Η Αρχιτεκτονική Του Μέλλοντος: Zaha Hadid

Σε μια από τις πιο όμορφες γειτονιές του Δυτικού Λονδίνου, στις όχθες του Τάμεση και μερικά βήματα από την περίφημη Tower Bridge, βρίσκεται εδώ και εικοσιτέσσερα χρόνια το Design Museum. Ένας φωτεινός, μοντέρνος χώρος που από το 2015 θα περάσει στα χέρια της Zaha Hadid και της εταιρείας της, Zaha Hadid Architects, για να στεγάσει το τεράστιο αρχείο με τα έργα της ιδιοφυούς δημιουργού. αλλά και για να μεταμορφωθεί σε έναν σύγχρονο εκθεσιακό χώρο, αποκλειστικά αφιερωμένο στην αρχιτεκτονική.

Εκεί, η Hadid δηλώνει πως θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για έναν “συλλογικό, δημιουργικό διάλογο, εκθέτοντας τα επιτεύγματα της έρευνας και της καινοτομίας που παράγονται από τις παγκόσμιες συνεργασίες στην τέχνη, την αρχιτεκτονική και το design”. Και κάπως έτσι κατανοούμε γιατί είναι μια από τις σημαντικότερες μορφές της παγκόσμιας, σύγχρονης αρχιτεκτονικής.

1archdaily

Η Hadid είναι ένα πνεύμα ατίθασο, όπως έλεγε και ο Ηλίας Ζέγγελης, περίφημος και αγαπημένος της δάσκαλος στην αρχιτεκτονική σχολή Architectural Association του Λονδίνου. Εκεί άλλωστε άρχισε να διδάσκει και η ίδια, όταν ξεκίνησε την καριέρα της και την ανάπτυξη της δικής της ‘σχολής’, που έχει πάρει τόσα ονόματα και χαρακτηρισμούς, όσα και επαίνους: μεταμοντέρνα, avant-guard, οργανική, μοντέρνο μπαρόκ. Υπάρχουν και άλλες λέξεις κλειδιά που μπορούν να περιγράψουν το έργο της: κτηριογλυπτική, αποδόμηση (deconstructivism), αρχιτεκτονική της κίνησης, αφαίρεση.

2forum.duyton

Ένα είναι σίγουρο. Η Hadid δημιουργεί μεγαλειώδεις χώρους, γεμάτους ανακουφιστικές, απαλές και αβίαστες καμπύλες, χωρίς γωνίες και ευθείες, με αναπάντεχα ανοίγματα, που αφήνουν το φως να εισβάλει ευεργετικά, και με υλικά, γραμμές και χρώματα που δίνουν την αίσθηση της αέναης, χωρίς βαρύτητα και όρια, κίνησης.

“Το design είναι το αποτέλεσμα της αρχιτεκτονικής”, υποστηρίζει η Zaha Hadid και αρκεί κανείς να ρίξει μια ματιά στα κτήρια, αλλά και τα σκάφη, τα έπιπλα, τις τσάντες, τα παπούτσια, τα κοσμήματα, τα αντικείμενα σπιτιού, ακόμα και τα μαχαιροπήρουνα, που έχει σχεδιάσει η διάσημη αρχιτέκτονας, για να καταλάβει ακριβώς τι εννοεί.

zaxa hadid

 

Zaha Hadid Architects


 

Φωτογραφίες: bustler.net, archdaily.com, forum.duyton, zahahadid.com