Η Μπλε Πόλη Σεφσάουεν, Ο “Παράδεισος Των Βουνών”

Πώς θα σας φαινόταν μια ζωή γεμάτη μπλε του ουρανού; Κάθε λεπτό της μέρας, αποχρώσεις του μπλε πλαισιώνουν τη ζωή περίπου 35.000 κατοίκων, στις παρυφές της οροσειράς Ριφ (Rif), όπου ξεπροβάλει η Μπλε Πόλη Σεφσάουεν (Chefchaouen) ή αλλιώς η Μπλε Πέρλα. Η ονομασία της σημαίνει «τα κέρατα», επειδή βρίσκεται μεταξύ των υψηλότερων άκρων της οροσειράς, βορειοδυτικά του Μαρόκου. 

cityscapes.ma

Χωρισμένη στη δυτική «Νέα Πόλη», με ισπανικές και ανδαλουσιανές επιρροές, όπου ξεχωρίζει η κεντρική πλατεία, Plaza Mohammed V, που έχει σχεδιαστεί από τον γνωστό ισπανό καλλιτέχνη, Ζουάν Μιρό (Jοan Miró) και την ανατολική πλευρά της Μεντίνας, όπου δεσπόζουν μουσουλμανικά κτίρια και το περίφημο Κασμπάχ. Είναι μια πόλη μυστηριακή, που σίγουρα μένει αξέχαστη σε όσους δουν την εκκεντρική της αρχιτεκτονική, με το οκταγωνικό τζαμί και τα ισπανικά χαλάσματα. Προσφέρει στους επισκέπτες της όχι μόνο αξιοθέατα οικοδομημάτων, αλλά και φυσικού τοπίου, με τον καταρράκτη Ras el Maa, μια από τις βαθύτερες σπηλιές της ηπείρου, την Kef Toghobeit, καθώς και χαρακτηριστικές διακλαδώσεις στενών και δρόμων, που δείχνουν να έχουν βγει από ανατολίτικο παραμύθι. 

33202942

Υπάρχουν, επίσης, τουριστικά μαγαζιά με χειροποίητα σουβενίρ, τοπικά προϊόντα, κατσικίσιο τυρί, μάλλινα ρούχα και υφαντά, για όσους θέλουν να πάρουν μαζί τους λίγο από την πόλη. Ανάμεσα στα προϊόντα που κυκλοφορούν ελεύθερα είναι το κιφ (kief), παράγωγο της κάνναβης. Μάλιστα από αυτήν τη λέξη προέρχεται ετυμολογικά η λέξη κέφι! Χρησιμοποιείται ακόμα σε πίτες και χυμούς ή καπνίζεται σε πίπες από τους κατοίκους. 

16

Είναι βαμμένη σε αποχρώσεις του μπλε, με έντονο το στοιχείο της παράδοσης και της θρησκευτικότητας. Το όνομα του ιδρυτή της πόλης είναι γλωσσοδέτης για δυνατούς λύτες! Ο Moulay Ali Ben Moussa Ben Rached El Alami έχτισε το 1471 μ.Χ. την πόλη–φρούριο, όπως είναι μέχρι σήμερα, για την προάσπιση των κατοίκων από τις πορτογαλικές επιδρομές, στο βόρειο Μαρόκο. 

Chefchaouen 009 sml

Το 1920 Ισπανοί κατέκτησαν τη Σεφσάουεν, η οποία απελευθερώθηκε μόλις το 1956. Στο μεταξύ, το 1930, Εβραίοι πρόσφυγες, που είχαν καταφέρει να δραπετεύσουν από τους Ναζί, κατέφτασαν από την Ισπανία στη Σεφσάουεν και την έβαψαν με το χαρακτηριστικό μπλε χρώμα, αφού στον Ιουδαϊσμό το μπλε θεωρείται πνευματικό χρώμα, καθώς παραπέμπει στον ουρανό και στον παράδεισο. 

Με αυτόν τον τρόπο ήθελαν ο κόσμος να θυμάται συνέχεια τον Θεό. Ωστόσο, εφαρμόστηκε και το τερπνόν μετά του ωφελίμου, γιατί εκτός της ιδεολογικής σκοπιάς, υποστηρίζεται ότι το μπλε απωθεί τα κουνούπια.

Η Σεφσάουεν διαθέτει μερικές εκατοντάδες καταλύματα, για να υποδεχτεί τους χιλιάδες ανά έτος τουρίστες της, που ζουν για λίγο την «εποχή του μπλε», όπως ο Πικάσο. 

 

Πηγές: edition.cnn.com, wikipedia.org, kiplingandclark.com

Φωτογραφίες: cityscapes.ma, cityscapes.ma, geolocation.ws, beersandbeans.com, designdautore.blogspot.com, redbubble.com