Για την πλειονότητα των ανθρώπων, το ποδήλατο είναι απλώς μια παιδική ανάμνηση, ένα αντικείμενο που ανήκει στην εποχή της παιδικότητας και της αθωότητας. Είναι συνδυασμένο με στιγμές χαράς, παιχνιδιού και ξεγνοιασιάς. Τα τελευταία χρόνια, όμως, η χρήση του ποδήλατου ως μέσου μεταφοράς εδραιώνεται όλο και περισσότερο.

Οι ποδηλάτες της πόλης μοιάζουν στους περισσότερους από εμάς με σταυροφόρους, ή χειρότερα, με τρελούς, που ρισκάρουν τη ζωή τους ή κοπιάζουν υπερβολικά για τη μετακίνηση τους. Όμως, στην πραγματικότητα, η μετακίνηση με ποδήλατο εντάσσεται όλο και περισσότερο στη ζωή πολλών πόλεων στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Για όποιον σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να αποκτήσει ξανά ποδήλατο, τα προβλήματα που του έρχονται στο μυαλό είναι πολλά, ξεκινώντας από την επιλογή του ποδηλάτου, κατά την οποία δύο είναι οι πιο σημαντικές παράμετροι: το είδος και το μέγεθος του ποδηλάτου. Καλύτερη επιλογή είναι τα trekking ποδήλατα, τα οποία συνδυάζουν χαρακτηριστικά των βολικών ποδηλάτων πόλης και των ανθεκτικών mountain, ενώ όσον αφορά το μέγεθος σημαντικά είναι το ύψος του ποδηλάτου, ώστε να ακουμπούν τα πόδια στο έδαφος, η απόσταση της σέλας από το τιμόνι, ώστε να μην οδηγούμε με τεντωμένα χέρια ή σκυμμένοι, και το πλάτος του τιμονιού, ώστε να μην είναι μεγαλύτερο από το πλάτος των δύο ώμων.

Περνώντας στα πρακτικά προβλήματα, ευτυχώς στη χώρα μας ο καιρός είναι σύμμαχος και τα προβλήματα δεν διαφέρουν από αυτά των δικυκλιστών.  Επιπλέον, τις αστοχίες των ελληνικών δρόμων αντιμετωπίζουν οι οδηγοί όλων των οχημάτων, αν και οι ποδηλάτες έχουν το προνόμιο των ποδηλατόδρομων – όπου αυτοί υπάρχουν. Βέβαια, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις στις οποίες οι ποδηλατόδρομοι είναι εξίσου επικίνδυνοι, κυρίως εξαιτίας της άγνοιας των πεζών, που τους χρησιμοποιούν για τον περίπατο τους ή τους διασχίζουν απροειδοποίητα. 

Trekking CARRERA T-2000-28

Trekking CARRERA T-2000-28

Ανάλογα με την εξοικείωση και τη φυσική κατάσταση, υπάρχουν διαδρομές, ακόμα και μέσα στην Αττική, με τις οποίες μπορεί κάποιος να επαναπροσδιορίσει τη σχέση του με την ποδηλασία. Ιδανικό ξεκίνημα αποτελούν οι βόλτες στο παραλιακό μέτωπο του Πειραιά, από το ύψος της Πειραϊκής έως την Καστέλα, ή γι’ αυτούς που είναι εξοικειωμένοι με πολύ κόσμο και μετακινούνται με το τραμ, στον ποδηλατόδρομο  της λεωφόρου Ποσειδώνος.

Τα ποδήλατα αποτελούν μια βιώσιμη οικονομική λύση, τοποθετώντας την άσκηση στο κέντρο της καθημερινής ζωής.

Εσείς ακόμα να διαλέξετε το δικό σας;

 

http://www.podhlato.gr/

http://www.cyclist.gr/

Curba Handmade Bicycles: www.curbabicycles.gr

Φωτογραφίες: magic4walls.com, cyclist.gr, picturesnurse.blogspot.com