Οι λάτρεις της τεχνολογίας και των gadgets έχουν έναν ακόμη λόγο να “παραμιλούν” γύρω από τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις. Ο λόγος γίνεται για την είσοδο των “Drones”!

Τι είναι τα Drones

Η εμφάνιση των drones τοποθετείται στις αρχές του 1900. Drones ονομάζονται τα «Μη Επανδρωμένα Ιπτάμενα Οχήματα» (ΜΕΙΟ) ή αλλιώς τα Unmanned Aerial Vehicles (UAV), τα οποία είναι τηλεκατευθυνόμενα. Η ετυμολογία τους προέρχεται από την αγγλική λέξη του κηφήνα (drone). Συγχρόνως, ο συνεχής και μονότονος βόμβος του μηχανήματος ενίσχυσε αυτή την ονομασία, επειδή παραπέμπει στον ήχο των μελισσών. Από το 1946 κατέληξε να σημαίνει «αεροσκάφος δίχως πιλότο» και η χρήση τους ήταν κυρίως για στρατιωτικούς λόγους,. Στη σημερινή εποχή κατασκευάζονται σε αρκετές χώρες και χρησιμοποιούνται σε τουλάχιστον 50

drone-compe

Οι λειτουργίες και οι χρήσεις των drones

Τα drones είναι σχεδιασμένα να πετούν σε αποστάσεις χιλιομέτρων, ανάλογα με τη δύναμη της μηχανής, της μπαταρίας και του βάρους που κουβαλούν. Διαθέτουν GPS, ανεφοδιάζονται ανά χιλιόμετρα και μπορούν να αλλάζουν αυτόματα την μπαταρία τους! Ένα συνηθισμένο drone μεταφέρει βάρος 0,5kg-5kg. Ανάλογα, όμως, με τον σχεδιασμό τους ενδέχεται να μεταφέρουν ακόμα και τόνους. Παράλληλα, διαθέτουν κάμερες και στοχεύουν με ακρίβεια.

Η χρήση τους, πέρα από στρατιωτική, θα μπορούσε να είναι και εμπορική. Όπως οραματίζεται το Amazon.com, δηλαδή να μεταφέρει μελλοντικά τις παραγγελίες της μέσω drones, εξασφαλίζοντας χρόνο και χρήμα.

Επιπλέον πρόσφατα, έγινε ο πρώτος διαγωνισμός φωτογραφίας από drones, στο Dronestagram, με λήψη τουλάχιστον 5000 εικόνων από όλον τον κόσμο σε συνεργασία με το National Geographic

PHOTOGRAPH BY JÉRÉMIE ELOY, DRONESTAGRAM​

Υπάρχει αρνητικός οικολογικός αντίκτυπος;

Μέχρι σήμερα δεν έχει αναφερθεί κάποια αρνητική επίδραση. Αντιθέτως, χαρακτηρίζεται ως μια εφεύρεση οικονομική, αλλά και οικολογική. Όχι μόνο αυτό, αλλά η BioCarbon Engineering σχεδιάζει να φυτέψει δισεκατομμύρια δέντρα με τη χρήση drones, χωρίς να χρειαστεί ανθρώπινο δυναμικό και βοηθώντας στην αναδάσωση περιοχών, που χρειάζονται δεκαετίες, να αποκαταστήσουν τις συνέπειες της αποψίλωσης και των εμπρησμών. 

Θεωρίες συνωμοσίας ή μελλοντική πραγματικότητα;

Αρκετοί άνθρωποι υποστηρίζουν ότι η ευρεία χρήση τους μπορεί να οδηγήσει στο να γίνει ο κόσμος ένας «Μεγάλος Αδερφός», εξαιτίας, της ενδεχόμενης λήψης πληροφοριών ή της παρακολούθησης μέσω των καμερών τους. Επιπλέον, υπάρχει ο φόβος της χρήσης τους ως όπλα πολέμου για μαζικές καταστροφές, όπως ήδη έχει γίνει από την Αμερικανική Κυβέρνηση.

Διαγωνισμός “Game of Drones

H αλυσίδα τεχνολογικών προϊόντων Media Markt διοργανώνει έναν διαγωνισμό αναμέτρησης της επιδεξιότητας στον χειρισμό των drones. Χώρος διεξαγωγής είναι το κατάστημα του Ρέντη, στην Αθήνα, στις 17 Οκτωβρίου. Όσοι δεν μπορέσουν να παρακολουθήσουν από κοντά την αναμέτρηση, θα υπάρχει online streaming, με παρουσιαστές τον Γιώργο Λιανό και τη Λάουρα Νάργες. Ποιος θα κάνει τους καλύτερους ελιγμούς;

Αν μη τι άλλο, κάθε εφεύρεση ή ανακάλυψη δεν είναι η ίδια υπαίτια της χρήσης που της γίνεται. Ας μη ξεχνάμε, είναι (τηλε)-κατευθυνόμενη ή όπως οι Πορτογάλοι ονειρεύονται να την κάνουν Brainflight!

 

Πηγές: wsj.com, etymonline.com, mmgameofdrones.gr, huffingtonpost.gr, bbc.co.uk, dronestagr.am

Φωτογραφίες: digitaltrends.com,National Geographic, dronelife.com