Η Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης Του Σινά

Στο νότιο τμήμα της χαλκόχρωμης ερήμου Σινά, ανάμεσα στην πέτρα και τον ουρανό, δεσπόζει αγέρωχο και επιβλητικό το μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης. 

Το ξακουστό οίκημα κτίστηκε το 527 μ.Χ. επί αυτοκράτορα Ιουστινιανού, σε υψόμετρο 1.800 μέτρων, εκεί όπου -κατά την Παλαιά Διαθήκη- ο Μωυσής είδε την «φλεγόμενη βάτο» και έλαβε τις πλάκες με τις Δέκα Εντολές. Αρχικά, αφιερώθηκε στην Θεοτόκο της Βάτου, αργότερα στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος και από τον 8ο αιώνα μέχρι σήμερα στην Αγία Αικατερίνη, της οποίας τα λείψανα βρέθηκαν αναπάντεχα εκεί και φυλάσσονται στο σκευοφυλάκιο του μοναστηριού.

Τα ισχυρά τείχη που το περιβάλλουν, βοήθησαν στο να παραμείνει απρόσβλητο και προστατευμένο. Στα σπλάχνα του κρύβει ξακουστούς αρχιτεκτονικούς και αρχαιολογικούς θησαυρούς, κειμήλια και μνημεία, όπως το Ψηφιδωτό της Μεταμόρφωσης, παρεκκλήσια με τοιχογραφίες από διάφορες χρονικές περιόδους, συλλογές βυζαντινών και μεταβυζαντινών εικόνων, καθώς και ξακουστή βιβλιοθήκη με σπάνια χειρόγραφα, πολλά εκ των οποίων εικονογραφημένα. 

Όταν ξεκίνησε η αραβική κυριαρχία της Αιγύπτου, η Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης τελούσε υπό υψηλή προστασία, ακόμα και από τον ίδιο τον Μωάμεθ, χάρη στη διπλωματία που άσκησαν οι μοναχοί, την υφιστάμενη γεωπολιτική, αλλά και τη θρησκευτική δυναμική της. 

Στις μέρες μας, το μοναστήρι λειτουργεί με προνομιακό καθεστώς αυτονομίας, υπό τον Σεβασμιώτατο και Πανιερώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Δαμιανό. Από το 2002 αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ως το παλαιότερο μοναστήρι της Χριστιανοσύνης, ενώ χιλιάδες είναι οι πιστοί που επισκέπτονται κάθε χρόνο το θαυμαστό αυτό αρχιτεκτόνημα στις παρυφές της Αγίας Κορυφής. 

Φωτογραφίες: Unique Life