Η Χώρα Των Βάσκων: Εκεί Όπου Η Ελευθερία Έχει Ιδιαίτερο Νόημα

Μοιρασμένη ανάμεσα στην ισπανική και τη γαλλική επικράτεια, με τα Πυρηναία Όρη να τη χωρίζουν σε δύο άνισα τμήματα, βρίσκεται η πανάρχαια Χώρα των Βάσκων. Παραλίες με σμαραγδένια νερά, διάσπαρτα χωριά ανάμεσα σε καταπράσινους λόφους, παραδοσιακή αρχιτεκτονική και ένας λαός επίμονος, με μεσογειακό ταμπεραμέντο.

Στην πρωτεύουσα της επαρχίας των Βάσκων, το Bilbao, θα γνωρίσετε τον πολιτισμό, την τέχνη και την αρχιτεκτονική σε όλο τους το μεγαλείο! Η παλιά συνοικία Casco Viejo αποτελείται από 7 κεντρικούς δρόμους και πολυάριθμα στενάκια και έχει μία από τις μεγαλύτερες αγορές φαγητού στην Ευρώπη, τη Mercado de la Ribera.

2010-01-guggenheim-2000μουσείο Guggenheim

Το μουσείο Guggenheim του Frank O. Gehry το 1997, προκάλεσε παγκόσμια εντύπωση για την πρωτότυπη αρχιτεκτονική του και έδωσε μια σημαντική παγκόσμια προβολή στην πόλη.

Στη περιοχή Getxo βρίσκεται η Puente Bizkaia, η πρώτη κρεμαστή γέφυρα μεταφορών στον κόσμο, που χτίστηκε το 1893 και συνδέει τις  πόλεις Las Arenas και Portugalete, διασχίζοντας τις εκβολές του ποταμού Nervion .

PORTUGALETEPuente Bizkaia

Στο παραθαλάσσιο San Sebastian, η Παλιά Πόλη Parte Vieja, κατέχει το ρεκόρ συγκέντρωσης μαγαζιών και εστιατορίων ανά τετραγωνικό μέτρο σε ολόκληρη την Ισπανία. Την προσοχή σας θα τραβήξει το γιγαντιαίο άγαλμα του Ιησού, που δεσπόζει στην κορυφή του λόφου Urgull, ενώ η Playa de la Concha είναι η καλύτερη αστική παραλία της Ευρώπης.

casco-viejo-old-town 2Παλιά Πόλη Parte Vieja

To ζωγραφιστό δάσος El Bosque Pintado de Oma, είναι ένα παράξενο έργο του βάσκου καλλιτέχνη, Αgustín Imparola, με δεκάδες ζωγραφιστά δέντρα στην κοιλάδα Oma, με περιγράμματα ανθρώπων, ουράνια τόξα ακόμα και μοτοσικλετιστές.

wewalking.com

Στη Χώρα των Βάσκων, που έχει συνδέσει το όνομά της με αγώνες ανεξαρτησίας, η λέξη ελευθερία βρίσκει την πραγματική της διάσταση, αντιπροσωπεύοντας έναν λαό επίμονο στα ήθη και τα έθιμά του, περήφανο για την καταγωγή, τη γλώσσα, τον πολιτισμό και τη μοναδικότητα του τόπου του.

Το δύσκολο, είναι να καταλάβετε την ουσία και την ομορφιά αυτού του λαού! Έχουν τη φήμη ανθρώπων κλειστών και επίμονων, που όμως είναι στενά συνδεδεμένοι με τις χαρές της ζωής. 

13072012366παραλία Playa de la Concha

Οι Βάσκοι υποστηρίζουν πως ο σκοπός της ανεξαρτησίας τους είναι το να διαφυλάξουν τον πολιτισμό, τη γλώσσα και την οικονομία τους, αλλά και να επιβάλουν τη πολιτική τους. Θέλουν να έχουν τα ίδια μέσα με όλους τους άλλους λαούς στην Ευρώπη, ακόμη και αν θεωρούνται απομονωμένη ανεξάρτητη ομάδα. Για την προέλευση, όπως και τη διάλεκτο τους, πολλοί  γλωσσολόγοι, ιστορικοί, και επιστήμονες δίνουν τις δικές τους θεωρίες, αλλά η αλήθεια παραμένει άγνωστη. 

San SebastianSan Sebastian

Είναι ένας προορισμός, που από “παρεξηγημένος”, λόγω των προστριβών των Βάσκων αυτονομιστών με την Ισπανική κυβέρνηση, έχει εξελιχθεί σε πόλο έλξης τουρισμού και κουλτούρας υψηλών προδιαγραφών παγκοσμίως.

 

 

 Φωτογραφίες: paradiseintheworld.com, boomsbeat.com, wewalking.com, euskoguide.com