Έρευνες στο παρελθόν έχουν αποδείξει ότι οι σκύλοι είναι ικανοί να αντιληφθούν ανθρώπινες εντολές και να τις εκτελέσουν αναλόγως. Πολλοί λάτρεις των χαριτωμένων τετράποδων είναι πεπεισμένοι, όμως, ότι επικοινωνούν με τους σκύλους και σε άλλο επίπεδο, πέραν του λεκτικού. Πιστεύουν, λοιπόν, ότι τα κατοικίδιά τους ενθουσιάζονται με τη χαρά τους και μελαγχολούν με τη λύπη τους.

Μια νέα, αυστριακή έρευνα έρχεται να τεκμηριώσει την τουλάχιστον εν μέρει σωστή διαίσθηση των φιλόζωων. Η έρευνα απέδειξε ότι τα σκυλιά είναι σε θέση να αναγνωρίζουν συναισθήματα, που εκφράζουν οι άνθρωποι στο πρόσωπό τους. Είναι πιθανόν, τελικά, άνθρωποι και σκύλοι να έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν σε συναισθηματικό επίπεδο.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι μελετητές εκπαίδευσαν σκύλους ώστε να διακρίνουν μια χαρούμενη από μια θυμωμένη έκφραση, χρησιμοποιώντας εικόνες του ίδιου ατόμου. Όλες οι εικόνες παρουσίαζαν είτε μόνο το πάνω μισό μέρος του προσώπου είτε μόνο το κάτω. Μετά την εκπαίδευση σε 15 ζευγάρια εικόνων, η ικανότητα που ανέπτυξαν οι σκύλοι δοκιμάστηκε σε τέσσερις τύπους δοκιμών.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι οι σκύλοι ήταν σε θέση να διακρίνουν τις διαφορετικές εκφράσεις, σε μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας από το αναμενόμενο αν οι “απαντήσεις” τους δίνονταν στην τύχη. Επιπλέον, πιστεύουν ότι η επιτυχία διάκρισης  των ανθρώπινων συναισθημάτων δεν οφείλεται μόνο στην εργαστηριακή εκπαίδευσή τους, αλλά βασίζεται και στις ικανότητες που είχαν αναπτύξει από την εμπειρία τους στην κανονική ζωή.

«Η μελέτη μάς αποδεικνύει ότι οι σκύλοι μπορούν να ξεχωρίσουν σε ανθρώπινα πρόσωπα μια θυμωμένη έκφραση από μια χαρούμενη, μπορούν να καταλάβουν ότι αυτές οι δύο εκφράσεις σηματοδοτούν διαφορετικές έννοιες και αυτό μπορούν να το αναγνωρίσουν όχι μόνο σε ανθρώπους που γνωρίζουν καλά, αλλά και σε πρόσωπα που δεν έχουν δει ποτέ» υποστηρίζει ο Ludwig Huber, επικεφαλής της ομάδας του Ερευνητικού Ινστιτούτου Messerli του Πανεπιστημίου Κτηνιατρικής της Βιέννης.

Εφόσον οι σκύλοι διακρίνουν τα ανθρώπινα συναισθήματα, αυτό που μένει να απαντηθεί είναι αν τα ίδια τα ζώα επηρεάζονται από αυτά, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο τελικά τα εκφράζουν. Οι επιστήμονες έχουν δεσμευτεί να εργαστούν σ’ αυτή την κατεύθυνση και περιμένουμε τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών, ώστε να βελτιωθεί περαιτέρω η επικοινωνία μας με τα αγαπημένα μας κατοικίδια.

 

 

Φωτογραφία: Unique life