Η Πρωτομαγιά είναι για την Ελλάδα, αλλά και πλειάδα χωρών του κόσμου μια διπλή γιορτή γεμάτη συμβολισμούς, η οποία αποδίδει τιμές στην άνοιξη και το εργατικό κίνημα.

Ο ερχομός της άνοιξης ήταν πάντοτε για τον άνθρωπο εξαιρετικής σημασίας. Η άνοιξη φέρνει καλύτερες συνθήκες ζωής λόγω θερμοκρασίας, ηλιοφάνειας και ομορφιάς της φύσης, ενώ ταυτόχρονα φέρει την υπόσχεση του καλοκαιριού, των καρπών και της σοδειάς. Ταυτόχρονα, ενέχει και την έννοια της αναγέννησης. Από τον μύθο της Περσεφόνης, τα αρχαία Ανθεστήρια και τα έθιμα με συμβολισμούς νεκρανάστασης στην Ήπειρο και αλλού, το σημαντικότερο στοιχείο, που φέρνει ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς, είναι η ελπίδα και η προσμονή για καλύτερη ζωή. Γι αυτό και δεν είναι τυχαίος ο εορτασμός της από όλο το βόρειο ημισφαίριο, αποτελώντας και μια ευκαιρία για επαφή με τη φύση.

Για να «πιάσουμε το Μάη», οι Έλληνες θα φτιάξουμε στεφάνια με λουλούδια, οι Γερμανοί θα ορίσουν τη Βασίλισσα του Μαΐου (Maikonigin), οι Σκανδιναβοί θα διώξουν τις μάγισσες με μεγάλες φωτιές, που ανάβουν το βράδυ (Βαλπούργια Νύχτα) και σε πολλά μέρη του κόσμου θα φτιάξουν γαϊτανάκια, γύρω από τα οποία θα χορέψουν και θα γλεντήσουν μέχρι πρωίας.

Σε αυτή την ιδιαίτερη γιορτή έρχεται να προστεθεί και η Εργατική Πρωτομαγιά, υπενθυμίζοντας τις αιματηρές κινητοποιήσεις στο Σικάγο το 1886 για την καθιέρωση της οκτάωρης εργασίας.  Έτσι, η Πρωτομαγιά, εκ προοιμίου λαϊκή γιορτή, προσθέτει στο συμβολισμό όχι απλά την ελπίδα, αλλά τον αγώνα για καλύτερες συνθήκες ζωής.

Ως αργία ή απεργία, ακόμα και ως απλή ημέρα ξεκούρασης, οι συμβολισμοί της Πρωτομαγιάς είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με την ανθρώπινη φύση.

Edw.-Atkinson-Horner-a-spring-raundlay-1910-Glasgow-museums

 

Πηγές: sansimera.gr, Γεώργιος Μέγας, “Ελληνικές Γιορτές και Έθιμα της Λαϊκής Λατρείας”, Εκδόσεις Εστία

Φωτογραφίες: Πίνακες ζωγραφικής του Γιώργου Σταθόπουλου, Edward Atkinson Hornel (“Μια ανοιξιάτικη παρέα”)