Πρότασή Για Σινεμά Αυτή Την Εβδομάδα: “Το Πέρασμα” (The Judgement)

Αυτή την εβδομάδα ξεχωρίσαμε μια ταινία που έρχεται από τη Βουλγαρία και φέρει την υπογραφή του διεθνούς φήμης Βούλγαρου κινηματογραφιστή, Στέφαν Κομαντάρεφ. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο, ο αγαπημένος ηθοποιός του Εμίρ Κουστουρίτσα, Μίκι Μανόλοβιτς.

Κεντρικοί ήρωες σε αυτό το πολυεπίπεδο βαλκανικό δράμα, ο Μίτιο και ο Βάσκο. Οι δύο άντρες -πατέρας και γιος- ζουν σε ένα φτωχικό χωριό της Βουλγαρίας -στα σύνορα με την Ελλάδα και την Τουρκία- και προσπαθούν να χτίσουν τη μεταξύ τους σχέση, η οποία έχει υποστεί ρήξη, με αφορμή τον πρόσφατο θάνατο της γυναίκας του Μίτιο και μητέρας του 18χρονου Βάσκο. Ωστόσο, τα αίτια είναι πολύ βαθύτερα.

Ο 45χρονος πατέρας, που έχει χάσει τη δουλειά του, προσπαθεί να ορθοποδήσει.  Για να επιβιώσει, δέχεται να περνά λαθραία παράνομους μετανάστες από τη Συρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω των βουλγαροτουρκικών συνόρων. Το «πέρασμα» από τον δρόμο αυτό θα φέρει αντιμέτωπο τον 45χρονο με τους δαίμονές του και θα συνειδητοποιήσει ότι το οριστικό ξεκαθάρισμα με το παρελθόν θα τον οδηγήσει στην κάθαρση και θα ξαναφέρει τη γαλήνη στη σχέση του με τον γιο του, μέσω της συγχώρεσης.

Γυρισμένη κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, με το 40% των σκηνών να είναι νυχτερινές, το «Πέρασμα» κέρδισε από την πρώτη στιγμή κοινό και κριτικούς, έχοντας αποσπάσει δεκάδες βραβεία -μεταξύ αυτών για Καλύτερη Ταινία και Καλύτερο Ηθοποιό- στα διάφορα Φεστιβάλ που έχει μέχρι στιγμής προβληθεί. Μια βαθιά ανθρώπινη ιστορία, πλημμυρισμένη από συναισθήματα, που εξυμνεί τη δύναμη της αγάπης και της συγγνώμης. 

 

Φωτογραφία: koutipandoras.gr