Υπερκατανάλωση: Χρειαστήκαμε…Όλα Όσα Προμηθευτήκαμε;

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της σύγχρονης εποχής είναι η υπερκατανάλωση. Με τον όρο αυτό εννοούμε την τάση για κατανάλωση όσο το δυνατόν περισσότερων υλικών αγαθών, πέραν των πραγματικών αναγκών μας. Θα έλεγε κανείς πως το φαινόμενο αυτό διογκώνεται ολοένα και περισσότερο στη σημερινή κοινωνία και επικρατεί πλέον ως μόδα.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια προσπάθεια του σύγχρονου ανθρώπου να εξισορροπήσει το εσωτερικό κενό του, αγοράζοντας διαρκώς υλικά αγαθά, χωρίς επί της ουσίας να τα χρειάζεται, εκδηλώνοντας έτσι την απληστία και την αλαζονεία του. Το φαινόμενο αυτό δεν υφίσταται γενικά και αόριστα.  Αν κοιτάξουμε γύρω μας, θα εντοπίσουμε δεκάδες υλικά αγαθά και αντικείμενα που ουδέποτε χρησιμοποιήσαμε, αλλά απλώς προμηθευτήκαμε. Και αυτό, διότι μας κατέλαβε η μανία του καταναλωτισμού, αυτό το εγωιστικό “θέλω”, που μας καθιστά αχαλίνωτους, άπληστους και ακρατείς. Συνεπώς, πρόκειται για φαινόμενο που πολλές φορές, χωρίς καν να το συνειδητοποιούμε, αποτελούμε και οι ίδιοι μέρος του.

katanalotismos.weebly.comΑιτίες που οδηγούν αδιαμφισβήτητα στην ύπαρξη του φαινομένου αυτού είναι η πρόοδος της επιστήμης, η ανάπτυξη της τεχνολογίας, η επικράτηση ενός υλιστικού προτύπου ή μοντέλου σε μια αμιγώς υλιστική και καπιταλιστική εποχή, σε συνδυασμό πάντοτε με την άνοδο του βιοτικού επιπέδου, καθώς και του τάχιστου ρυθμού ζωής. Επιπλέον, ο σύγχρονος τρόπος ζωής, εκτός των άλλων, έχει ως αποτέλεσμα ο άνθρωπος της εποχής μας να χαρακτηρίζεται από πλήξη, άγχος, ανία και γενικώς ψυχολογικά προβλήματα.  Θεμελιώδους σημασίας είναι το γεγονός ότι οι προτεραιότητες  της καταναλωτικής εποχής έχουν νοθεύσει τις διαπροσωπικές σχέσεις και παράλληλα έχουν ψαλιδίσει τον ελεύθερο χρόνο των ανθρώπων.

dailymail.co.uk

Ακόμα, ο καταναλωτισμός, εκτός από τις τρομακτικές συνέπειες  που προκαλεί στη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου, συντελεί και στην καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, δια της εξαντλήσεως των πρώτων υλών, της μολύνσεως, αλλά και της ρυπάνσεως από την αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής.

Προκειμένου να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο αυτό, απαιτείται καταβολή προσπάθειας όλων από κοινού. Πρέπει να κατανοήσουμε πως η ουσία της ανθρώπινης ύπαρξης βρίσκεται στην καλύτερη ποιότητα ζωής και στην επίτευξη υγιών ανθρώπινων σχέσεων και όχι στη συνεχή κατανάλωση αγαθών. Επομένως, θα πρέπει να επικρατήσει ένα πρότυπο ευημερίας και όχι ευμάρειας!

Κάτι τέτοιο, όμως, είναι δυνατό να επιτευχθεί μόνο μέσω μια ορθής και ουσιαστικής παιδείας, που θα οδηγήσει με τη σειρά της στην αλλαγή της νοοτροπίας και της ιδιοσυγκρασίας του σημερινού ανθρώπου. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, παράλληλα, την αξία  της οικολογίας και τη σημασία που αυτή έχει για την ανθρωπότητα.

Shoppers

Τέλος, δεν πρέπει να λησμονούμε το σπουδαίο γνωμικό του Κλεόβουλου ‘’Μέτρον άριστον’’, που συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση μέτρου σε οτιδήποτε πράττει ο οποιοσδήποτε. Έτσι, θα κατορθώσουμε να απελευθερωθούμε από τα δεσμά του καταναλωτισμού, που μας καθιστούν αιχμάλωτους της πλάνης και της αποτελμάτωσης  και που συγχρόνως μας δυσκολεύουν να αντιληφθούμε το πραγματικό νόημα του ανθρώπινου βίου,  το οποίο σε καμία περίπτωση δεν είναι τα υλικά αγαθά…

 

 

Φωτογραφίες:

diaforetiko.gr, katanalotismos.weebly.com, dailymail.co.uk, asimplestatement.wordpress.com