Ιαπωνικές Κερασιές: Το Θαύμα Της Άνοιξης

Ένα από τα ωραιότερα θεάματα της φύσης παγκοσμίως, είναι αναμφισβήτητα οι ιαπωνικές κερασιές (sakura).

Μια αμυγδαλιά φέρνει την άνοιξη σε εμάς. Το ίδιο και μια ανθισμένη κερασιά στην Ιαπωνία…

Σύμβολο της άνοιξης, της αγνότητας και της απλότητας, είναι οι υπέροχες κερασιές, που ανθίζουν στην Ιαπωνία  (αλλά και στην Κίνα και την Κορέα) από τα μέσα Μαρτίου και διατηρούνται, ανάλογα με το έδαφός τους, μέχρι και τον Μάιο.  Πανέμορφα δέντρα, στολισμένα με ανθάκια, που συνήθως αποτελούνται από πέντε πεταλάκια με εγκοπές στη μέση τους, άσπρα, ροζ ή ακόμη και βυσσσινί, αποτελούν το έθιμο Χαναμί (Hanami), που σημαίνει “παρατήρηση λουλουδιών”. Το έθιμο αυτό έχει τις ρίζες του από το 794, όταν ευγενείς και  αριστοκράτες μαζεύονταν να θαυμάσουν το υπέροχο θέαμα, διανθίζοντάς το παράλληλα με ποίηση και λογοτεχνία. Το Τόκιο είναι η αρχαιότερη πόλη, όπου ξεκίνησαν να ανθίζουν τα πανέμορφα αυτά δέντρα.

sakura-picnic-in-shinjuku-park-unique-life

Σήμερα, πάνω από 350.000 άνθρωποι από όλον τον κόσμο, επισκέπτονται την άνοιξη την Ιαπωνία, προκειμένου να θαυμάσουν τις 300 περίπου ποικιλίες των ιαπωνικών κερασιών, να απολαύσουν ένα πικ-νικ κάτω από τα πανέμορφα δέντρα ή να κάνουν μια βόλτα σε ένα από τα πανέμορφα πάρκα της.

Το φαινόμενο “Φούμπουκι”

Το πιο εντυπωσιακό, όμως, απ’ όλα είναι το φαινόμενο “Φούμπουκι”, η θύελλα των λουλουδιών! Αν φυσήξει ξαφνικά δυνατός αέρας, τότε εκατομμύρια άνθη κερασιάς φεύγουν από τα κλαδιά, δημιουργώντας μια πανδαισία βροχής λουλουδιών και προσφέροντας ένα εκπληκτικό θέαμα απαράμμιλης ομορφιάς!

Sakura-Japan-unique-lifeΥπάρχει βέβαια και η νυχτερινή έκδοση αυτού του εθίμου, καθώς οι δήμοι, τοποθετούν λάμπες στα πάρκα, ώστε να μπορούν όλοι να θαυμάσουν το “Γιοζαζακούρα”, τις “κερασιές της νύχτας”!

Οι πανέμορφες ιαπωνικές κερασιές αποτελούσαν από τα αρχαία χρόνια και εξακολουθούν να αποτελούν αστείρευτη πηγή έμπευσης για τους δημιουργούς και τους καλλιτέχνες, αφού συναντάμε στην ποίηση, στη λογοτεχνία, πάνω σε υφάσματα, σε σκεύη, ακόμη και σε τατουάζ την ύπαρξή τους!

Το σύμβολο της Άνοιξης

Εκτός από πηγή έμπνευσης, όμως, οι κερασιές είναι σύμβολο πολλών αξιών, καθώς σηματοδοτούν την αρχή της Άνοιξης, του σχολικού έτους, το οποίο στην Ιαπωνία ξεκινά αρχές Απριλίου, την ελπίδα και τα όνειρα για μία νέα αρχή, αλλά και την έντονη, αλλά παράλληλα σύντομη ζωή των Σαμουράι… Λέγεται μάλιστα πως ό,τι είναι οι Sakura για τα λουλούδια, κάτι αντίστοιχο είναι και οι Σαμουράι ανάμεσα στους ανθρώπους…

Οι κερασιές φέρνουν την Ανοιξη στην Ιαπωνία και κανείς από μας δεν πρέπει να χάσει την ευκαιρία στη ζωή του να απολαύσει αυτό το υπερθέαμα, κερδίζοντας μια εμπειρία ζωής και αφήνοντας ελεύθερες τις αισθήσεις του να καλυφθούν απαλά από χιλιάδες πανέμορφα ιαπωνικά ανθάκια!

Φωτογραφίες: hdwallpapers.com, verbalistseducation.com, reddit.com