Η Ζωή Είναι Είτε Μια Περιπέτεια Είτε Ένα Τίποτα

Η ζωή είναι μια περιπέτεια. Σύμφωνοι! Αλλά στη συγκεκριμένη κουβέντα δεν υπάρχει ένας μόνο και καθολικά αποδεκτός ορισμός της περιπέτειας.

Συχνά πυκνά το μάτι μας πέφτει σε κάτι λίστες για τα 10 μέρη που πρέπει να επισκεφτείς πριν τα τριάντα, για τα 50 βιβλία που πρέπει να διαβάσεις πριν τα σαράντα, για τα 100 πράγματα που πρέπει να κάνεις πριν πεθάνεις, και για τους 1000 λόγους που πολλοί από εμάς δεν τα έχουμε κάνει ή δεν θα τα κάνουμε ποτέ.

Κάτι τέτοιες λίστες πρέπει να τις προσεγγίζει κανείς με χιούμορ, ειδάλλως πεισμώνεις και κάνεις ακριβώς το αντίθετο γιατί το θεωρείς χειραγώγηση ή μπαίνεις σε ένα περίεργο παιχνίδι να νομίζεις ότι δεν είσαι τίποτε άλλο παρά ένας δειλός που ποτέ δεν τολμά.

Μα ακριβώς εδώ δεν είναι η ουσία του πράγματος; Περιπέτεια είναι να κάνεις αυτά που κάποιος άλλος σου υπαγορεύει ή να βασανίζουν το μυαλό σου όσο το δυνατόν λιγότερες ερωτήσεις που αρχίζουν με το τετριμμένο «τι θα γινόταν αν…»;

Περιπέτεια δεν σημαίνει να κολυμπήσεις με ένα κοπάδι φάλαινες, να οδηγήσεις το πιο γρήγορο αυτοκίνητο στον κόσμο, να κάνεις extreme sports όπως κι αν αυτά προσδιορίζονται ή να ανεβείς στην κορυφή του κόσμου, τα Ιμαλάια. Είναι και αυτά, αν τα «αντέχεις»…

Περιπέτεια μπορεί να είναι και η επιβίωση μέσα στη ρουτίνα της καθημερινότητας, όπως τη βιώνει ο καθένας από εμάς. Και να επιβιώνεις με επιτυχία, απολαμβάνοντας την κάθε στιγμή.

Μια στιγμή που έκανες κάποιον να χαμογελάσει, που πήγες μια μικρή βόλτα με τα πόδια, που έμαθες μια ανεκτίμητη ιστορία από αυτούς που σιγά σιγά χάνονται, που εξήγησες κάτι σε ένα παιδί, που ανακάλυψες ότι στη γειτονιά σου συμβαίνουν τόσα πολλά που κάποιοι έρχονται από μακριά για να τα ζήσουν και τα ονομάζουν περιπέτεια!

Το πόσο καλή ήταν μια περιπέτεια αποτιμάται συνήθως το βράδυ, όταν δεν στενοχωριέσαι για μια ακόμα μέρα που χάθηκε αλλά είσαι ευτυχισμένος που την έζησες όπως ήθελες!

Η ζωή είναι μια στιγμή. Αρκεί να έχεις τη διάθεση να τη νιώσεις…

 

Φωτογραφία: Getty images credits