Η σχέση των κατοίκων της Ελλάδας με τα ATM, απέκτησε άλλο νόημα τις τελευταίες κρίσιμες μέρες, εν όψει του δημοψηφίσματος. Πλήθος ανθρώπων περίμεναν καθημερινά στα ATM προς ανάληψη χρημάτων, που φάνταζαν σωτήρια λύση στις υποβόσκουσες ιδέες ή για τα καθημερινά τους έξοδα.  Τα ATM πήραν ρόλο καθησυχαστικό και ενίσχυσαν την αίσθηση ότι η κατάσταση δεν έχει ξεφύγει ολοκληρωτικά εκτός ελέγχου. Ωστόσο, ο οικονομικός αποκλεισμός των ημερών ήταν αρκετός για να παγώσει τα σχέδια, τις συνδιαλλαγές μας, αλλά και για να μας ακινητοποιήσει ψυχολογικά.

Το 1939 ο Luther George Simjian (Λούθερ Τζορτζ Σιμγιάν), ένας Αρμενοαμερικάνος εφευρέτης, είχε την ιδέα του «μηχανήματος εντός των τοιχών». Δημιούργησε, λοιπόν, και εγκατέστησε τα πρώτα ATM σε μερικές τράπεζες των ΗΠΑ, για μια δοκιμαστική περίοδο 6 μηνών. Η απόπειρα στέφθηκε με αποτυχία, καθώς η ζήτηση ήταν μικρή και ο κόσμος ανέτοιμος να αφουγκραστεί τη σκέψη πίσω από το μηχάνημα, χάνοντας έτσι τα εύσημα της δημιουργίας. 

Luther George Simjian

Δεκαετίες αργότερα, στα μέσα του 1960, ο John Shepherd Barron (Τζον Σέπαρντ Μπάρον),σκεπτόμενος εντός της μπανιέρας του και κουρασμένος εξαιτίας της αδυναμίας ανάληψης χρημάτων οποιαδήποτε μέρα ή ώρα, ασπάστηκε την ίδια ιδέα με τον Σιμγιάν. Το 1967 εγκατέστησε στο Λονδίνο το πρώτο ηλεκτρονικό ATM, το οποίο διάβαζε επιταγές κι όχι κάρτες. Ο Don Wetzel,επίσης, συγκαταλέγεται στη λίστα των επίδοξων εϕευρετών του μηχανήματος. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας άνοιξε τον δρόμο εξελικτικά στη λειτουργία των σημερινών ATM, με μια λίστα ελεγχόμενων ενεργειών, που κάνουν ευκολότερες τις συνδιαλλαγές μας. Μάλιστα, το 2005 δόθηκε στον Μπάρον η βασιλική τιμητική διάκριση OBE, για τις υπηρεσίες που προσέϕερε.

theguardian.com

Ανά τον κόσμο υπολογίζεται ότι υπάρχουν πάνω από δύο εκατομμύρια ATM. Κατά τα μέσα του 1990 έκαναν την εμφάνισή τους και στον ελλαδικό χώρο. Ο χρόνος έδειξε ότι το εγχείρημα του Μπάρον έγινε την κατάλληλη στιγμή, καθώς η επιτυχία μιας εφεύρεσης πηγάζει από την αναγκαιότητα της εποχής της.

 

 

Φωτογραφίες: theguardian.com