Κάθε χρόνο, το τελευταίο Σάββατο του Μαρτίου διοργανώνεται η μεγαλύτερη εκστρατεία περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης στην ιστορία του πλανήτη, η Ώρα της Γης.

Η δράση αυτή πρωτοεμφανίστηκε το 2007 στο Sydney  της Αυστραλίας όταν, με  πρωτοβουλία της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF, χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις εξέφρασαν την ανησυχία τους για το έντονο και κλιμακούμενο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής.

Φέτος, το κεντρικό μήνυμα της εκστρατείας είναι «Χρησιμοποίησε την ενέργειά σου για να κάνεις την αλλαγή πραγματικότητα». Στην ουσία, όπως κάθε χρόνο, οι πολίτες όλου του κόσμου καλούνται να σβήσουν τα φώτα για μία ώρα, υψώνοντας τη φωνή τους για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Στην Ελλάδα η Ώρα της Γης έχει οριστεί σήμερα, 28 Μαρτίου, από τις 20.30 έως τις 21.30.

Αναμφίβολα, πολλοί συμμετέχουν σε αυτή τη δράση. Άλλωστε, αυτό μπορεί να το διαπιστώσει κανείς κοιτώντας έξω από το παράθυρο το βράδυ της 28ης Μαρτίου. Τις άλλες μέρες όμως τι κάνουμε; Η σύγχρονη κοινωνία ζει ολοένα και περισσότερο εκτός φύσης. Ξεχάστε για λίγο το περιβάλλον. Αναρωτιέμαι αν είστε ερωτευμένοι, αν αγαπάτε τη μητέρα σας, αν εκτιμάτε τις γυναίκες, αν θυμάστε τους φορείς του AIDS –η λίστα δεν τελειώνει– μόνο μία φορά το χρόνο;

Είτε μας αγγίζουν τα περιβαλλοντικά ζητήματα είτε όχι, εκείνο που πρέπει να κατανοήσουμε είναι πως είμαστε απόλυτα εξαρτημένοι από το φυσικό περιβάλλον. Επιπλέον, είναι τουλάχιστον υποκριτικό να εμφανίζουμε τις περιβαλλοντικές μας ευαισθησίες μία ώρα κάθε χρόνο.

Η Ώρα της Γης είναι μια συμβολική δράση χωρίς σύνορα, με εκατομμύρια απλούς ανθρώπους, που στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση. Συμμετέχουμε γιατί θέλουμε να ορίζουμε το μέλλον μας, γιατί δηλώνουμε ότι νοιαζόμαστε, γιατί έστω και άτυπα δεσμευόμαστε πως θα αλλάξουμε.

Από εκεί και πέρα, τα μεγαλύτερα σύγχρονα περιβαλλοντικά προβλήματα είναι συνήθως αποτελέσματα τοπικών κοινωνικών συμπεριφορών και διεργασιών. Ας μη ζητάμε να αλλάξει πρώτα ο κόσμος όλος και μετά εμείς!

 

 

Φωτογραφία: thehighlandtimes.com