Ιδανικές Διακοπές: Μια Απόλυτα Προσωπική Επιλογή

Η ιδέα για το ποιες είναι ιδανικές διακοπές είναι πολύ διαφορετική από άνθρωπο σε άνθρωπο. Κάποιος το μόνο που χρειάζεται είναι καλή παρέα, με φίλους ή οικογένεια, κάποιος άλλος αναζητά να χαθεί μόνος ή με έναν σύντροφο ανάμεσα σε ανθρώπους, που δεν τον γνωρίζουν, σε περισσότερο ή λιγότερο μακρινά μέρη και κάποιος τρίτος θέλει να ζήσει την έντονη ή, αντίθετα, την ήρεμη ζωή, που δεν μπορεί στην καθημερινότητα του.

Καμιά φορά, όμως, δεν έχει καμία σημασία τι προτιμάμε ή τι χρειαζόμαστε στις διακοπές. Γιατί όλοι θα ζήσουμε τουλάχιστον μια φορά στη ζωή μας –και αυτή είναι η αισιόδοξη εκδοχή– εκείνες τις διακοπές, που, ενώ όλες αυτές οι πιθανότητες μοιάζουν εξίσου ελκυστικές, δεν μπορούμε να διαλέξουμε καμία, λόγω δουλειάς ή δύσκολων οικονομικών ή άλλων συνθηκών.

Πέρα και πάνω, όμως, από τους ανθρώπους, τον τόπο και τον τρόπο των διακοπών, ο στόχος είναι πάντα να «περάσουμε καλά», να «χαλαρώσουμε», να «ξεκουραστούμε», να «ξεφύγουμε από την καθημερινότητα»: όλες αυτές οι αυτοαναφορικές φράσεις δείχνουν τον αρκετά εγωιστικό χαρακτήρα των ιδανικών διακοπών, γεγονός ούτε κακό, ούτε λάθος.

Γιατί, η μόνη συνταγή για πετυχημένες διακοπές, όπου και όποτε και αν είναι αυτές, είναι να ακούσουμε τις ανάγκες μας. Αυτό που χρειάζεται «διακοπή» είναι η καθημερινότητα, όπως υφίσταται όλη τη χρονιά και η μέρα μας να διανθιστεί με ό,τι μας αρέσει να κάνουμε μόνοι, με την παρέα ή την οικογένεια μας. Να δώσουμε χρόνο σε όλα αυτά τα αγαπημένα κι ευχάριστα, που μένουν πίσω όλη τη χρονιά, γιατί έχουν προτεραιότητα άλλα, πιο σημαντικά στη σφαίρα της ρουτίνας.  

Το διάβασμα ενός βιβλίου, ένα χαλαρωτικό ποτό συνοδευόμενο από την αγαπημένη μας μουσική, ακόμα και αν είναι στο μπαλκόνι μας, το παιχνίδι με τα παιδιά μας, η ουσιαστική επικοινωνία με τους οικείους μας, το ξενύχτι παντός είδους, χορεύοντας, βλέποντας το φεγγάρι, λέγοντας ιστορίες, ή η παρακολούθηση της αγαπημένης μας ταινίας ξανά και ξανά… Δεν υπάρχει πιο χαλαρωτικό πράγμα για το μυαλό από το άνοιγμα νέων οριζόντων και πιο ανανεωτικό για σώμα και το μυαλό από την εκτόνωση. Αρκεί να βρούμε αυτόν τον μοναδικό για εμάς τρόπο, με τον οποίο αυτές οι εκ πρώτης όψεως αντιθετικές καταστάσεις θα συμβούν.

Θα καταφέρουμε φέτος να το πετύχουμε; Από εμάς εξαρτάται.

 

Φωτογραφίες: pcwallart.com