Ανέκαθεν, οι άνθρωποι επιδίδονταν σε διάφορες μεθόδους για να αποφύγουν τα σημάδια του χρόνου. Ανά τους αιώνες χρησιμοποιήθηκαν βότανα, αλχημείες, φυσικά και χημικά προϊόντα για τη διατήρηση της νεανικής ομορφιάς. Μάλιστα, στη Γαλλία του 13ου αιώνα οι γυναίκες έτρωγαν σούπες για να μη δημιουργούνται ρυτίδες έκφρασης. Από την άλλη, ο 21ος αιώνας απαντάει με το Botox.

Στις αρχές του 19ου αιώνα στη Γερμανία σημειώθηκε μια σειρά από θανάτους, λόγω δηλητηρίασης από παρασκευασμένα κρέατα και λουκάνικα. Ο Ιουστίνος Κέρνερ (Justins Kerner), Γερμανός φυσικός και σημαντικός ποιητής της εποχής, ήταν εκείνος που έλυσε τον γρίφο. Ανακάλυψε ότι η ακατάλληλη διατήρηση και παρασκευή προϊόντων με βάση το κρέας οδηγούσε στην παραγωγή θανατηφόρων τοξίνων, που επέφεραν κατά τον Κέρνερ την «αλλαντίαση» ή αλλιώς «botulism» (από το λατινικό botulus, που σημαίνει λουκάνικο). Εβδομήντα χρόνια μετά, το 1897, σε ένα ακόμα ξέσπασμα αλλαντίασης, ο Emile van Ermengem προχώρησε την έρευνα του Κέρνερ ένα βήμα παρακάτω, με την ανακάλυψη του βακτηρίου Clostridium botulinum (Κλωστηρίδιο της αλλαντίασης). Οι δρόμοι της ευρείας χρήσης του, όμως, άνοιξαν όταν οι επισήμονες Snipe και Sommer εξάγνισαν την τοξίνη για πρώτη φορά το 1928.

Αργότερα, στο τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, κατά τη διάρκεια του οποίου δυστυχώς είχαν προσπαθήσει να χρησιμοποιήσουν την τοξίνη για την παρασκευή θανατηφόρων βιολογικών όπλων, η ιατρική εστίασε περισσότερο στην έρευνα των ευεργετικών της ιδιοτήτων. Το 1949, η ομάδα του Arnold Burgen πειραματικά ανακάλυψε ότι η βοτουλινική τοξίνη επηρεάζει τις μυϊκές λειτουργίες, μπλοκάροντάς τες. Αρκετοί ιατροί κι επιστήμονες συνέχισαν να μελετούν τις χρήσεις του botulinum τις επόμενες δεκαετίες.

H οφθαλμίατρος, Jean Carruthers, το 1990, κατά τη θεραπεία ασθενούς με σπασμούς των ματιών, παρατήρησε ότι η χρήση Botox απάλυνε τις ρυτίδες γύρω από τα μάτια και το μέτωπο. Αυτή ήταν η απαρχή της διαπίστωσης, για την οποία αρκετοί άνθρωποι θα την ευγνωμονούν. Χιουμοριστικά αναφέρει ότι δεν έχει συνοφρυωθεί ποτέ ξανά από το 1987.

Η Αρχή Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε επίσημα την καλλυντική χρήση του Botox το 2002. Παρότι έχει επίδραση σε πολλές μυϊκές παθήσεις, στην εποχή μας είναι συνώνυμο της αισθητικής ιατρικής. Η επιθυμία για την ανάκτηση της χαμένης νεότητας κι αυτοπεποίθησης ή η ανθρώπινη ματαιοδοξία να παραμείνουμε αψεγάδιαστοι από τις πινελιές του χρόνου, το καθιέρωσαν ως τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο για να βλέπουμε τις περισσότερες φορές μια ομορφότερη και σφριγηλότερη εικόνα στον καθρέφτη μας. 

 

Πηγή: R.Persaud, G.Garas, S.Silva, C.Stamatoglou, P.Chatrath & K.Patel. (2013). An evidence-based review of botulinum toxin (Botox) applications in non cosmetic head and neck condition.  Journal of the Royal Society of Medicine Short Reports, Vol. 4, pp.1-9.

Φωτογραφία: doctoradamsmith.com