Η Ξεχωριστή Μαγεία Των Νησιών Γκαλαπάγκος

Τα νησιά Γκαλαπάγκος, που αποτελούν Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 1978, απέχουν περίπου 965 χιλιόμετρα από τις ακτές του Εκουαδόρ.

Τις τελευταίες δεκαετίες  αυτά τα απομονωμένα και ηφαιστιογενή νησιά του Δαρβίνου αντιμετωπίζουν έντονες πιέσεις, λόγω του τουρισμού και της εσωτερικής μετανάστευσης. Αστικοποίηση, διαχείριση νερού και απορριμμάτων, οδικό δίκτυο και εισβολή από ξενικά είδη ζώων, όπως κατσίκες, σκυλιά, κ.ά., είναι μερικά από τα πιο σημαντικά προβλήματα. 

Sea Iguanas, Santa Cruz, Galapagos Islands

Εντούτοις, αυτό το νησιωτικό σύμπλεγμα διατηρεί ακόμα μία ξεχωριστή μαγεία που δεν πηγάζει από κάτι κοσμοπολίτικο, αλλά κυρίως από το φυσικό τους περιβάλλον. Είναι χαρακτηριστική η παρουσία των θαλάσσιων ιγκουάνα, των πελεκάνων, των πουλιών φρεγάτα και των γιγάντιων χελωνών, που φτάνουν τα 250 κιλά, και έδωσαν μάλιστα το όνομά τους στα νησιά. 

Tortoises, Santa Cruz, Galapagos Islands

Επιπλέον, το πιο μικρό είδος πιγκουίνου στον κόσμο επιβιώνει στα νησιά αυτά, χάρις στα κρύα ρεύματα του Ειρηνικού Ωκεανού, ενώ ανεκτίμητες εμπειρίες προσφέρουν οι καταδύσεις και το κολύμπι με θαλάσσιες χελώνες, με νεαρούς θαλάσσιους λέοντες που έχουν όρεξη για παιχνίδι και, από κάπως πιο μακριά, με white tip καρχαρίες.

Isabella, Whitetip Reef Sharks, Galapagos Islands

Όμως, όπως συμβαίνει και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, το αλατοπίπερο μιας περιοχής είναι οι ντόπιοι άνθρωποι. Η Sandra, με το γλυκό χαμόγελο στο γεμάτο φακίδες πρόσωπο της, να λέει Kalimera το πρωί. Ο Ermanno, ένας ογδοντάρης παππούς με μακριά κάτασπρα μαλλιά, ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου La Casa de Marita στο νησί Isabela, που κάτι όμορφο παλιό θα θυμάται όταν λέει Bella Grecia!  Ο Teo, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Quito, που μιλά συνέχεια για τον Πλάτωνα όταν ξεστρώνονται τα τραπέζια –στολισμένα απαραιτήτως με πολλά λουλούδια– με το εκπληκτικό εξωτικό φαγητό.

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς φυσιολάτρης για να εντυπωσιαστεί από αυτά, που έχει να προσφέρει αυτή τη γωνιά του πλανήτη. Ίσως, δεν χρειάζεται καν να προσπαθήσει για να περάσει καλά!

 

 

Φωτογραφίες: ©Στέφανος Δόδουρας