Σε τι είδους κόσμο θα φέρουμε τα παιδιά μας; Μια ερώτηση που περικλείει μια από τις πιο αρχέγονες κινητήριες δυνάμεις του ανθρώπου για να “παλέψει” για ένα καλύτερο αύριο. Δύναμη που μας κάνει να προβληματιζόμαστε για το περιβάλλον, τους ανθρώπους και την κοινωνία.

Όλοι θέλουμε να προσφέρουμε στα παιδιά μας –υπαρκτά ή μελλοντικά– όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Χρόνο με το χρόνο οι οικογένειες αποτελούνται από όλο και λιγότερα παιδιά, κάτι που οφείλεται σε συνειδητή επιλογή λόγω της οικονομικής δυσχέρειας και αβεβαιότητας και της επιθυμίας αυτά να μπορέσουν να μεγαλώσουν χωρίς στερήσεις. Αυτές τις συνθήκες, αναδεικνύει και η έρευνα της Υπηρεσίας Απογραφών των ΗΠΑ (United States Census Bureau) για το 2014.

Σύμφωνα με την έρευνα, που γίνεται κάθε 1-2 χρόνια από το 1976 στις ΗΠΑ, η αντιστοιχία γυναικών–παιδιών έπεσε μέσα σε 38 χρόνια από 3 παιδιά ανά γυναίκα σε 2. Ταυτόχρονα, τα ποσοστά των πολύτεκνων γυναικών μειώνονται συνεχώς, αυξάνοντας τα ποσοστά των γυναικών με κανένα, 1 ή 2 παιδιά.

Στη σημερινή εποχή, οι γυναίκες, οι οποίες κρατούν το κλειδί του θαύματος της γέννησης, έχουν αναθεωρήσει τις προτεραιότητές τους, σπουδάζοντας, διεκδικώντας επαγγελματική σταδιοδρομία ή συμβάλλοντας αναγκαστικά στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Παράλληλα, διεκδικούν τον έλεγχο της ζωής τους, παίρνοντας θέση στο αμφιλεγόμενο θέμα της έκτρωσης. 

1 fundersandfounders.com

Έτσι, η δημιουργία οικογένειας έχει μετατοπιστεί χρονικά από την τρίτη στην τέταρτη δεκαετία ζωής. Όπως καταδεικνύει η έρευνα, το ποσοστό των γυναικών χωρίς παιδιά, ηλικίας 15-44 ετών, για το 2014 είναι 47,6%, δέκα μονάδες παραπάνω σε σχέση με το 1976, όταν το ποσοστό ανερχόταν σε 35,1%. Το ποσοστό αυξάνεται κάθε χρόνο σε όλες τις ηλικιακές ομάδας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό των γυναικών ηλικίας 20-25 ετών,  που πήγε από το 71,4% το 2012 στο 75,2% το 2014.

Η υπογεννητικότητα είναι δημογραφικό πρόβλημα με οικονομικές προεκτάσεις, ιδιαίτερα αν συγκρίνουμε τα ποσοστά θανάτων ηλικιωμένων και γεννήσεων παιδιών, όπως δείχνουν και τα ποσοστά της “δικής μας” ΕΛΣΤΑΤ.

Όμως, δεν είναι απαραίτητα ένα αρνητικό φαινόμενο. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, η υπογεννητικότητα έχει συμβάλλει στη μείωση του ρυθμού αύξησης του πληθυσμού της Γής, χωρίς τη συμβολή βίας, απαγορεύσεων και θανατηφόρων νοσημάτων. Μήπως, λοιπόν, θα πρέπει να δούμε το ζήτημα της υπογεννητικότητας πολύπλευρα; 

 

 

Πηγές: census.gov, real.gr, un.org, fundersandfounders.com

Φοτωγραφία: fundersandfounders.com, bmsrckstar.tumblr.com