Η Αθήνα Και Οι Θεατρικές Σκηνές Της

Μπορεί η χώρα μας να βιώνει μια μεγάλη οικονομική ύφεση αλλά οι τέχνες και ιδιαίτερα το θέατρο δεν δείχνουν να πτοούνται, ως προς το θέμα της παραγωγής τουλάχιστον, γιατί η ποιότητα είναι άλλο ζήτημα. Υπολογίζουμε πως τη θεατρική σεζόν 2014-2015, θα ανέβουν στην Αθήνα χίλιες παραστάσεις!

Πέρα από τα πολλά θέατρα, που έχει η πόλη για να φιλοξενήσουν τις παραστάσεις, επιστρατεύονται συχνά και κινηματογράφοι, μουσικές σκηνές, μπαρ, παλιά εργοστάσια ή ακόμα και σπίτια, πιλοτές, αυλές και ταράτσες το καλοκαίρι!

Η λογική πολλών παραγωγών είναι πως με την κρίση, δεν πρέπει κανείς να είναι φειδωλός και μίζερος, αλλά αντίθετα να δίνει απλόχερα θέαμα στο κοινό. Γι’ αυτό και σήμερα στην Αθήνα, μπορεί κανείς να απολαύσει σπουδαία μιούζικαλ και ακριβές υπερπαραγωγές στο Παλλάς, στο Badminton και στο Pantheon Theater.

Αυτός ο θεατρικός πλουραλισμός αντικατοπτρίζεται και στο Εθνικό Θέατρο, που ανεβάζει στις σκηνές του συνολικά είκοσι παραγωγές. Ο ίδιος ο καλλιτεχνικός του διευθυντής Σωτήρης Χατζάκης, είχε δηλώσει στη συνέντευξη τύπου για την νέα σεζόν: “Οικονομικό πόλεμο και κρίση εσείς; Ανάπτυξη και άνοιγμα εμείς.”

Το Θέατρο Πόρτα, που πέρσι έμεινε κλειστό για οικονομικούς λόγους, επέστρεψε τη φετινή σεζόν και με σλόγκαν «Μια πόρτα ορθάνοιχτη» παρουσιάζει ένα σπουδαίο ρεπερτόριο, που δεν αφορά μόνο τους μικρούς μας φίλους.

Το Θέατρο του Νέου Κόσμου συνεχίζει παραδοσιακά το εναλλακτικό ρεπερτόριο στις σκηνές του.  

Στον αντίποδα, μικρές ομάδες καλλιτεχνών, που μ’ ελάχιστο budget αλλά άφθονο ταλέντο και φαντασία, δημιουργούν μικρά θεατρικά διαμάντια σε κάθε γωνιά της πόλης. Αυτά είναι που αξίζει λίγο παραπάνω να δει κανείς…