαστε όλοι ένα”. Και η συγκεκριμένη παράσταση αυτό το προσεγγίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο! Δεν επιθυμώ κάποιο συγκεκριμένο συναίσθημα ή μήνυμα, γιατί είμαι σίγουρη ότι κάθε ένας από τους θεατές, μετά από αυτή την παράσταση, θα γυρίσει σπίτι του τόσο γοητευμένος για το ποσό όμορφη είναι η γη μας και τις άπειρες ευκαιρίες ενασχόλησης μαζί της που μας δίνει!

Ποιά είναι τα επόμενα σχέδια σας, μετά την ολοκλήρωση του Drops of Breath;

Θα ήταν άδικο για το Drops of Breath να αφήσω το μυαλό μου να φύγει για ένα επόμενο σχέδιο μετά από αυτό! Εδώ και 10 μήνες μέσα μου βρίσκεται μόνο αυτό και δεν υπάρχει χώρος για καμία άλλη επόμενη επιθυμία!

 

Ημερομηνίες παραστάσεων:  25, 26, 27 Σεπτεμβρίου 2015

Περιοχή: Αττική, Παραλία Ακρωτηρίου Σουνίου –  Grecotel Cape Sounio

Ώρα έναρξης: 14.00

Πληροφορίες στο www.ticketservices.gr  και www.dropsofbreath.com

Facebook    Instagram

 

Φωτογραφίες: webtv.ert, dropsofbreath.com