Ιδέες Που Γεννήθηκαν Στην Αρχαία Ελλάδα Κι Ακόμη Επηρεάζουν Τον Κόσμο

αρχαία Ελλάδα ιδέες unique life

Διαχρονικές αξίες που επιβίωσαν στους αιώνες και διαμόρφωσαν τη σημερινή κοινωνία, από τον αρχαίο ελληνικό κόσμο στα πέρατα της Γης.

Η αρχαία Ελλάδα υπήρξε φάρος πολιτισμού για ολόκληρο τον πλανήτη, με ορισμένες από τις θεμελιώδεις έννοιες του ελληνικού πολιτισμού να επηρεάζουν ακόμη την ανθρωπότητα. Στις ισχυρές πόλεις-κράτη της Ελλάδας άκμασαν σπουδαίοι πολιτισμοί, με προσωπικότητες πολιτικών και φιλοσόφων, επιστημόνων και καλλιτεχνών να προσθέτουν το λιθαράκι τους στην κοινωνία. Εδώ, στην Αθήνα, εισήχθη ο θεσμός της αμεσοδημοκρατίας, με τον κάθε πολίτη να συμμετέχει ενεργά στις πολιτικές συζητήσεις και να έχει δικαίωμα ψήφου, χτίζοντας τα θεμέλια για μια πιο δίκαιη διακυβέρνηση.

Όμως, οι ιδέες του αρχαίου κόσμου δεν περιορίζονται στον τομέα της πολιτικής διακυβέρνησης. Αντιθέτως, φιλόσοφοι τόνισαν πόσο σημαντική είναι η διατήρηση του μέτρου στη ζωή, στηλιτεύοντας τα άκρα και τις υπερβολές. Σε κάθε πλευρά της ζωής, το μέτρο είναι επιθυμητό κι εξασφαλίζει μια αρμονική ζωή στους πολίτες. Αν ξεπεραστεί το μέτρο, οι συνέπειες μπορεί να αποβούν ολέθριες, διαταράσσοντας τις ισορροπίες.

Οι έννοιες της ύβρεως και της νεμέσεως είναι επίσης σημαντικές, καθώς αποτυπώνουν πολύ εύγλωττα την κοσμοθεωρία των Ελλήνων του παρελθόντος. Όταν κάποιος διαπράξει ύβριν (δηλαδή, όταν συμπεριφερθεί με βιαιότητα και αλαζονεία, ενάντια στους άγραφους θεϊκούς νόμους), νομοτελειακά θα τιμωρηθεί γι’ αυτό. Η θεότητα Νέμεσις θα φροντίσει να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη, κατατροπώνοντας τον αλαζονικό χαρακτήρα και δείχνοντάς του πού έσφαλε.

Όπως έχουμε τονίσει και στο παρελθόν, ανάμεσα στις κυριότερες συνεισφορές της αρχαίας Ελλάδας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι υπήρξε και η σάτιρα. Σημαντικοί κωμικοί, όπως ο Αριστοφάνης, έχουν δημιουργήσει εξαιρετικά έργα, που σώζονται μέχρι και σήμερα. Αλλά και σπουδαίες τραγωδίες έχουν επηρεάσει τον τρόπο σκέψης των ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο. Ποιος δεν έχει ταυτιστεί με το δίλημμα της Αντιγόνης, να παραβεί τους νόμους που επέβαλε η οικογένειά της ή να τιμήσει το θεϊκό καθήκον της προς τον άταφο αδερφό της;

Η αρχαία Ελλάδα αποτελεί πηγή έμπνευσης για όλους μας. Ιδιαίτερα για εμάς τους Έλληνες,  οι διαχρονικές ιδέες, που καλλιεργήθηκαν ανά τους αιώνες, αποτελούν έναν φάρο, έναν γνώμονα κι ένα μέτρο σύγκρισης, που μας καλούν πάντοτε να προσπαθούμε να φανούμε αντάξιοι των προγόνων μας…

 

Φωτογραφίαimages.fineartamerica.com