Είναι Η Μαριναλέδα Tο Πιο “Yolo” Χωριό Του Πλανήτη;

Η Μαριναλέδα, ένα ισπανικό χωριό, με γνώμονα την ισότητα και τη συλλογικότητα, μένει ανέπαφο από την οικονομική κρίση.

Φανταστείτε ένα μέρος στον χάρτη, όπου τα χρήματα είναι περιττά και κανένας δεν εργάζεται περισσότερο από 6,5 ώρες την ημέρα. Φανταστείτε ένα μέρος, στο οποίο οι ίδιοι οι κάτοικοι αποφασίζουν για τα πάντα και η ύπαρξη αστυνομικών και παππάδων είναι μηδενική. Δεν είναι μια ουτοπία, ούτε το χωριό του Αστερίξ. Είναι η Μαριναλέδα.

Στην Ισπανία, όπου 400.000 άνθρωποι ξεσπιτώθηκαν, ύστερα από τις κατασχέσεις του 2008, ένα χωριό 2.800 κατοίκων στην Ανδαλουσία δεν χρησιμοποιεί την κρίση ως δικαιολογία για να γυρίσει την πλάτη στους πολίτες. Η Μαριναλέδα δημιουργεί με κόπο έναν τρόπο ζωής με μότο “η γη ανήκει σε όλους“. Ο επί 30 χρόνια δήμαρχος, Χουάν Μανουέλ Σάντσεζ Γκορντίγιο, έχοντας ως πρότυπά του τον Τσε, τον Μαρξ, τον Λένιν και τον Γκάντι, δημιούργησε ένα πρόγραμμα ισότητας στην εργασία, καταφέρνοντας να ρίξει την ανεργία σε μηδενικά επίπεδα, με την πλειοψηφία των κατοίκων να εργάζεται στην κολεκτίβα της Μαριναλέδας, η οποία ανήκει στο μεγαλύτερο αγροτικό συνδικάτο στον κόσμο.

Το μοντέλο διαβίωσης

Όλοι λαμβάνουν μεροκάματο 47 ευρώ ημερησίως, που αντιστοιχεί σε 1.128 ευρώ τον μήνα για 6,5 ώρες εργασία. Ο μοναδικός φόρος, που πληρώνουν οι πολίτες, είναι 15 ευρώ τον μήνα για σπίτι 90 τ.μ., στο οποίο διαμένουν. Η κάθε οικογένεια χτίζει το σπίτι μόνη της, σε έκταση που της παραχωρείται από το κράτος, με τη βοήθεια επαγγελματία αρχιτέκτονα, ώστε να έχει και το προσωπικό γούστο του ιδιοκτήτη. Με 12 ευρώ τον μήνα μπορεί κάθε γονιός να στείλει το παιδί του σε σχολείο, το οποίο περιλαμβάνει και διατροφή. Η Μαριναλέδα διαθέτει, επίσης, κλειστό γυμναστήριο, γήπεδο, κολυμβητήριο κι όλα αυτά με ετήσια συνδρομή 3 ευρώ. Τα βράδια οι κάτοικοι μπορούν να διασκεδάσουν σε ένα απο τα 7 μπαρ του χωριού.

Όσοι δεν εργάζονται εποχιακά στα χωράφια απασχολούνται στο τοπικό εργοστάσιο, συμπεριλαμβανομένης της γυναίκας του δημάρχου. Δεν υπάρχει ιερέας, καθώς επικρατεί ελευθεροδοξία και οι γάμοι, πολιτικής φύσεως, τελούνται από τον δήμαρχο. Ανύπαρκτη είναι και η χρήση αστυνομίας, καθώς η εγκληματικότητα διατηρείται σε μηδενικά επίπεδα.

Το νομικό σύστημα

Στη Μαριναλέδα δεν υπάρχει πλεονεξία, ανταγωνισμός, απληστία. Όλα τα πολιτικά ζητήματα αποφασίζονται από κοινού στις συνελεύσεις στις γειτονιές. Οι νόμοι της Ισπανίας ισχύουν, αλλά αν το χωριό αποφασίσει πως κάποιος νόμος του κράτους δεν είναι δίκαιος, παύει να τον εφαρμόζει.

Το μοντέλο της Μαριναλέδα δεν έχει βρει μιμητές, αν και σύμφωνα με πολιτικούς επιστήμονες μπορεί να φανεί κατάλληλο και για μεγαλύτερες περιοχές. Είναι δύσκολο να εφαρμοστεί και αλλού, αφού χρειάζεται ισχυρή βούληση για να κολυμπήσει κανείς ενάντια στο ρεύμα. Γι’ αυτό, αν σας αρέσει αυτός ο τρόπος ζωής, σύμφωνα με τον δήμαρχο είστε ευπρόσδεκτοι, αρκεί βέβαια να μην είστε τεμπέληδες.

 

Πηγή: Το κουτί της Πανδώρας, The Guardian

Φωτογραφίες: Thriveliving