Η Τάξη Και Η Αταξία Στην Καθημερινότητά Μας

Η φαινομενική τάξη και η απρόβλεπτη αταξία αναδεικνύουν πως η έννοια του απόλυτου ελέγχου με την επιβολή ισχύος είναι ψευδαίσθηση. Έλεγχος σε απόλυτο βαθμό δεν μπορεί να υπάρξει…

Πώς μπορεί μια τόσο πολύπλοκη θεωρία, σαν τη θεωρία του χάους, να επηρεάσει τη ζωή μας;

Πολλά παραδείγματα χαοτικών συστημάτων τα προσπερνάμε, χωρίς να δίνουμε προσοχή, παρόλο που συμβαίνουν καθημερινά δίπλα μας, όπως:

  • ο καπνός του τσιγάρου, που στροβιλίζεται και δημιουργεί περίεργα σχήματα,
  • το σχήμα των κυμάτων, που ρυθμικά χτυπούν τα βράχια μιας ακτής,
  • ο τρόπος, που το συμπυκνωμένο γάλα διαχέεται σε ένα ποτήρι νερό,
  • μια μικρή δίνη, που σχηματίζεται από το πέταγμα μιας πέτρας στη ροή ενός ποταμού.

Μπορεί κάποιος να προβλέψει την εξέλιξη των παραπάνω φαινομένων; Λίγο δύσκολο, αφού η όλη διαδικασία αλλάζει διαρκώς. Μερικές φορές φαίνεται ότι εξαφανίζεται μέχρι να επανεμφανιστεί, ενώ ίσως δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι ακολουθεί μια συγκεκριμένη πατέντα.

Η “κρυφή” τάξη στην οποία τα πάντα υπακούουν

Μέσα σε πολλά φαινόμενα ενυπάρχει το επιστημονικό υπόβαθρο της θεωρίας του χάους. Οι μη-γραμμικές εξισώσεις, που περιέγραψαν οι επιστήμονες τη δεκαετία του 1970, είναι, κατά κάποιον τρόπο, η εξήγηση για τη συμπεριφορά ορισμένων ανεξέλεγκτων φαινομένων.

Είναι εκείνη η κρυφή τάξη, στην οποία όλα υπακούουν και βρίσκουν μια απάντηση ερωτήματα, όπως:

  • Με ποιον τρόπο καθορίζονται οι τιμές του χρηματιστηρίου;
  • Πώς περιγράφεται ένα ηλεκτρικό κύκλωμα ή η ροή του αίματος στις φλέβες μας;
  • Τι γίνεται με τις προβλέψεις για τις μεταβολές στους πληθυσμούς των πουλιών και των φυτών; 

Το “γνωστό” φαινόμενο της πεταλούδας

Ωραία, και γιατί είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως μια πεταλούδα, που φτερουγίζει στο Ρίο ντε Τζανέιρο μπορεί να προκαλέσει τυφώνα στο Πεκίνο; Ίσως, οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Άπω Ανατολή να μην είναι σημαντικές στην καθημερινότητα του καθενός. Το θέμα, όμως, δεν είναι εδώ.

Με τη θεωρία του χάους, ο άνθρωπος κατάφερε σε κάποιο βαθμό να εξελιχτεί συνειδησιακά. Η φαινομενική τάξη και η απρόβλεπτη αταξία αναδεικνύουν πως η έννοια του απόλυτου ελέγχου με την επιβολή ισχύος είναι ψευδαίσθηση. Έλεγχος σε απόλυτο βαθμό δεν μπορεί να υπάρξει, γιατί η αξία ορισμένων μικρών επιρροών σε παγκόσμια συστήματα είναι εξαιρετικά σημαντική.

Για σκεφτείτε το λίγο…

Ο κάθε ένας από εμάς είναι μια αμελητέα ποσότητα μέσα στο σύμπαν, μια πεταλούδα πάνω στον πλανήτη. Αυτή η αμελητέα ποσότητα, όμως, αξίζει το σεβασμό του συνόλου αφού με τις μικρές και φαινομενικά ασήμαντες πράξεις της συμμετέχει στη διαμόρφωση της πραγματικότητας.

 

Φωτογραφία: znaypravdu.com