Οι Γυναίκες Κατακτούν Τα Ανδρικά Επαγγέλματα

γυναίκες και ανδρικά επαγγέλματα

Σε πείσμα των καιρών και σε διαρκή μάχη με τα στερεότυπα, οι γυναίκες έχουν κατορθώσει να κατακτήσουν πολλά. Από το δικαίωμα της ψήφου μέχρι το δικαίωμα της ισότητας στη μόρφωση και την επαγγελματική σταδιοδρομία, η πορεία σαφώς και δεν υπήρξε στρωμένη με ροδοπέταλα. Ωστόσο, στη σύγχρονη κοινωνία τα στερεότυπα αρχίζουν να ξεθωριάζουν. Οι γυναίκες αριστεύουν στα Πανεπιστήμια, ακολουθούν λαμπρές καριέρες που λίγα χρόνια πριν θα φάνταζαν ανέφικτες και βάζουν ολοένα και υψηλότερους στόχους.

Στον τομέα των επαγγελμάτων, η γυναίκα πλέον πειραματίζεται, εξελίσσεται κι εδραιώνεται στα λεγόμενα ανδρικά επαγγέλματα. Ποιος θα πίστευε στο παρελθόν πως μια γυναίκα θα μπορούσε να εργαστεί ως πιλότος, ως οδηγός ταξί ή λεωφορείου, ως χειρίστρια ανυψωτικών μηχανημάτων; Επαγγέλματα που θεωρούνται χειρωνακτικά, αλλά κι ορισμένα που δεν στηρίζονται στη δύναμη μα στην ικανότητα, στο παρελθόν υπήρξαν ταμπού για τις γυναίκες. Σιγά σιγά όμως, η γυναίκα έχει καταφέρει να αποδείξει έμπρακτα το νόημα της ισότητας.

Είναι δύσκολο να αλλάξει η νοοτροπία του καθενός, φυσικά, από τη μια μέρα στην άλλη. Γι’ αυτό κι ακόμη οι γυναίκες συνεχίζουν να υφίστανται αδικίες σε σχέση με τον μισθό που λαμβάνουν ή σε σχέση με την προκατάληψη κατά την πρόσληψή τους. Πολλές φορές στο Τμήμα Προσωπικού (Human Resources) αμφιταλαντεύονται για το αν πρέπει να εμπιστευθούν μια γυναίκα σε μια θέση ευθύνης ή σε μια θέση που απαιτεί αντοχή και δύναμη. Ακόμη και μια ενδεχόμενη εγκυμοσύνη αποτελεί τροχοπέδη για ορισμένους εργοδότες και για κάποια στελέχη εταιρειών.

Τα κίνητρα των γυναικών στην αναζήτηση τέτοιων αδόκιμων γι’αυτές επαγγελμάτων ποικίλλουν. Ορισμένες θέλουν να αποδείξουν ότι μπορούν να τα καταφέρουν, άλλες ασχολούνται με κάτι από ανάγκη κι άλλες απλώς κάνουν πράξη ένα όνειρο ζωής. Κατατάσσονται στο στρατό, ασχολούνται με τη βαριά βιομηχανία, οδηγούν για ώρες επάνω σε τεράστια φορτηγά ή χειρουργούν ασθενείς, διακρίνονται στον αθλητισμό ή ακολουθούν το δικό τους, ξεχωριστό μονοπάτι προς την επαγγελματική τους καταξίωση. Όπως και να ‘χει, οι γυναίκες που προσπαθούν, αξίζουν τον σεβασμό μας.

 

Φωτογραφία: huffingtonpost.co.uk